Beszóltak a Vatikánnak a németek és a lengyelek

2015. március 3. 11:53
A német katolikus egyház nem Róma kihelyezett szerve Reinhard Marx münchen-freiburgi érsek szerint, aki sajtótájékoztatón deklarálta: a 2014-ös őszi szinódus nem mondhatja meg „részleteiben”, mit tegyen a német egyház. Ezzel párhuzamosan egy vezető lengyel értelmiségi részéről is érkezett Róma felé kritika, de éppen ellenkező éllel.

Reinhard Marx bíboros, mücnhen-freiburgi érsek február 24-én, csütörtökön, hildesheimi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a „lelkipásztori gyakorlat részleteit” tekintve a 2014-es októberi és a 2015-ös őszi szinódus „nem írhatja elő” a német egyháznak, hogy az mit tegyen.  Ezért a német püspökök ki akarták adni a maguk püspökkari levelét a házasság és válás kérdéskörében, ugyanis „nem kötelessége a püspököknek, hogy engedélyre várjanak”. 

 
Marx bíboros szerint „nem vagyunk Róma leányvállalata”, és minden püspöki kar a saját kultúrájában felelős a lelkipásztori szolgálatért; „nem várhatunk a szinódusra, hogy megmondja, milyen módon kell ellátnunk a házasság és a család lelkipásztori szolgálatát itt”. 
 
Eközben Dominik Zdort  lengyel elemző azt írta a Rzeczpospolita napilap pénteki számában, hogy szerinte Ferenc pápa lehet, hogy egy új vallást szeretne alapítani, minthogy tanítása egyértelműen eltér II. János Pálétól. Zdort szerint fennáll az egyházszakadás potenciális veszélye, minthogy azelőtt sohasem állt szemben a katolikus hierarchia ennyi csoportja ilyen egyértelműen és nyíltan a regnáló pápa nézeteivel. Zdort megnevezi Raymond Leo Burke bíborost és a varsói érseket, Henryk Hosert, aki egyszer azt nyilatkozta: ha Ferenc pápa megváltoztatja a melegekkel és az elváltakkal szembeni egyházi hozzáállást, akkor „elárulja II. János Pált” – aki érthető módon alapvető viszonyulási pont a lengyelek számára. 
 
Mindeközben arról is szólnak a hírek, hogy Ferenc pápa szerdai audienciáin egyáltalán nincs akkora tömeg, mint amekkora összegyűlt a Szent Péter térre meghallgatni elődeit, valamint könyvei sem kelnek el olyan nagy számban.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Ősi mondás : Róma locuta causa finita...
2. A müncheni érsek kijelentése egyértelműen a protestantizálódás irányába vinné a katolikus egyházat / ők már nem tudnak egységes dogmatika könyvet kiadni ; skandináv , amerikai , közép-európai stb régiók szerint váltakozik a hittani nézet . Ez nonszensz , mert Jézus EGY egyházat akart .
3. Tény , nem könnyű az engedelmesség . Ha viszont , hisszük - mint ahogy hisszük - , hogy Péter a kőszikla , akkor nincs apelláta , tenni kell , amit Rőma mond .
4. Melyik a kisebbik rossz : ha szétesünk , vagy - szenvedve - együtt maradunk... Jézus keresztje kötelez !

Azért a paphiányt én hajlamos vagyok a II. Vatikáni Zsinatra visszavezetni. Úgy fogalmazott meg teljesen jogos szempontokat a hívek egyetemes papságáról, és mindenki közös hivatásáról az életszentségre, hogy a derék zsinati atyák közben magától értetődőnek vették a Tridenti Zsinat tanításait a papság szentségéről és az apostoli jogfolytonosságról.

Közben a zsinat után azonnal fölmerült a kérdés, hogy ha a papság csak egy formája az életszentség keresésének, akkor miért kell olyan hivatalos, mindenkitől elvárt aszkézisgyakorlatokkal összekötni, mint a cölibátus.

Egyáltalán: amire mindenki kötelezve van (pl. az életszentség), arra igazából senki nincs kötelezve: Isten elvégre mindenkinek megbocsát, nemdebár?

Nem azt akarom mondani, hogy ezekre a kérdésekre nincsenek világos válaszok úgy a katolikus hagyományban, mint főleg II. János Pál teológiájában, de azt igenis mondani akarom, hogy ezeket a válaszokat a II. Vatikáni Zsinat nem képviselte megfelelően. Tényleg azt gondolom, hogy magától értetődőnek, elintézett kérdésnek vélték.

Csak emlékezetből idézem, és csak másodkézből, de tetszik a Szent Ambrusnak tulajdonított gondolat:

Húga szerzetesnek ment, és ő prédikált arról, hogy "sokan megsiratják most, hogy ennek a lánynak soha nem lesznek gyermekei. De én azt mondom nektek, hogy nem ott kevés a gyermek, ahol sok az Istennek szentelt szűz."

Khmm... a logika is a matematika egy ága. Ha folyamatosan hazudik, akkor végülis írhatja azt, hogy megtért keresztény, nem?

Te meg megzavarnád!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés