Vértanúk

Szentté avatta egyházuk a 21 lefejezett kopt keresztényt

2015. február 25. 19:30

Beiktatta a szentek sorába az egyiptomi kopt pátriárka a másfél hete az Iszlám Állam által Líbiában kivégzett 21 kopt vértanút, akikről a Fehér Ház közleménye csak „egyiptomi állampolgárokként” emlékezett meg.

A napokban a kopt ortodox pátriárka, II. Tawadros bejelentette: a 21 férfi nevét, akiket az Iszlám Állam végzett ki Líbiában, beiktatják a vértanúk névsorába, és a jövőben a kopt naptár február 15-én emlékezik meg róluk – írja a Válasz.hu és a Vatican Insider

 
A gizehi kopt katolikus püspök, Anba Antonios Aziz Mina emlékeztetett: a vértanúk Jézus Krisztus nevével az ajkukon mentek a halálba: „Ezt a győzelmet egyetlen hóhér sem veheti el tőlük. A kivégzésükről készült videó egy vérfagyasztóan megrendezett jelenet volt, amely rémületet akart kelteni. És mégis, az ördögi szülemény és véres szörnyűség látni engedi, ahogy néhány vértanú barbár kivégzése pillanatában Jézus Krisztus Urunk nevét ismétli. Jézus neve volt az utolsó, amely elhagyta ajkukat. Mint az első vértanúk, akik a szenvedésben rábízták magukat az Úrra, aki várta őket. És így ünnepelték meg győzelmüket, amit senki nem vehet el tőlük.”
 
A Líbiában dolgozó kopt vendégmunkásokat az Iszlám Állam terroristái azért végezték ki, mert nem voltak hajlandók felvenni a muszlim vallást; a Fehér Ház közleménye viszont annyira semleges akart maradni, hogy mindössze „egyiptomi állampolgárok”-ról tesz említést a kivégzések kapcsán.
 
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/15074