Elítélik a terrorizmust a magyar egyházak

2015. február 24. 17:45
Közös nyilatkozatban ítélte el a koppenhágai merényleteket, valamint az egyiptomi keresztények líbiai kivégzését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A nyilatkozat sürgeti a terrorizmus okainak feltárását.

Közös nyilatkozatban ítélte el a koppenhágai merényleteket, valamint az egyiptomi keresztények líbiai kivégzését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa.

 
Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint szomorúan értesültek róla, hogy február folyamán ismét ártatlan emberek estek a terror áldozatául. „Imádságainkban hordozzuk az áldozatokat és szeretteiket, különösen is könyörögve hitükért kivégzett keresztény testvéreinkért” – írták.
 
A leghatározottabban elítélik a bármilyen vallás, eszme, világnézet nevében elkövetett erőszakot, és azt, hogy vallási meggyőződésükért üldözzenek, végezzenek ki embereket. Elfogadhatatlannak tartják ugyanakkor mások vallási, kulturális vagy nemzeti érzékenységének provokálását – olvasható a nyilatkozatban.
 
A szervezetek nemzetközi összefogást sürgetnek a terrorista támadások megelőzésére és a terrorcselekmények kiváltó okainak – a szegénységnek, a társadalmi igazságtalanságnak és a szegényebb országok és népek tehetősebb gazdaságok általi kizsákmányolásának – megszüntetésére.
 
A terrorcselekmények végrehajtóinak elítélése mellett hangsúlyozzák: azoknak is önvizsgálatot kell tartaniuk, akiket bármilyen felelősség terhel a nemzetközi terrorizmus megerősödéséért, a terrorizmusnak táptalajt adó társadalmi folyamatok alakulásáért.
 
„A megbékélés munkálásában elkötelezett közösségként könyörgünk Istenhez a feszültségek enyhítéséért, a világ felelős vezetőinek döntéseiért és a konfliktusokban leginkább érintettek indulatának megváltozásáért” – írták, egy János evangéliumából vett idézettel zárva nyilatkozatukat: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól.”

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hát. Mer gonoszok vagyunk, azér!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés