Ferenc pápa: A valódi keresztények sírni is képesek!

2015. február 18. 20:14

Az embertársakkal való együttérzésre és mások érdek nélküli segítésére szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa hamvazószerdán a római Szent Szabina-bazilikában bemutatott misén. Az egyházfő leszögezte: „az alamizsnát trombitaszó nélkül kell osztani!”.

2015. február 18. 20:14

Az embertársakkal való együttérzésre és mások érdek nélküli segítésére szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa hamvazószerdán a római Szent Szabina-bazilikában bemutatott misén.

 
A nagyböjt időszakát megnyitó szertartáson a pápa arra szólította fel a keresztényeket, közöttük a római katolikus egyház tagjait is, hogy „eredetiek” legyenek. Az egyházfő magyarázata szerint ez egyebek között azt jelenti, hogy igazi együttérzésre képesek azokkal, akik szenvednek.
 
„A valódi keresztények sírni is képesek!” – hangoztatta Ferenc pápa előre megírt szöveg nélkül mondott beszédében, hozzáfűzve, hogy „az álszentek nem tudnak sírni”. Hangoztatta, hogy imádkozás közben sem szabad álszentnek lenni: „ne magatokat kihúzva imádkozzatok csak azért, hogy mindenki lássa!” – mondta.
 
A számtalan jótékonysági kezdeményezéséről ismert pápa hangsúlyozta, hogy a jó cselekedeteket is magamutogatás nélkül kell végezni: „az alamizsnát trombitaszó nélkül kell osztani!” – fogalmazott.
 
Római szokás szerint a katolikus egyházfő hamvazószerdán az Aventinus-dombon körmenetet vezetett az itt levő Szent Anzelm-bazilikától az egyik legrégebbi és legnagyobb római keresztény bazilikaként ismert Szent Szabináig. Ferenc pápát bíborosok, püspökök, a Szent Anzelm bencés és a Szent Szabina dominikánus szerzetesei, valamint hívők tömege kísérte.
 
A Szent Szabina-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápa több bíboros fejét is meghintette az előző év Virágvasárnapján szentelt barka hamujával, köztük volt Pietro Parolin szentszéki államtitkár, Walter Kasper német bíboros és Lorenzo Baldisseri, a püspöki szinódus főtitkára. Ferenc pápa fejét Jozef Tomko szlovákiai bíboros, a Népek Evangelizálásának Kongregációja nyugalmazott prefektusa hintette meg hamuval.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2015. március 13. 02:09
Na ehhez lesz egy két (keresetlen) szavam. Nem Isten országában kell kiinniuk. Ott már nem iszunk semmit. És valóban kiitták. Többen az apostolok közül vértanúhalált haltak. Vagyis vállalták Jézus sorsát.
magnamater
2015. március 10. 21:48
Ha Isten országában is méregpoharat kell kiinni,miben különbözik akkor más országoktól?
Csomorkany
2015. március 07. 14:14
Köszike, most megnyugodtam.
Sulammit
2015. február 22. 20:51
Jézus programbeszéde erről szól. Ha megfigyeljük az Újszövetséget, de alaposan, akkor látni fogjuk, hogy Jézus, hányszor beszél Isten országáról. Folyamatosan azt mutatja be. Van amikor azt mondja, hogy el fog jönni, van amikor azt, hogy már eljött, köztetek van. A tanítványok sem értik igazán, mert azt gondolják, hogy az egy olyan ország lesz ahol Jézus lesz a király ők pedig a miniszterek, és már előre helyezkednek. Mégpedig akkor, amikor Jézus a kínszenvedéséről beszél. Nagyon jópofa jelenet. Az egyikben a két testvér a másikban az anyjuk kér protekciót. Jézus meg is kérdi, hogy kiinnák-e vele a méregpoharat. Hát persze, hogy kiisszuk, válaszolták. Jézus vicces egy kicsit, amikor azt mondja nekik, hogy kiinni kifogjátok, nyugi. A nyugit nem mondja, de a túlbuzgóságon mosolyoghat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik