Ferenc pápa: A valódi keresztények sírni is képesek!

2015. február 18. 20:14
Az embertársakkal való együttérzésre és mások érdek nélküli segítésére szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa hamvazószerdán a római Szent Szabina-bazilikában bemutatott misén. Az egyházfő leszögezte: „az alamizsnát trombitaszó nélkül kell osztani!”.

Az embertársakkal való együttérzésre és mások érdek nélküli segítésére szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa hamvazószerdán a római Szent Szabina-bazilikában bemutatott misén.

 
A nagyböjt időszakát megnyitó szertartáson a pápa arra szólította fel a keresztényeket, közöttük a római katolikus egyház tagjait is, hogy „eredetiek” legyenek. Az egyházfő magyarázata szerint ez egyebek között azt jelenti, hogy igazi együttérzésre képesek azokkal, akik szenvednek.
 
„A valódi keresztények sírni is képesek!” – hangoztatta Ferenc pápa előre megírt szöveg nélkül mondott beszédében, hozzáfűzve, hogy „az álszentek nem tudnak sírni”. Hangoztatta, hogy imádkozás közben sem szabad álszentnek lenni: „ne magatokat kihúzva imádkozzatok csak azért, hogy mindenki lássa!” – mondta.
 
A számtalan jótékonysági kezdeményezéséről ismert pápa hangsúlyozta, hogy a jó cselekedeteket is magamutogatás nélkül kell végezni: „az alamizsnát trombitaszó nélkül kell osztani!” – fogalmazott.
 
Római szokás szerint a katolikus egyházfő hamvazószerdán az Aventinus-dombon körmenetet vezetett az itt levő Szent Anzelm-bazilikától az egyik legrégebbi és legnagyobb római keresztény bazilikaként ismert Szent Szabináig. Ferenc pápát bíborosok, püspökök, a Szent Anzelm bencés és a Szent Szabina dominikánus szerzetesei, valamint hívők tömege kísérte.
 
A Szent Szabina-bazilikában bemutatott szentmisén Ferenc pápa több bíboros fejét is meghintette az előző év Virágvasárnapján szentelt barka hamujával, köztük volt Pietro Parolin szentszéki államtitkár, Walter Kasper német bíboros és Lorenzo Baldisseri, a püspöki szinódus főtitkára. Ferenc pápa fejét Jozef Tomko szlovákiai bíboros, a Népek Evangelizálásának Kongregációja nyugalmazott prefektusa hintette meg hamuval.
 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sírni is képesek a keresztények, de itt a Mandineren- még a keresztényen is- inkább ríkatni tudnak - senkit se bántok mégis piszkálnak

Válaszok:
Sulammit | 2015. február 20. 12:32

csöppöt általánosító lett a megjegyzésed.
persze van az a szint, akinek az összes nő k**va, az összes szerelő csaló és mindenki jobban tudja, hogy kéne irányítani a válogatottat.
csak nem nagy büszkeség ehhez a szinthez tartozni.

Ne legyél szomorú, kedves magnamater!

"Velem van az én Uram, Istenem,
nem félek, ember, mit árthat nékem?
Velem van az Úr, ki mindenben segítőm,
s megláthatom, hogy szégyenül meg az ellenségem.
Jobb az Úrnál keresni oltalmat,
mint emberekben bizakodni.
Jobb az Úrnál keresni oltalmat,
mint hatalmasokban reménykedni.
................................
Megütöttek, nagyon megütöttek,
összeestem, de az Úr segített.
Bátorítom és erősségem az Úr,
Ő lett szabadítóm."
Zsolt 118. (Hála zsoltár)

Válaszok:
magnamater | 2015. február 22. 13:53

Köszönöm, kedves Sulammit, megvigasztaltál.
Most azon gondolkodom,hogyan kell érteni a Miatyánknak ezt a sorát:"jöjjön el a Te országod"? A mennyországra nem lehet gondolni,mert oda mi fogunk elmenni,itt a Földön pedig nem úgy alakulgatnak a dolgok,mintha a szeretet ideje érkezne,és a végre az Antikrisztus van jövendölve.

Válaszok:
Sulammit | 2015. február 22. 19:51

Jézus programbeszéde erről szól. Ha megfigyeljük az Újszövetséget, de alaposan, akkor látni fogjuk, hogy Jézus, hányszor beszél Isten országáról. Folyamatosan azt mutatja be. Van amikor azt mondja, hogy el fog jönni, van amikor azt, hogy már eljött, köztetek van.
A tanítványok sem értik igazán, mert azt gondolják, hogy az egy olyan ország lesz ahol Jézus lesz a király ők pedig a miniszterek, és már előre helyezkednek. Mégpedig akkor, amikor Jézus a kínszenvedéséről beszél.
Nagyon jópofa jelenet. Az egyikben a két testvér a másikban az anyjuk kér protekciót.
Jézus meg is kérdi, hogy kiinnák-e vele a méregpoharat. Hát persze, hogy kiisszuk, válaszolták. Jézus vicces egy kicsit, amikor azt mondja nekik, hogy kiinni kifogjátok, nyugi. A nyugit nem mondja, de a túlbuzgóságon mosolyoghat.

Válaszok:
magnamater | 2015. március 10. 20:48

Köszike, most megnyugodtam.

Ha Isten országában is méregpoharat kell kiinni,miben különbözik akkor más országoktól?

Válaszok:
Sulammit | 2015. március 13. 1:09

Na ehhez lesz egy két (keresetlen) szavam.
Nem Isten országában kell kiinniuk. Ott már nem iszunk semmit.
És valóban kiitták. Többen az apostolok közül vértanúhalált haltak. Vagyis vállalták Jézus sorsát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában