Egy áldozat szerint nincs kapcsolat cölibátus és papi pedofília között

2015. február 9. 9:20
Nem a cölibátus a papi szexuális visszaélések oka, és a papok túlnyomó többsége nem bántalmaz senkit – szögezte le egy volt áldozat, Peter Saunders a gyermekekkel szembeni papi visszaélésekkel foglalkozó vatikáni bizottság sajtótájékoztatóján. Nem ő az első, aki ezt állítja.

Nem a cölibátus a papi szexuális visszaélések oka, a legtöbbeknek az ilyen papok közül már a szemináriumba való belépés előtt problémáik vannak egy volt áldozat szerint. Petes Saunders a papi szexuális visszaélésekkel foglalkozó vatikáni bizottság február 7-i sajtótájékoztatóján mondta el véleményét - írja a CNA.

 
Saunders leszögezte: habár így is sok a szexuális visszaéléseket elkövetők száma, a papok túlnyomó többsége sosem bántott egy gyermeket sem. Saunders szerint a „pedofil” jelzőt túlságosan elhasználtuk, és a papok, akik bántalmazták őt, nem betegek voltak, hanem magányosak.
 
Saunders, akit decemberben nevezett ki a pápa a 2014 márciusában alapított bizottság új tagjának, az alapítója az amerikai Gyermekkorukban Bántalmazottak Nemzeti Szövetségének, amely támogatást igyekszik nyújtani az ilyen traumán átesetteknek.
 
A gyermekek védelmében felállított pápai bizottság február 6-8. között ülésezett Rómában. 
 
Seán Patrick O'Malley bíboros, a bizottság vezetője is kitért a cölibátus és a visszaélések közti állítólagos kapcsolatra, megjegyezve, hogy ez egy olyan kérdés, amivel sokat foglalkozik a bizottság, akárcsak a szemináriumba jelentkezők pszichológiai vizsgálata. A bíboros, akinek harminc évnyi püspöki szolgálat van a háta mögött és többször kellett szexuális visszaélési ügyet kezelnie, kijelentette, hogy személy szerint nem gondolja, hogy kapcsolat volna a cölibátus és a szexuális visszaélések között.
 
Hozzátette: a szexuális visszaélések 75-80 százalékát családi otthonokban követik el. Jelenleg pedig egyre növekvő probléma, hogy együtt élő párok esetében egyikük szexuálisan bántalmazza a másik gyermekét.
 
A papi szexuális visszaélésekről készített, 2003-as John Jay-tanulmány szerint pedig miután bevezették a megfelelő pszichológiai ellenőrzést a szemináriumba való belépést előtt, azután jelentősen csökkent a papi szexuális visszaélések száma. 
 
A bizottság ülésének másik fő témája a visszaéléseket nem jelentő püspökök felelősségre vonhatósága volt. A testület jelenleg munkacsoportokat alakít, például ezzel a problémával és az áldozatok ellátásával kapcsolatban. A Hittani Kongregációval együttműködésben minden püspöki konferenciától kért egy útmutatót azzal kapcsolatban, hogy miként kezelik az ilyen ügyeket; a konferenciák 96 százaléka már válaszolt, a maradék 4 százalék pedig olyan missziós ország, ahol hiányos az egyházi hierarchia és a források.
 
Ferenc pápa csütörtökön minden püspöki karnak küldött egy levelet, amelyben arra kérte őket, hogy működjenek együtt a bizottsággal. Mindezekkel együtt a testület oktatói programokat dolgoz ki a római Kúria és a Rómába érkező püspökök számára a témában.
 
Azon is dolgoznak, hogy miként bátorítsák az áldozatokat, hogy ne titkolják el, ami velük történt, hanem forduljanak segítségért és tegyenek feljelentést. Saunders és O'Malley is hangsúlyozta: mennyire fontos, hogy a püspökök szánjanak időt az áldozatokkal való beszélgetésre, meghallgatásukra.
 
2000 óta ugyanakkor az egyház szigorú szabályozást vezetett be a visszaéléseket elkövető papokkal kapcsolatban. 
 
Decemberben a Crisis Magazine szerzője, Dr. William Oddie írt arról, hogy nincs kapcsolat a cölibátus és a szexuális visszaélések között, rámutatva többek között arra, hogy az anglikán egyházban, amely papjai többsége házas, a probléma nem kisebb, mint a katolikusoknál, a társadalomban pedig még nagyobb is.
 
A magát nem hívő lutheránusnak valló Hans-Ludwig Kröber bűnügyi pszichiáter 2010-ben adott interjút a Cicero című szaklapnak, amelyben leszögezte: „hamarabb lesz valaki várandós egy csóktól, mint pedofil a cölibátustól”

 

Összesen 551 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ettől függetlenül a cölibátus egy hülyeség. Teljesen értelmetlen.

Nem : az ember képes szublimálásra ! Érdemes lenne elolvasnia szent Pál idevágó sorait .

1.A cölibátus szépen élhető hivatás / pl. II. János Pál pápa / , viszont a pedofília egy beteges vonzalom . Tehát a a kettő egész más síkon van .
2. Inkább a nyugati , már létező pedofíliát támogató politikai Pártokat kellene célba venni , mert az egyház hivatalosan elutasítja a pedofíliát , bünteti az elkövetőket , viszont ezek a Pártok támogatják !

Komolytalan az általánosítása . Ismerek sok derék , példakép módján élő papot .

Igy van.

A papi colibatus maximum arra jo,hogy az eleve beteg embert a kornyezete ne baszogassa, hogy miert nem nosul mar meg, nincs e valami baj vele.

Biztos sok bölcsesség van Pál idevágó soraiban, de ettől még ez egy olyan szabály, ami maximum arra alkalmas, hogy megszegjék.

1.Nem , a cölibátus csak akkor / holt / "szabály" , ha valaki nem él szenvedélyesen Krisztus szeretében...Mert szenvedély kell .
2.HA se felesége , se Istene nincs a papnak, AKKOR bajos a cölibátus .

Az előbb még azt írta , hogy ép ember nem megy papnak . Most meg azt írja , ismer "ép papot"...

Neked tényleg csak ennyi jöttt le az írásból?

Hát az biztos, hogy aki primitív, az primitív...

Ha megismeri az Úr Jézus nagyszerű jóságát és végtelen létét , talán mégis "beoltható"...Ha mégis ellenáll , akkor valóban menthetetlen .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés