Miért szereti a média, ha egyházi vezetők a szegénységről beszélnek?

2015. február 4. 17:18

Bethlenfalvy Gábor
Érme Háló
Maga Jézus sem „a szegénység problémájának megoldásán" fáradozott.

„Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, hogy mi is az egyház feladata, valami ilyesmit mondhatunk: Jézus Krisztus örömhírének hirdetése, valamint magának Jézus Krisztusnak képviselete, megjelenítése ezen a világon. S ha a Bibliát olvassuk, azt fogjuk találni, hogy maga Jézus sem „a szegénység problémájának megoldásán" fáradozott. Segített azoknak, akik betegek vagy éhesek voltak, ha »megesett rajtuk a szíve« vagy ha csodajelekkel valami fontos dologra irányíthatta a figyelmet, de intézményes megoldást ilyenfajta társadalmi problémákra nem keresett, nem szorgalmazott. (...)

A fentiekkel nem azt akarjuk állítani, hogy a szegénység problémája egyáltalán nem létezne, illetve hogy ne lenne szükség a gondok enyhítése céljából létrehozott intézményekre, szeretetszolgálatokra, szociális ellátórendszerre. Az egyház, a keresztény közösség nagy becsben tartja azokat az embereket, akik ilyen jellegű munkában találják meg élethivatásukat, s azokat is, akik a szabadidejükben végzett önkéntes munkával és/vagy pénzzel támogatják ezt a szolgálatot.

De el kell fogadnunk azt is, hogy nem minden embert, s nem minden keresztény embert szólít ilyen területre a hivatása. Egyesek az elesett, rászoruló embertársaik segítéséhez kapnak talentumokat, mások pedig más feladatokra, melyek ugyanolyan értékesek lehetnek: az ifjúság oktatására és nevelésére, tudományos kutatásra, kétkezi munkára, üzleti tevékenységre vagy egyebekre.

Nem kötelező tehát minden keresztény embernek a szegénység problémáinak megoldására összpontosítania az energiáit. Viszont igenis kötelező minden keresztény embernek szembesítenie önmagát azzal a kérdéssel: életével, munkájával a közjót szolgálja-e? Ha semmi olyat nem tudunk felmutatni, amivel megpróbáljuk jobbá tenni a világot és Isten országát építeni, az bizony baj... De ennek nem az az egyetlen lehetséges módja, hogy a szegényeken segítünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ez így olcsó önfelmentés. Valójában mindenkinek dolga az élet neki jutott területén megtalálni azokat a szegényeket, akikben Jézust szolgálhatja.

Szegény rokon, szegény munkavállaló, stb.

Annyit elfogadok, hogy a szegényeknek nincs joguk diktálni, hogy hogyan segítsenek rajtuk. Tehát pl. ha egy szegény lediktálja nekem, hogy rajta egy százas odaadásával segíthetek, nyugodtan mondhatok neki nemet.

Az is igaz, hogy a konkrét segítő tevékenységek csak egy területét jelentik az életnek. De aki, mint pl. az ÉRME-hálózat dicső tagjai vállalatot vezet, az igen helyesen teszi, ha saját munkáját úgy fogja föl, mint kenyéradást egy csomó családnak.

Melyik püspöknek milyen luxusautója van? Mi számít luxusautónak? Mivel kéne járnia egy püspöknek?

Nem sokat értettél meg az írásból, úgy tűnik. Vagy csak olyan vagy, mint az a bizonyos Móricka...

"nem az államot, vagy a világi hatalmat akarta megreformálni." -
ez más szóval az intézményes megoldás, amikor az intézményeket változtatnánk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés