Ahová benézett a sátán

2015. január 30. 13:40

Ardamica Zorán
Parameter.sk
Blaszfémiának, istenkáromlásnak az minősülhet, amiről egy vagy több arra kijelölt, csöppet sem tévedhetetlen, világi és egyházi kompetenciákat keverő személy úgy rendelkezne... – Isten ments!

„Az állam és az egyház szétválasztásának lényege elsősorban a világnézeti értéksemlegesség. Tehát, hogy világnézetétől függetlenül (ám nem értékmentesen) egyenlőként tekintsen az állampolgáraira. Ne foglaljon állást sem pro sem kontra világnézeti kérdésekben, hanem törvényei által biztosítsa a világnézeti szabadságot.

És egyes egyházak, egyes »keresztény vallási aktivisták« és szervezeteik ma Szlovákiában (és például az oktatásügyben vagy az egyházakról szóló szabályozásban Magyarországon) eljutottak oda, hogy egyik, a pozitív oldalra saját vallási világnézetüket, a másikra, a sátáni oldalra pedig más vallások, az ateizmus vagy pedig, ami abszolút nonszesz, a semlegességet állítják. Egy így alakított, manipulált és polarizált térben értelemszerűen semmilyen semlegesség nem érhető el. De ami a véres történelmi tények ismeretében a legriasztóbb, egy ilyen térben semmiféle megegyezésre sincs mód. Ezt a jelenséget nevezzük a dogmák érvényesítésének, illetve szélsőséges mivoltában fundamentalizmusnak. (...)

 

Az egyház és a hívő legyen szabad.

De szabad és semleges jogállamban legyen szabad az egyház és a hívő.

Ahol a világi törvények (sosem teljesen jók, de nem is kell bennük feltétlenül hinni, ráadásul változtathatók) mindenkire érvényesek. Egyformán. Világnézettől függetlenül.

És például az ismét felemlegetett blaszfémiatörvények nélkül, amelyek léket ütnének nem csupán a szólásszabadságon, a szekularizáción, a jogállamiságon, de logikus következményként a vallásszabadságon ugyancsak, hiszen blaszfémiának, istenkáromlásnak az minősülhet, amiről egy vagy több arra kijelölt, de ellenőrző mechanizmusokkal szembe nem feltétlenül állított, csöppet sem tévedhetetlen, értelemszerűen világi és egyházi kompetenciákat keverő személy úgy rendelkezne... – Isten ments!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, Ferenc pápa is éppen ezt mondja.
Jó, hogy egyetértesz vele!

Igen, nagyon érdekes felvetés, hogy mi is az ún. értéksemlegesség. Létezik-e egyáltalán?

A vallás magán- de egyúttal közösségi, ha úgy tetszik társadalmi ügy.

JÓ a bonmot, de engem komolyan érdekelne. Jó lenne, ha valaki, aki elhiszi, hogy van ilyen, részletezné.

Nagyon jó!
:)
Vicces vagy!

Mit is akart Andamics mondani? Hogy nem érdemes blaszfémia ellen törvényt hozni, mert a bírák nem tudnak reális ítéletet hozni?
Ez bizony minden esetben előfordulhat, a bírói ítélkezésnek mindég van egy kis játéka,ezen az alapon az összes bírói ügyet be lehetne szüntetni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés