Protestáns egyházak zsinatai találkoznak Budapesten

2015. január 26. 17:47
Budapesten kerül sor az Európai Protestáns Egyházak Közössége, azaz a GEKE tagegyházainak második zsinati találkozójára 2015. január 30. és február 1. között. Az egyházi „parlamentek" közötti kapcsolat elmélyítését szolgáló kezdeményezés fő témája a protestantizmus hatása Európára.
A Rajnai Egyház kezdeményezésére a házigazda Magyarországi Református, Evangélikus és Metodista Egyházak összefogásával valósulhat meg Budapesten január 30. és február elseje közt a zsinati tagok találkozója.
 
Daniele Garrone professzor, a Valdens Egyház lelkésze főeladásában a reformáció társadalmi, kulturális és politikai hatása mellett arról szól majd, hogy a protestáns szellemiség hogyan határozta meg a „laikus” egyháztagok életét és szolgálatát.
 
A háromnapos találkozón több mint 30 európai és közel-keleti országból érkező mintegy nyolcvan, többségében laikus zsinati tag arra keresi a választ, hogy létezik-e egyáltalán az a közös protestáns szellemiség és hang Európában, amely meghatározó módon formálta a kontinens mai, alkotmányos parlamenti demokratikus berendezkedését és sokrétűen hozzájárult Európai kulturális és politikai arculatához. A különböző szakterületet képviselő résztvevők a reformátori egyházak társadalmi felelősségvállalásának új útjait nyolc munkacsoportban keresik.
 
Az egészségügyi és szociális munkacsoportban vesz részt dr. Imre Sándor, a Tiszántúli Református Egyházkerület korábbi főgondnoka és Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, míg a protestáns egyházak oktatásügyre és nevelésre gyakorolt hatásáról tanácskozó munkacsoportban Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Egyházkerület főgondnoka tart vitaindító előadást. Műhelymunka zajlik még a kultúra, a politika és demokratikus részvétel, a gazdaság és pénzügy, a globális felelősségvállalás, valamint a családügy kapcsán.
 
2012-ben Németországban először találkoztak egymással az európai protestáns egyházak zsinati tagjai a tavaly negyven éves jubileumát ünneplő Leuenbergi Konkordia szellemében.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés