Keresztény-zsidó imaórával zárult az ökumenikus imahét

2015. január 26. 17:20
Negyedik alkalommal tartottak keresztény-zsidó imaórát Budapest belvárosában az ökumenikus imahét nyolcadik napján, melynek mottója az volt: minden keresztényben lakik egy zsidó.

Keresztény–zsidó imaórát tartottak a Keresztény-Zsidó Társaság és az Avilai Nagy Szent Teréz-templom szervezésében 2015. január 25-én az egység és a párbeszéd jegyében Budapesten. 

 
„Minden keresztényben lakik egy zsidó. Senki sem lehet igaz keresztény, ha nem ismeri el zsidó gyökereit!” – Ferenc pápa tanítása szolgált mottóul az imaórán, amelyen Erdő Péter bíboros és Kardos Péter főrabbi mondott megnyitó beszédet.
 
Erdő Péter bíboros Izajás próféta békéről szóló látomásából kiindulva elmondta: mintha egy emberhez méltóbb kor jött volna el számunkra a hetven évvel ezelőtti időhöz képest. A prófétai perspektíva más, hiszen a teljes béke és a teremtett világ tökéletes harmóniája az Alkotójával olyan ígéret, amely a messiási jövőben teljesedik be. Mégis, nekünk is van okunk a hálaadásra a saját életünkben. Ezért fel kell tennünk a kérdéseket: hogyan őrizhetjük meg és építhetjük tovább az isteni ajándékot, hogyan tudjuk tisztelni Istent és az embereket, akiket Isten a saját képére alkotott? 
 
A kereszt és a csillag a történelem során ellentétet képviseltek, most mégis testvérként ülünk itt. Hosszú út vezetett el idáig – mutatott rá Kardos Péter főrabbi. Felidézte Szent II. János Pál pápa alakját, aki a zsidókat idősebb testvérnek nevezte. Emlékeztetett arra, amikor hetven évvel ezelőtt a csillagot sokan keresztre cserélték a menekülés reményében. Megemlékezett Boldog Apor Vilmosról, a vatikáni védett házakról, Angelo Rotta nunciusról, Boldog Salkaházi Sáráról, Slachta Margitról és másokról, akik életük feláldozása árán védték meg zsidó testvéreiket. „Sok vér festette az utat, amelyen elindultunk egymás templomába” – állapította meg. 
 
Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a Sóvárgás Isten után című zsoltárral fohászkodott. A püspök a költői imádság alapján kiemelte, hogy napjainkban is megélhetjük az inkarnáció csodáját: „nemcsak mi sóvárgunk az Isten iránt, hanem Isten is sóvárog az ember iránt, ezért is fontos az ökumenikus találkozás, amikor közösen járulunk Jákob kútjához, hogy egymás hitéből erőt nyerjünk, felfrissüljünk” – fogalmazott Gáncs Péter. Az elnök-püspök beszédében kitért arra is, hogy a közösség megélése egymás elfogadása.  
 
Tarr Zoltán református zsinati tanácsos a múltbéli bűnök kölcsönös megbocsátását kérte, a közös imádság erejét hangsúlyozta, és az egymást megbecsülő, emberibb világért könyörgött imádságában. 
 
A szertartáson részt vett is imát mondott Gáncs Péter evangélikus püspök-elnök; Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa; Kalota József, a Konstantinápolyi Patriarchátus érseki vikáriusa; Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke; Hecker Frigyes nyugalmazott metodista szuperintendens; Tokics Imre, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze; Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke; Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke; valamint Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára. 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Minden keresztényben egy zsidó". Nagy reményt nem kell e megállapításhoz fűzni. A babiloni fogságból visszatérve, Ezsdrás próféta parancsára eltaszították a zsidók pogány feleségeiket és a tőlük született gyermekeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés