Félreértették a pápa családdal kapcsolatos szavait

2015. január 26. 12:16
A pápa igazán sajnálja, hogy ilyen félreértés történt. Egyáltalán nem állt szándékában nem elismerni a népes családok szépségét és értékét. Interjú.

A pápa felismerte saját szavait a média által adott értelmezésben, miszerint ahhoz, hogy jó katolikusok legyünk, nem szükséges annyi gyermeket vállalni, mint a nyulak?


A napilapok címeit látva a Szentatya, akivel szerdán személyesen beszéltem, elmosolyodott, és kissé meglepte a tény, hogy szavait – amelyeket szándékos egyszerűséggel fogalmazott meg – nem helyezték el teljesen az adott kontextusban a Humanae vitae kezdetű enciklikából származó világos idézethez képest, amely a szülői felelősségre vonatkozott.

A pápa gondolatmenete világos. A közreadott olvasata, kiemelve egy szót, sokkal kevésbé…

A pápa szavát úgy kell értelmezni, hogy a férfi nemzési aktusa nem követheti az állatias ösztön logikáját, hanem egy felelős cselekedet gyümölcse kell, hogy legyen, amely a szeretetben és a kölcsönös önajándékozásban gyökerezik. A mai kultúra sajnos nagyon gyakran igyekszik lekicsinyíteni a házastársi szeretet hiteles szépségét és magas értékét, ami számos negatív következménnyel jár.

A családonként három gyermekről szólva Ferenc pápa egyesek szerint egy „kötelező” számot jelölt ki.

Dehogy! A hármas szám kizárólag arra a legalacsonyabb értékre utal, amelyet a szociológusok és a demográfusok jelölnek ki ahhoz, hogy biztosítva legyen a népesség stabilitása. A pápa semmiképpen sem akarta kijelölni, hogy ez a gyermekek „megfelelő” száma minden házasságban. Minden keresztény család a kegyelem tükrében arra kapott meghívást, hogy megkülönböztetést végezzen emberi és isteni paraméterek szerint, hány gyermeket vállal.

Sok nagycsalád értetlenül fogadta a pápa szavainak média által közvetített változatát. Mit mondana nekik?

A pápa igazán sajnálja, hogy ilyen félreértés történt. Egyáltalán nem állt szándékában nem elismerni a népes családok szépségét és értékét. A szerdai általános kihallgatáson is megerősítette, hogy az élet mindig érték, és hogy a sok gyermek Isten áldása, amiért hálát kell adni.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy biztos, gyereknevelés szempontjából, minél több testvér van, annál jobb. De az anyagiakat sem kell dramatizálni.

"A pápa igazán sajnálja, hogy ilyen félreértés történt. Egyáltalán nem állt szándékában nem elismerni a népes családok szépségét és értékét. A szerdai általános kihallgatáson is megerősítette, hogy az élet mindig érték, és hogy a sok gyermek Isten áldása, amiért hálát kell adni.”

2100, Afrika. A kétezres évek eleji prognózisok valóra váltak, immár négy milliárd fekete nyomorog a kontinensen és nem a háborúk, járványok éhínségek jelentik a legnagyobb problémát- ehhez már lassan hozzászokott az emberiség. Hanem az utolsó gnú lelövése, ami után a legnagyobb vadonélő állat Afrikában a félénk törpe antilop maradt..

A pápa "egyszerűen" fogalmazva azt mondta, ami a katolikus tanítás. Vagyis, annyi gyermeket vállalj, amennyit felelősségteljesen fel is tudsz nevelni. És igaza is van a pápának.
Ha kettőt akkor kettőt, ha tízet, akkor tízet. Ennyi!
Egy gyereknek étel, ruha, taníttatás kell.
Szép a nagycsalád, de ő nem ez ellen beszélt, hanem a felelőtlenségről.

A keresztény kötelességek nem végetérnek, hanem elkezdődnek egy gyermek elvállalásával. Folytatódnak a gyermek megkeresztelésével, iskoláztatásával, elengedésével és támogatásával az önálló életben.

Tiszteletet azok a nagycsaládok érdemelnek, ahol mindezt így, komplexen csinálják.

Akik megszülik a gyermeket, ahelyett, hogy abortálnák, de utána nem törődnek vele, vagy netán pénzforrásnak használják, kétségtelenül a kisebbik rosszat választják, de ez még csak a nyulak szintje.

Jó, hát egy kicsit kiegészítette átfogalmazta a pápa az eredeti szöveget.
"Szaporodjatok", mint a nyulak" Ezt valóban nem mondta Isten. De a családtervezés fontos a fejlődő országokban és az ott élő keresztényeknek ajánlatos megfogadni. Nem is kell kimagyarázni, de meg kell magyarázni. Tudjuk, hogy a gyermek Isten ajándéka! Az Ókorban többnejűség volt. Fontos volt a sok utód egy nép, egy nemzet fennmaradásához.
A pápának ez a szövege nem vonatkozik az elöregedett, gyermektelenített Európára.

Na ,na, na, azt szeretted volna írni, hogy ahelyett, hogy védekeznének valamiképp, ugye?!
"Akik megszülik a gyermeket, ahelyett, hogy abortálnák,"

Házasságon kívül felelősebb magatartás védekezéssel szexelni, mint anélkül.

Erről egyébként XVI. Benedek pápa is beszélt, igaz, ő kifejezetten afrikai prostituáltak kapcsán mondta, hogy ha már, akkor jobb gumióvszerrel.

Mondjuk erősen kérdéses számomra, hogy egy afrikai prostituált bármiről is dönthet-e...

Ami a házasságon belüli helyzeteket illeti, a harmadik világban nem mellékes kérdés, hogy a természetes fogamzásgátlás összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint bármilyen mesterséges fogamzásgátlás. Már csak ezért is képmutató a jelenlegi liberális propaganda.

Mi könnyebb? Asszonyonként egy kockás papírt és egy lázmérőt Afrikába juttatni, vagy aktusonként egy gumióvszert?

Ha az afrikai temperamentumot nézzük, akkor egy négyzethálós ez a hivatalos elnevezése olcsóbb, de még olcsóbb fejben számolni.
Azért Afrikában más a helyzet. Hallottam olyan országáról, ahol csak akkor veszi el feleségül, ha már nagy a hasa a menyasszonyának és biztos a gyermek. Vagyis meddő nő kizárt. És ők is keresztények, de ezt a szokásukat nem hajlandók elhagyni.
A mesterséges, csak a gyógyszeriparnak jó.

Éljenek a sokgyerekes családok!

És akkor a kockás ing is négyzethálós?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés