Jézus-karikatúrák

2015. január 21. 8:09

Bartus László
Amerikai Népszava
Ezért nagy tévedésben vannak, akik úgy gondolják, hogy a Jézus-karikatúrák miatt hasonlóképpen meg kell sértődniük, mint az iszlámistáknak a Mohamedet gúnyoló rajzokon.

A liberális demokratikus jog lényege az, hogy eltörli a bálványokat és a törvény egyenlősége fölött álló hamis tekintélyeket. A bálvány ellentéte a szabadság, a szabadság ellentéte a bálvány. A szabadságot pedig a jog védi meg a bálványtól, ezáltal a jog lesz a legfőbb tekintély. Amit kiveszek az egyenlő jogok uralma alól, az bálvány lesz, és a jog fölé emelkedve, abszolút tekintély lesz.

A liberális demokratikus jog lerombol minden bálványt, legyen az eszme, tárgy, személy, egyház, vallás, ideológia, jelkép. Ezért nem szereti sem az egyház, se bármelyik vallás, se megkérdőjelezhetetlen hatalomra törő vezér a liberális demokráciát. Liberalizmus a szabadságból indul ki, amely nem enged bálványt helyezni a nép fölé, hanem a jogegyenlőség által mindent azonos jogok alá rendel.

A Biblia is arra tanít, hogy le kell rombolni minden bálványt, előbb a szívekben, de ha kell, fizikailag is. Nem véletlenül, ez a Tízparancsolatban az első parancs. Minden ezen áll vagy bukik. Isten nem bálvány. Aki Istent ismeri, a szabadság forrásával van kapcsolatban. Jézus szabadító. A bálványok nem felszabadítanak, hanem megkötöznek, béklyókat helyeznek az emberre, szolgává tesznek.

Ezért nagy tévedésben vannak, akik úgy gondolják, hogy a Jézus-karikatúrák miatt hasonlóképpen meg kell sértődniük, mint az iszlámistáknak a Mohamedet gúnyoló rajzokon. Ebben az esetben nekik »Jézus«, vagy akit annak gondolnak, ugyanolyan bálvány lesz, mint Mohamed a muszlimoknak. Csak bálványokat kell a sértéstől megvédeni, Istent nem. Isten nem szorul az emberek védelmére.

Azt mondják, hogy a Jézus-karikatúrák nem kellemesek, ízléstelenek, sértőek és bántóak. Így van, közülük sok rajz ilyen, de a tolerancia mindig arra vonatkozik, hogy a nem ízléses, a kellemetlen, bántó dolgot is eltűrjük, a jogot nem vitatjuk el. A csapda az, hogy sértőnek érzünk valamit, ezért a szabadságot szűkítenénk. A veszély az, hogy amit a szabadság szűkítésével megvédenénk, az bálvánnyá válik, s azonnal lesznek olyanok, akik felkapják, a bálványt maguk elé tartva szolgává tesznek mindenkit. A tűrés a szabadság ára.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Deniának van igaza: te szegény szerencsétlen: most a szabadságból faragsz bálványt magadnak (és a világnak).

"A liberális demokratikus jog lényege az, hogy eltörli a bálványokat és a törvény egyenlősége fölött álló hamis tekintélyeket." és helyette a szabadosság bálványát és saját tekintélyét teszi. Ez fejeződik ki abban is, amikor liberális demokráciát aposztrofál.

A mai liberalizmus nem más, mint egoizmus. Márpedig aminek az alapja egoizmus, az egyben diktatórikus is.

Az állítás, hogy a "Jézus-karikatúrák nem kellemesek, ízléstelenek, sértőek és bántóak" hamis, mint amilyen hamis Bartus keresztényisége.

Ezek a karikatúrák gyalázzák azt aki nem tud védekezni. Az elhunytat. A 16 éves fiút vajon miért tartoztatták le? Netán csak azért, mert az általa készített karikatúra nem volt kellemes, ízléstelen, sértő és bántó volt? Van valami más ok is? Vajon mi? Vajon nem ugyanaz az ok mindkettő esetnél?

Már kezdem érteni, hogy Bartus miért áll hadilábon a vallási világnézettel, miért van összetűzésben volt "hittérítő" társával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés