Magyar kutatások: hazánkba jön a Vatikáni Levéltár vezetője

2015. január 14. 9:58
A Vatiáni Titkos Levéltár vezetője, Sergio Pagano is Magyarországra látogatott a magyar vonatkozású vatikáni levéltári forrásokat közlő Collectanea Vaticana Hungariae sorozat 9. és 10. kötetének bemutatójára. A kötetek rendkívül értékes anyagokat tartalmaznak.

Az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport vatikáni levéltári kutatásainak legfrissebb eredményeit teszik közzé január 14-én, szerda délután. A kutatás súlyát jól példázza, hogy az eseményre Magyarországon elsőként ellátogat a Vatikáni Titkos Levéltár vezetője, Sergio Pagano is – írja az MNO.

 
Mint a kutatócsoport hivatalos honlapján olvasható, a magyar medievisztika és történelemtudomány régi adósságát törleszti a Collectanea Vaticana Hungariae sorozat 9. és 10. kötete, melyek a középkori magyar egyháztörténeti kutatások számára nélkülözhetetlen forráscsoportot adnak közre.
 
Az Apostoli Kamara középkori magyar vonatkozású iratanyagát a 20. század elején Fraknói Vilmos jobbkeze, Lukcsics József tárta fel a Vatikáni Titkos Levéltárban. Gyűjtése azonban a vatikáni magyar kutatások 20. századi strukturális problémái miatt végül nem került kiadásra. A kötetek ezen páratlanul értékes anyag napjaink tudományos igényének megfelelő sajtó alá rendezését tartalmazzák.
 
Hét hazai kutatóhely kilenc munkatársának összetett, többéves csapatmunkája révén immár a hazai és a nemzetközi kutatás számára is hozzáférhetővé válik e szinte kimeríthetetlenül gazdag anyag. A közel másfél ezer tételt tartalmazó forrásgyűjtemény lehetőséget kínál – többek között – a késő középkori magyar egyházi intézmények és javadalmak gazdasági potenciáljának összehasonlító vizsgálatára, a korszak magyar egyházi archontológiájának összeállítására, a magyar egyház és az itáliai bankházak kapcsolatának elemzésére. A kötetek használatát gazdag apparátus (jegyzetek, bibliográfia, közel száz oldalas, adatolt személy- és helynévmutató, valamint iratjegyzék), a terjedelmes annotált angol nyelvű összefoglaló tanulmány segíti.
 
Mint a kutatócsoport vezetője, Tusor Péter elmondta, a kötetek és az esemény az MTA Lendület programjának és a Lendület-kutatócsoport fontos eredménye. Ezt jól bizonyítja az is, hogy a rendezvényre elsőként érkezik hazánkba a Vatikáni Titkos Levéltár vezetője is.
 
Az 1297 és 1536 közötti időszakot feltáró munka ezer oldalon tartalmaz a középkori Magyarországra vonatkozó, köztörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű, jórészt ismeretlen adatokat az Apostoli Kamara gyűjteményeiből.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miután lassan száz éves anyag nincs még feldolgozva, hát persze, hogy "volna mit".:) Mindez pénz és szakértelem kérdése. És igen, minden kutatás feltár olyan tényeket, amelyek bánthatják valakinek az "érzékenységét".
Pl.ha valaki feltárná a Te családod történetének olyan tényeit, melyek a mai olvasatban netán kínosak...
Úgy gondolom, Te most csak vaktában célozgattál :)))

Vajon mik lehettek e magyar ügyek, hogy dokumenteik a titkos levéltárba kerültek?

Az alábbi definíciók talán közérthetőbbek, a maguk vulgaritása mellett:
Nacionalizmus: Magyar seggbe magyar lóf@szt!
Sovinizmus: Minden seggbe magyar lóf@szt!
Proletár internacionalizmus: minden lóf@szt magyar seggbe!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés