A Charlie Hebdo elleni merénylet margójára

2015. január 13. 12:02

Vértesaljai László SJ
Magyar Kurír
Azok ott hárman azt kiabálták: Allah akbár! Isten a legnagyobb! Hiszem és vallom, Isten a legnagyobb – az irgalomban, akármilyen nagy bűntett fölött.

„Nézem a képet, s látom a földön fekvő francia rendőrt, amint megsebesülten a pár másodperce kapott lövéstől, most felemeli a fejét és utolsó erejével két kezét feltárja. Álarcos merénylőjére néz. Mint egy bárány! Könyörög. Az életéért. Nem fontolgat semmit, ideje sincs erre, ősi ösztönös életmentés! Mindannyian így cselekszünk: védjük az életünket. Neki a szemei beszélhettek, a szemei. Az arcban mindig ezt keressük és elvéthetetlenül szembesülünk a másik szemével. Vonz. Odavonz! (...)

Csak ebben bízom, ebben a tekintetben, mely az álarcos arc szemeiben megérinthette a még tisztát, a még romlatlant. Mert meggyőződésem, hogy az egészet nem tudjuk elrontani magunkban. (...)

Ezt a megtérést kérte másnap, a csütörtök reggeli szentmiséjén Ferenc pápa. Nem hiszek másban. Azt gondolom, és várom is: fogják el, állítsák bíróság elé, nézzen szembe szörnyű tettével, és büntessék is meg érte, a törvény szerint. De a szíve megtérését csak az a könyörgő szempár adhatja meg…, az Isten nevében. Ez a haldokló utolsó fegyvere, a kicsiké, a bárányoké: könyörgő tekintet. Eleouszia! 

Azok ott hárman azt kiabálták: Allah akbár! Isten a legnagyobb! Hiszem és vallom, Isten a legnagyobb – az irgalomban, akármilyen nagy bűntett fölött. Dives in misericordia!” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Czeizel is -megrögzött ateistaként - imádkozott, amikor azt hitte, mindjárt meg fog halni.
Nem tudhatjuk, mi lesz velünk és belőlünk szenvedésünk óráján.
(Mondom ezt úgy, hogy magam sem vagyok vallásos, de nem gúnyolom ki senki hitét.)

Úgy jön ide, hogy ironizált a vallásos embereken.
Lehet persze ezt is csinálni, csak én nem értékelem túlságosan.

"És igen, mindig csodálkozom azon, hogy ezeket a képtelenségeket mások nem képesek észrevenni."

Ezt, csak te vagy képes észrevenni. Ugye?
Ezeket a kép-telenségeket.
Mert, hát képekben gondolkodunk, képekben fejezzük ki magunkat.
Hát, ha te úgy fogod fel, hogy egy széken ül, vagy trónon, akkor bizony veled van baj. Mert ez valóban kép-telenség.
Szóval okoskodás helyett iratkozz már be egy felnőtt hittanra. Mindannyian csak jól járnánk vele.

Az a nagy helyzet, hogy múltkor is írtunk neked magyaráztunk, stb. és te szépen eltűntél. Nem válaszoltál, csak belekezdtél egy vitába. Menet közben észrevettem, hogy kár az időnkért, de már mindegy volt. Most kezdjek bele egy újabb magyarázatba. Hát nem. Megoldod ezt magadtól is.

Melyik felekezetet válaszd? Micsoda kérdés ez? Azért bizonyos dolgokban nincs eltérés. Tudod mit? Ajánlok neked, mint katolikus ember, református, evangélikus katolikus egzegétákat. Ezt a jánosi szakaszt, mind ugyanúgy fogja magyarázni.

Ja, és azért iratkozz be, mert érdekel állítólagos ateistaként téged a téma és ideje lenne választ, válaszokat kapnod rá, - mert egyedül szemmel láthatóan nem boldogulsz. Ezt megállapítom és nem felrovom neked.

A bibliai szó az "antikrisztus".

Szolovjov emlékezetből: "Az Antikrisztus nem egyszerűen gonosz, hanem olyan gonosz, aki a legfőbb, legvégső jónak, Krisztusnak akar látszani."

Ugyanő máshol, szintén emlékezetből: "Ha az Antikrisztus ma könyvet írna, azt a címet adná neki, hogy »Egyenes út a világbékéhez és az általános jóléthez«"

A gonoszság nem a világbékében van, és nem az általános jólétben, hanem abban a hazugságban, hogy "ez a legtöbb, mi adható". Ettől válik hamissá a fény.

KFT együttes: "pénz, siker, csillogás a mozivásznon".

Az ősi (és pontosan fordított) kérdés a katekumenekhez: "Ellene mondasz-e a Sátán pompájának?"

A "Lucifer"-szó pontosan ebben a gondolatkörben marad, egy érvényes középkori újrafogalmazás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés