Ferenc pápa: A napkeleti bölcsek a mai emberiség jelképei

2015. január 6. 14:27
Isten nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg – mondta Ferenc pápa kedden Vízkereszt ünnepén a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén, hozzátéve: „a napkeleti bölcsek jobban hittek Isten jóságában, mint a hatalom látszólagos csillogásában”.

Isten nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg – mondta Ferenc pápa kedden Vízkereszt ünnepén a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

 
Ferenc pápa a három király Betlehembe való érkezéséről szólva homíliájában hangsúlyozta, hogy a napkeleti bölcsek az Istent kereső mai embereket jelképezik. „A napkeleti bölcsek azonban jobban hittek Isten jóságában, mint a hatalom látszólagos csillogásában” – hangoztatta az egyházfő. Hozzátette: Heródes volt a hatalom képviselője, aki embertársában kizárólag vetélytársat volt képes látni, Isten azonban „nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg”. 
 
Vízkereszt (Epifánia) napján az egyház Jézus megjelenését és a háromkirályok látogatását ünnepli a Betlehemben született gyermek Jézusnál. Olaszországban piros betűs munkaszüneti nap, amelyen a Befana vízkereszti boszorkány ajándékot hoz a gyerekeknek. A Szent Péter-bazilika felé vezető sugárúton jelmezes felvonulással idézték fel a lóháton érkező háromkirályok jelenetét és nem hiányoztak a rút vízkereszti boszorkányok sem. 
 
A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a keleti katolikus és ortodox egyházak híveit is köszöntötte az általuk január 7-én ünnepelt karácsony alkalmából.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. A szeretet látóvá tesz / "jó dolog" / . ezért mindenki szereteben felméri a hivatását . Például , Teréz anya nővérei , a Szeretet Miszionáriusai , túl jónak találták a nekik felkínált romos józsefvárosi lakást ...
2.Szent Pál okosan-tanulságosan fogalmaz : tudok bővelkedni , s szűkölködni . Jó ha van / sok / pénzed , de a szíved ne tapadjon hozzá ...

Eddig mindég lelkesen helyeseltem Ferenc pápa okos szavának, de szerintem az emberiség jelenleg nem mutatkozik bölcsnek, inkább mohónak, erőszakosnak, kegyetlennek.

Válaszok:
Sulammit | 2015. január 7. 15:13

Nincs új a nap alatt. Ez bizony régen is így volt.

Válaszok:
magnamater | 2015. január 7. 17:24
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés