Kalányos Zoltán: „Én más életet akarok élni, mint ahogy a legtöbb cigány ember él!”

2015. január 5. 15:20
„Az igazi boldogságot Jézus Krisztusban fogjátok megtalálni”, mondja az erdélyi Korond baptista roma gyülekezetben Kalányos Zoltán, aki a családon belüli veszekedések, verekedések után határozta el, hogy más életet akar élni.

„Arról szeretnék beszélni, hogy Isten hogyan vette kezébe az én családomat, és minket hogyan formált át. Ugyanúgy ahogyan közületek sokan, a szüleim is ugyanúgy kezdték el a házasságukat. Egy szántóföldre kezdtek el építeni. Nem volt pénzük, csak egyszobás lakást tudtak építeni. Még ágyuk sem volt... Nem tudtak ágyat venni, hanem szénát vittek be és ott aludtak. És nagyon sokáig egy szobában laktunk és emlékszem, az az egy szoba volt nekünk: a konyhánk, ahol ettünk; a hálószobánk, ahol aludtunk; és a fürdőszobánk, ahol fürödtünk” – meséli el Kalányos Zoltán, a korondi baptista roma gyülekezetben.

Mint mondja: „nemcsak a szegénységgel volt nekünk problémánk, hanem úgy, ahogy nektek is, problémánk volt a veszekedéssel. Sokszor benn a családban: anyám apámmal vesztek össze, s kicsi gyermekként kellett válasszak.”

A családon belüli veszekedéseken kívül a szomszédokkal is sokszor összetűzésbe kerültek, sőt volt, hogy verekedésig fajultak a dolgok. Zoltán ekkor határozta el, hogy ő másképp szeretne élni: „én más életet akarok élni, nem olyan életet, mint ahogy a legtöbb cigány ember él. Én boldog ember akarok lenni!”

De egy baj volt: hogy a boldogságot rossz helyen kereste. Elindult a világban és azt hitte, hogy a barátok, a bulik, a csajozás betölti a szívét örömmel: „ahogy ezeket így kipróbáltam, belekóstoltam. Ahelyett, hogy örömet adtak volna, még nagyobb szomorúságot hoztak a szívembe” – mondta.

Zoltán ezután azt hitte, hogy igazán boldog élet nem is létezik, az emberek csak ezzel vigasztalják egymást. Ekkor szinte minden reménnyel feladott. Az ördögi kísértések ellenére is elhatározta, hogy megtér: „ott álltunk az Isten előtt. Először nagyon fájtak a bűneim, de ahogy megvallottam, Isten felszabadította a szívemet. Az Úr Jézussal együtt jött az igazi boldogság, s többet nem volt szükségem a világ szemétjére” – mesélte a férfi.

Végül egy hasonlattal bátorította a gyülekezet tagjait: „mi, emberek úgy vagyunk megteremtve, hogy a szívünkben van egy isteni űr. Egy olyan rész, amit csak az Isten tud betölteni. És te akkor válsz azzal azzá, amit az Isten teremtett, hogyha az Istent engeded, hogy belépjen az életedbe.”

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sándorhoz csatlakozom, elismerésem a korrektségéért, a mások iránti tiszteletéért.

" ami nem feltétlenül állami, hanem lehet egyházi vagy magán iskola is - és ezeken kívül kell állnia az egyház tanításának."

Zagyvaság.
Az egyházi iskola nem állhat kívül, és nem is áll, az Egyház tanításán.

"ez azt jelenti, hogy többre tartom a kereszténységet, semmint praktikus célokra használják, egyéb hiányosságokat pótolandó."

Hanem?


Képzeld: A keresztény vallás "alapítójának" feltett szándéka volt az emberiség minden spirituális, szociális és politikai hiányossága alapvető és radikális pótlása? Gyógyított, gyámolított, tanított, enni adott, sőtt tűrte, hogy királyként köszöntsék - és végül kivégezzék.

Vagy szerinted a keresztény lét lényege a vízenjárás ???

Ez egy példa volt és jó példa. Ez a Zoltán nagy bölcsességeket mondott.
Nem ő az egyetlen ilyen megtért cigány ember és nem ez az egyetlen megtért cigány közösség. A médiának ez nem hír. Sajnos. Hír a sok negatívum.
Az Atya magához öleli, elhalmozza szeretetével és ajándékaival a tékozló fiát.
Mint téged is kedves Kalányos Zoltán!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában