Megteltek a Vatikán börtönei

2015. január 4. 8:53
A pápai állam területén három személy vár a vatikáni bíróság ítéletére, közöttük egy olasz vállalkozó, aki a Szent Péter bazilika kupoláján tüntetett egy európai uniós szabályozás ellen. A Femen betlehem-gyalázó aktivistáját már december 27-én szabadon engedték.

2014 szeptemberéig üresen állt a vatikáni börtön. Azóta négy személy is megfordult a pápai csendőrség fogdáiban. A Vatikán falai mögött levő kétcellás börtön celláinak egyikében jelenleg Marcello Di Finzio trieszti vállalkozó vár tárgyalására, miután a vatikáni ügyész vádat emelt ellene. Di Finziót december 21-én tartóztatták le a vatikáni csendőrök, miután egy napon át tiltakozott a Szent Péter bazilika kupoláján, majd lemászott róla. Marcello Di Finzio 2012 óta négyszer kapaszkodott fel a kupolára, ahol egy ablak párkányán tüntetett az Európai Unió szolgáltatási piacát megnyitó Bolkenstein-irányelv ellen. Az olasz vállalkozó az itáliai tengerparton levő strandok eddigi koncessziós rendszerének megújításával szemben tiltakozott. Ez az első alkalom, hogy a Vatikán bíróság elé állítja.

A másik cellából december 27-én bocsátották szabadon a Femen nevű ukrán nőmozgalom egyik aktivistáját, aki december 25-én félmeztelenül bemászott a Szent Péter tér közepén emelt betlehembe, és megpróbálta eltulajdonítani a gyermek Jézus szobrát. Két napot töltött a vatikáni fogdában, majd örökre kiutasították a Vatikán területéről.

A Vatikánban további két személy vár ítéletre. Ők már elhagyták a fogdát, és a csendőrség épületében kialakított szobákban vannak őrizetben. Egyikük a lengyel Józef Wesołowski, akit tavaly szeptemberben tartóztatott le a vatikáni csendőrség, miután a Hittani Kongregáció megfosztotta papi hivatásától. Az egykori nunciusnak másodfokon kell védekeznie gyermekeken elkövetett nemi erőszak és gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt. A szintén lengyel Bronisław Morawiecet az első fokú vatikáni bíróság novemberben három év két hónapra ítélte el csalásért és hűtlen kezelésért. Morawiec atya a római Santa Maria Maggiore bazilika számvevője volt.

Az egyszerre több vatikáni rab jelenlétét szokatlannak nevezte Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az utóbbi évtizedekben a pápai állam fogdájában nem ült senki. Akár a Szent Péter téren elfogott zsebtolvajról volt szó, akár Ali Ağca volt terroristáról, II. János Pál merénylőjéről – a vatikáni hatóságok az elfogottakat átadták az olaszoknak. Kivételt Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja jelentett, akit bizalmas dokumentumok ellopásáért 2012 szeptemberében 18 hónapra ítéltek, de a pápa kegyelemben részesítette. A Vatileaks-botrányt kirobbantó Gabriele előzetesben kettő, majd további három hónapot töltött a vatikáni börtönben.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Boldog hely a világon ez a Vatikán!
Aki valami disznóságot csinál, azt lecsukják vagy villámsebességgel kirúgják és örökre kitiltják.

Magyarországon a vatikáni dutyi lakóiból magas beosztású állami vezetők lennének, akik kezelnék az adóbevételeket és az Uniós pénzeket.
Megkapnák a széndioxidkvótát és elnyernék a termőföldeket. És meghatároznák a minimálbért
a mindenkori legkisebb Uniós minimálbér 30%-ában.

"Boldog , aki nem botránkozik rajtam" / Mt 11.6 / ...

Ferenc pápa rendet csinál!
Jaj Istenem, csak baja ne legyen belőle Az óvatos II.János Pál se bízott bennük, lengyel személyzettel vette magát körül.

"Megteltek a Vatikán börtönei"

Gyurcsányi a Vatikánba ment bérmálkozni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában