Ferenc pápa: Az egyszázalékos születési arány a semmivel egyenlő

2014. december 28. 16:45
A katolikus egyházfő a Vatikánban többgyermekes családok jelenlétében arról beszélt: az államok alapvető érdeke kell legyen a családok támogatása. Ferenc pápa szerint ez nemcsak befektetés: a nagylétszámú család a szolidaritás iskolája is.

Többgyermekes nagycsaládokat fogadott Ferenc pápa vasárnap a Vatikánban a Szent Család ünnepén. Hétezer, négy vagy még több gyermekkel rendelkező család találkozott Ferenc pápával a vatikáni audiencia-teremben. Az olasz Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett találkozón több európai országból érkezett család is részt vett, közöttük szlovák, lengyel és magyar nagycsaládok is. Az egoizmustól megbélyegzett világban a nagylétszámú család a szolidaritás iskolája, ami az egész társadalom előnyére válik, mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő az Itáliában alacsony demográfiai növekedésre hívta fel az olasz politika figyelmét, hangsúlyozva, hogy az egyszázalékos születési arány a semmivel egyenlő. Hozzátette, hogy az olasz alkotmányban is szerepel a családok segítése, a gyakorlatban azonban keveset tesznek értük. Ferenc pápa az állam alapvető érdekének nevezte, hogy befektessen a családokba. Az egyházfő imádkozott a gazdasági válságtól sújtott családokért, konkrét segítséget szorgalmazva számukra.

Hangsúlyozta, hogy a munkájukat elveszítő szülők vagy az állást nem találó fiatalok miatt a családok a megosztottság és a magány áldozataivá válnak. A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a nagyszülők szerepét is méltatta, arra kérve a téren összegyűlt hatvanezres tömeget, hogy tapsolja meg őket. A Szent Család ünnepnapjának az egyház 1969-ben a karácsony utáni vasárnapot jelölte ki.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...mi is lenne a dolga és első lépésben kiátkozná Obamát..."
---------------------------------
Na, hogy ez kellene legyen az első dolga a Pápának, ezt durvának érzem, de hogy valamit a liberalizmus e téren is érezhető sorvasztó hatása ellen tenni kellene, az biztos.
Elsősorban le kellene számolni a nyamvadt egyenlősdivel.
A dolgokat nem a liberális fűnyíró elv szerint, hanem értékük, hatásuk szerint kategorizálni kellene mihamarabb.
Ebben a kérdésben például először is nem kellene tovább finnyáskodni, hanem szabályzókat kellene bevezetni.
Bűnös ideológia egyenlőségjelet tenni pl. Afrika és Európa közé.
Afrikában a szabályzásnak visszafogó jellegűnek, Európában támogató jellegűnek kellene lennie a népességszámot illetően.

Obama kiátkozását mindenképpen ennek a kérdésnek a megoldása utánra tenném.

Válaszok:
Forsz | 2014. december 28. 18:05

Csak mellesleg, azt sem tudom milyen vallású az Obamaki. Lehet, hogy muszlim, de az is lehet, hogy felekezet nélküli?

Kordart diagnózisa pontatlan: a szöveged nem általában szabadkőműves, hanem konkrétan marxista.

Itt van pl. ez a dumád:

"Azon kívül, hogy a híveket birkatürelemre nevelik, ezzel is segítve a hatalmasok gonosztetteinek büntetlenül maradását, meg beszedik az adományokat és élvezik a kényelmes életet, nem sok mindent csinálnak."

No, ezt Marx így fogalmazta meg: "A vallás a nép ópiuma". Ugye nem elfelejtendő, hogy az ópium a XIX. században fájdalomcsillapító volt.

Erre a következő hozzászólásodban konkrétan előszeded a "fájdalomcsillapító"-hasonlatot.

Namost, marxista panelekkel nyomulni 2014 végén általában is vicces, de egy magát egyéb posztokban FIDESZ-fanként pozicionáló nicktől különösen nevetséges.

Azért remélem érzékelted, hogy lényegében egyetértettem veled :-) A marxizmus a szabadkőművesség egyik konkrét formája.

Akkor egy amerikai közmondás: ha valami sárga, mint egy kacsa, hápog, mint egy kacsa, tollas, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa.

Hogy te mi vagy, azt nem tudhatom, de a szöveg, amivel itt nyomulsz, marxista tanszékeken hangzott el 40 évvel ezelőtt.

@Usange

'Ideje lenne, hogy a pápa felismerje mi is lenne a dolga és első lépésben kiátkozná Obamát és kistársait, hogy végre észhez térjenek ezek a hatalomtól elvakult emberek.'

Minekutána nem katolikus milyen alapon átkozná ki?
Azt sem lehet tudni, hogy vallásos-e egyáltalán. Ha bevett gyakorlat lenne még mindig az egyházi átok az sem érdekelné különösebben.

Azért az tagadhatatlan, hogy az Egyház meg a nyuszi sose jöhet ki jól semmiből...ha beleszól a világi hatalmak dolgába azért szidják, ha meg nem akkor azért.

@Usange

"A vallási vezetőknek, akiket nem képes elvakítani az anyagiasság, az lenne a feladatuk, hogy kordában tartsák az uralkodó réteget, akik enélkül a kontroll nélkül átesnek a ló túloldalra."

Ha bibliai értelemben, szigorúan Jézus szavai alapján keressük, hogy mi a pápa feladata (a többi vallási vezetővel nem foglalkozom, nem vagyok kompetens, esetleg majd Te elmondod miért hallgat a többi?!) szóval bibliai értelemben SEMMI köze nincs a politikához, hatalmi harcokhoz, egyebekhez.
Az ősegyházban nem is folytak bele a keresztény egyházi vezetők semmilyen szinten a világi hatalmasságok dolgaiba, azután másképpen alakult...

"Ha a pápa megmondaná az usa lakosságának, hogy itt egy igaz ember, őt válasszátok meg elnöknek, nem obamát meg busht, mert ők nem igaz emberek, akkor véget érne az amerikai gonosztevés."

Ugyan ki volna az a politikus akire rá lehetne mondani, hogy ez egy igaz ember, őt kövessétek?:)

Te viccelsz? Eleve kizárja egymást a két kategória. Politikus és igaz ember...vicc.

"Nem teljesítik a vallási vezetők a feladatukat.
Jelesen a római pápa, aki legautentikusabb lenne eldönteni, helyes-e az, hogy az usa évtizedek óta háborút háborúra halmoz, bombáz, zsarol, öl, nyomort teremt szerte a világon."

Már felszólalt a háború, lelketlen kizsákmányolás etc. etc. ellen többször is. Emellett fogadta Obamát is, Putyint is, ha jól emlékszem Netanjahut is, mint Vatikán állam vezetője tárgyal mindenkivel, ilyen a popszakma. :)

"[A véleményed nem vitaképes, mert] sajnos te annyit sem konyítasz a katolikus vallás tanaihoz, mint hajdú a harangöntéshez."

Jó, őszinte leszek: én sem tartom vitaképesnek egysegelemet, éspedig kb. pont ugyanezért, de hidd el, hogy ha valakit nem tartasz vitaképesnek, akkor a legjobb nem szóbaállni vele. Ha viszont már szóbaálltál, akkor összesen annyit kimondani, hogy ezt gondolod róla, igazából elégtelen.

Pedig máshol azt írtad, hogy nem szoktál pszichologizálni :-)

Tudnál idézni egyetlen kritikus mondatot Szent Páltól a római császárral szemben? Pedig végül ez a császár fejeztette le Szent Pált...

Arra céloztam, hogy Szent Pál pl. nem hajszálpontosan úgy értette szellemi vezetői feladatát, ahogyan Te a maiaktól elvárod.

Éppen arról van szó, hogy mindenkinek feladata a saját józan eszét használva fölismerni, mi a dolga a világban, milyen törvényszerűségek szerint kell életét élnie. Ehhez senkinek nincs szüksége se papra, se pápára, se Szent Pálra amúgy.

Ha egy legitim vezető elmulasztja ebbéli kötelességét, akkor saját államának más legitim szervei (pl. parlament, kongresszus, szabad sajtó etc.) kell figyelmeztessék.

A józan ész óriási felelősségére még az I. Vatikáni Zsinat rámutatott 1870-ben, amúgy a szabadkőműveseknek, és pl. Marxnak válaszolva: Isten létét és jóságát mindenkinek saját józan eszével kell belátnia. Ehhez kapcsolódó módon egy csomó saját feladatot és lehetőséget is.

Szent Pálra, pápára és papra azért van szükségünk, hogy meghalljuk azt az örömhírt, hogy rendszeres elcseszéseink avagy teológiai szóval bűneink ellenére van reményünk, mert Jézus Krisztus megváltotta a világot. Na ezt hirdetni kell Szent Pál, pápa és pap. Másrészt ha ezt nem hallod meg tőlük, azt sem fogod tőlük meghallani, amiben a saját józan belátásodra apellálnak.

Azért köszi, hogy megpróbáltad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés