Korrupcióról is beszélt Beer Miklós szentbeszédében

2014. december 26. 11:46
Beer Miklós váci püspök szerint a sötétség a gyűlölet, az irigység és a korrupció megjelenése, melyet csak Jézus segítségével győzhetünk le.

Segítenünk kell azokon akik rossz időben, rossz helyen születtek” – mondta Beer Miklós váci püspök karácsonyi szentbeszédében. Beer felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus születésekor tulajdonképpen hajléktalan, Egyiptomba menekülésekor pedig menekült volt. A püspök szerint a gyűlölet és korrupció formájában megjelenő sötétséget Jézussal lehet legyőzni: el kell indulni az önkéntes önzetlenség krisztusi útján.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bátor Karácsonyt és bátor új esztendőt.

Gudfrend ha nem volt éjféli misén, akkor tévedtem. Azt hittem majd megy. Vagy még nem lett hír?

"ő hanukagyertát gyújtott,..."
Ezért gondoltam, hogy elmegy az éjféli misére is.

palika, te áldozz lovat, nem való neked ez a kereszténység.

Bár valóban nem teljesen zárt a logika, de azért az ember nehezen tud egyszerre önzetlen is lenni meg korrupt is.

Zárt logika szerint a korrupt politikus/tisztviselő ellentéte nyilván a dolgát törvények és elvi meggyőződések szerint végző politikus/tisztviselő.

Ugyanakkor ha pl. valaki korrupciós pénzt fogadott el, és megbánja, a gyóntatópap - nem lévén rendőr - azt fogja neki mondani, hogy az így eltett pénzt ajánlja föl valami közcélra.

Kordart pontosítása szükséges: a gyónási titok az abszolút titok, senki nem adhat fölmentést alóla.

A gyóntató tanácsként azért mondhatja, hogy a gyónó maga adja föl magát, sőt vannak helyzetek, amikor ehhez kell kötnie a föloldozást (pl. ha más valakit ártatlanul vádolnak a gyónó által elkövetett tettel).

De a korrupció általában nem ilyen sztori. Ha korrupt módon is, de egy bizonyos döntés megszületett, általában nem lehet visszatérni egy olyan kezdőpontra, amikor még tisztességesen is lehetett volna dönteni. Ami elvárható, az az, hogy ha valaki bánja a bűnét, akkor ne legyen a haszonélvezője tovább, vagyis a pénzt, amihez hozzájutott, használja föl valamilyen önzetlen célra, és a jövőben ne legyen korrupt.

Azért nem lehet véletlen, hogy Ferenc pápa maga is pont a papi luxusautókat tette szóvá, amikor a papi luxus ellen beszélt. Meg az sem lehet véletlen, hogy már nem a PAX-001 tulajdonsa a pécsi püspök...

Azt nem értem, hogy miért véded Mayer Mihályt, és miért jössz olyan dumákkal, amik helyett a pápa nagyonis kritikus mondatokat engedett meg magának a papi luxusautókkal kapcsolatban.

Ferenc pápa szerint a luxus a baj, akár akkor is, ha számvitelileg minden rendben van.

Nem kell értetlenkedni efölött.

De mondjuk hogy számvitelileg minden rendben volt-e Pécsett, arról az ügyészségnek határozott különvéleménye van.

Amúgy: "[Nem vagy vitaképes, mert] értetlenkedsz" :-) Reménytelen vagy.

Amiben már született elsőfokú ítélet, az az, hogy a vagyonkezelője korrupt gazember volt:

http://www.pecsiujsag.hu/helyi..

Ebből mindenképpen következik a súlyos vezetői felelősség. Akinek ilyen a vagyonkezelője, az alkalmatlan a megyéspüspöki feladatára. Ahogy azt amúgy Róma is kimondta.

Nem nehéz mármost meglátni az összefüggést a püspöki luxus és a püspöki alkalmatlanság között: a püspök úrral úgy bánt a vagyonkezelője, mint a gombával: sötétben tartotta és szarral etette. Mindeközben a püspök úr élvezte azt a luxust, amit pl. az országos hírű PAX-001 rendszámú kocsi biztosított. Mondanám, hogy nomen est omen.

Ja, és alapvetően értetlen vagyok, hogy miért véded ezt az embert.

A tipikus korrupciós történetek általában értékes ajándékokkal függnek össze, melyek nem károsítanak meg senkit. Csak: "egyszer majd kérünk ezért magától valamit, Virág elvtárs".

Namost, egy olyan egyházkormányzat idején, amely immár bírósági ítélettel is alátámasztható módon korrupciós botrányoktól bűzlik, minden luxusajándék fokozza a gyanúkat.

Amit föntebb írtam, még a legjobb indulatú értelmezés: hogy nem konkrét tettekért, hanem általában vett mulasztásért kapta azt a kocsit a püspök úr: hogy ne törődjön a vagyonkezelője dolgaival.

De persze az sem zárható ki, hogy konkrét döntésekért kapta: ki újítsa föl ezt vagy azt a templomot, egyházi iskolát, ilyesmi...

Válaszok:
Csomorkany | 2014. december 30. 12:59

izé... Pelikán elvtárs...

Az a baj, hogy elég pontosan értem, miért volt Mayer Mihálynak az a kocsija.

Biztosítalak arról, hogy nagyjából te vagy az egyetlen személy a valós és a virtuális környezetemben, aki védeni próbálja őt.

Az utódért viszont igen sokan irígylik a Pécsi Egyházmegyét. De érdemes megnézni pl. a papi hivatások alakulását MM és Udvardy idején.

Egy olyan püspök, akire büszke lehet az egyházmegyéje, nagy dolgokat tud elérni.

Szerinted a pápa csak azokat a papokat bírálta a luxusautók miatt, akik lopással jutottak hozzá? Mert ha így értenéd, akkor nem hajszálpontosan értenéd a tanítását.

A fő gond azonban nem is a luxusautóval van ebben az esetben, hanem a luxus élvezete közben elhagyagolt püspöki munkával, amit közvetett módon már elsőfokú bírósági ítélet is megbélyegez.

A pápáról és a papi luxusautókról tavalyi hírek szólnak, itt van pl. ez:

http://nol.hu/kulfold/20130807..

Az elhanyagolt püspöki munkáról az az elsőfokú ítélet szól, amit a vagyonkezelője kapott, és amit már lehivatkoztam, ha figyeltél volna kinyilatkoztatások helyett.

Ha a vagyonkezelő 53 millió Ft-ot el tudott lopni az egyházmegyétől, az az őt kinevező püspökről is ítélet. Ez egészen egyszerűen minden intézményben így van. Egy vezető - ha nem is büntetőjogilag, de a rábízott intézmény felé - felel a beosztottai viselt dolgaiért, különösen olyan kulcspozícióban levő személy esetében, mint az egyházmegyei vagonkezelő.

Ember, örülj neki, hogy kérésedre találtam valamit másfél évvel ezelőttről!

A Népszabadság-cikk megfelelően dokumentálja, hogy a pápa bírálta a luxusautókban utazó papokat, függetlenül attól, hogy törvényesen jutottak-e hozzá a járművükhöz, és amúgy nyilvánvalóan átvettek valahonnan egy sajtóhírt.

Ajánékot természetesen el szabad fogadni, de utána értékesíteni is szabad, és az árát fölhasználni az egyház javára.

Ha Mayer püspök tudott volna a visszaélésekről, akkor ott volna a helye Wolf Gyula mellett a börtönben, vagy legalábbis a börtönnel fenyegetettek között. Ezt én sem feltételeztem róla. Azt igen, hogy püspökként súlyosan mulasztott, és a PAX-001-ben való pöffeszkedése ennek a fényében különösen súlyos erkölcsi tény.

Pöffeszkedik az, aki szükségtelen luxust vesz igénybe. Mint Mayer püspök úr, akivel azonban kétségtelenül nem ez a legfőbb baj, hanem hogy a hivatalát nem a lelkek javára töltötte be, hanem ehelyett engedte ebek harmincadjára jutni az Istentől rábízott egyházmegyét.

Viszont a kettő között látok összefüggést.

Megkérdezhetem, hogy tulajdonképpen min vitatkozunk? Én is a mulasztást látom legfőbb gondnak, te is elismerted, hogy mulasztással vádolható. Én ezen kívül látok egy korrelációt egy a pápa által is kárhoztatott magatartás, a luxuskedvelés és az elkövetett mulasztás között.

Te ezt az összefüggést vitatod, fogalmam sincs, miért. Legyen, de nehogy már ne az legyen a legfőbb gond, hogy hagyott egy maffiózót szabadon garázdálkodni az egyházmegyéjében, és befogta a fülét az évek óta folyamatosan érkező figyelmeztetések elől.

Válaszok:
ancilla | 2014. december 31. 17:12

Kezdem azt hinni, hogy örömöd találod abban, ha maffiózónak nevezheted azokat, akiknek a mondandójába nem tudsz belekötni.

Boldog Új Évet Neked, Csomorkány!
A.

Boldog Új Évet, Kordart:)

A.

Na jó, elismerem: szilárd meggyőződésem, hogy nem loptam volna el 53 millió Forintot a Pécsi Egyházmegyétől, ezért mindenki jobban járt volna, ha én lettem volna a vagyonkezelő és nem a Wolf Gyula. Talán még a Wolf is, legalábbis 4 év a sitten vidám dolognak nem lenne éppen mondható, márpedig az első fok szerint ez fenyegeti.

Ja, és BMW-vel is tennék egy-két kört.

Eme coming out után hozzon Rád is az Úr víg új esztendőt, én idénre befejeztem a kommentelést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés