Úrangyala-imádság

Az üldözött keresztényekért imádkozott Ferenc pápa

2014. december 26. 14:37
Ferenc pápa az egyház első vértanúja, Szent István ünnepnapján, a déli Úrangyala-imádságot kísérő beszédében arról beszélt: reméli, hogy a mai mártírok áldozata megerősíti a vallásszabadság elismerését és biztosítását, amely minden ember eltulajdoníthatatlan joga.

A hitükért diszkriminált, üldözött és legyilkolt keresztényekért imádkozott Ferenc pápa pénteken a Szent Péter téren az egyház első vértanúja, Szent István ünnepnapján. Ferenc pápa a déli Úrangyala-imádságot (Angelus) kísérő beszédében azt a reményét fejezte ki, hogy a mai mártírok áldozata az egész világon megerősíti a „vallásszabadság elismerését és biztosítását, amely minden ember eltulajdoníthatatlan joga”. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy ma is nagyon sokan halnak meg hitükért. 

Ferenc pápa kijelentette, hogy az első keresztény vértanúra, Szent Istvánra való emlékezés nem zavarja meg a karácsony hangulatát. Ellenkezőleg ez az, ami megfosztja a karácsonyt „a hamis ünneplés negédes mázától” – fogalmazott Ferenc pápa. Arra szólította fel a mai keresztényeket, hogy hitükhöz következetesen éljenek: „keresztényként éljetek (...) nem lehet azt mondani, hogy keresztény vagyok és közben pogányként élni!”. A pápa megjegyezte, egyáltalán nem könnyű keresztény életet élni, de „szép, nagyon szép”. 

A pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából beszélő Ferenc pápa köszöntötte az Istvánokat és Stefániákat, és köszönetet mondott a világ minden részéből neki küldött karácsonyi üdvözletekért. Azt mondta, sajnos, nem tud mindenkinek külön-külön válaszolni. A Szent Péter téren levő tömeg együtt kiáltott „boldog karácsonyt” az egyházfőnek.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egyháznak van hitbéli küldetése és világi politikája. A kettőt nem mindig tudják egyeztetni. Ami minket illet, l. a moldvai csángókról való lemondás, hogy misszió helyett püspökséget engedélyezzenek a románok Bákóban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés