Nagy-Britannia: kinevezték az anglikán egyház első női püspökét

2014. december 17. 13:58
Kinevezték az első angliai anglikán női püspököt szerdán a kétgyermekes családanya Libby Lane személyében. Mindazonáltal az anglikán egyházak között már számos más nemzeti egyház nevez ki régóta női püspököket.

Kinevezte szerdán első női püspökét a nagy-britanniai anglikán egyház (Church of England). Libby Lane kétgyermekes családanya lelkipásztor püspöki rangra emelését pontosan egy hónappal azután jelentették be, hogy az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete, az általános szinódus jóváhagyta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó reformcsomagot.

 
Libby Lane a Stockport püspöke címet veszi fel, amikor január 26-án a yorki székesegyházban formálisan is püspöki rangra emelik. A brit kormány előterjesztése alapján II. Erzsébet királynő, a Church of England feje már jóváhagyását adta az első anglikán női püspök kinevezésére.
 
A legelső női anglikán püspököt, Florence Li Tim-Oit Hongkongban szentelték fel, 1944-ben, de ő lemondott a háború után. A hongkongi anglikán egyházmegye viszont már 1971-től hivatalosan is engedélyezte a női püspököket. A hetvenes években az Egyesült Államokban hatalmas vita volt a női püspökökről az ott episzkopálisnak nevezett anglikán egyházban, mikor számos női püspököt szenteltek fel az általános közgyűlés engedélye nélkül. 1976-ban engedélyezte a közgyűlés a női püspökök szentelését, így 1977-től törvényesen szenteltek női püspököket. Kanadában már 1975-ben engedélyezte ezt az ottani anglikán közgyűlés.
 
Az episzkopális egyház már régóta szentel női és homoszexuális püspököket is: 2004-ben Gene Robinson, New Hampshire püspöke volt az első, nyíltan meleg püspök, ezután időszakos tilalom következett a meleg püspököket illetően, az első leszbikus püspököt pedig, Mary Glasspoolt 2010-ben szentelték fel. Glasspool püspöki felszentelését ellenezte az anglikán egyház akkori vezetője, Rowan Williams canterbury érsek. 
 
A nemzeti anglikán egyházak nagy önállóságot élveznek, csak névleg köti őket össze a canterbury érsek. Az anglikán egyházak szövetsége az Anglikán Közösség (Anglican Communion).

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hölgy kinézete mellékes - erről nem tehet.
Ráadásul arról sem, hogy "püspököt" csináltak belőle.

Így lesz semmivé az anglikán egyház... az országgal egyidejűleg és azzal összefüggésben.

Bocs, de nem mellékes. Folyton a bibircsókjait nézném, hogy miért nem veteti le.
Már nagyon közeledett az anglikán egyház a Vatikánhoz, és akkor életbe léptették a női papok szentelését. Ekkor távolabb került, mint valaha. Már mint a Vatikán utasította el. Sokan kiléptek az anglikán egyházból, most pedig informátorom szerint konganak az ürességtől és csak bohóckodás az egész.
Hát azért az ő hozzájárulása is kellett, hogy püspököt csináljanak belőle. Meg egy jó adag szembefordulás Jézus tanításának, az apostoli hagyománynak.

"Folyton a bibircsókjait nézném, hogy miért nem veteti le."

:)

Megértelek. Csak a vita témáját tekintve mellékes.

Az anglikán "egyház egy re inkább egy vicc... aki komolyan veszi magát onnét, az a High Church-ből való, és katolizál.

Úgy, mint John Henry Newman bár neki is be kellett járnia egy nagy utat.
Az anglikán egyházról úgy hiszem, hogy már elmondtam a véleményem. Valóban "vicc" komolytalan az egész épp ezért a hívei sem veszik komolyan.

Egyébként Mertonnak van egy érdekes meglátása erről a "Hétlépcsős hegy"-ben,
itt idézem:

"Az imádság roppant kellemes akkor, ha jó ételek, napos és vidám vidéki templomok, s zöld angol tájak környezetébe helyezzük. Az anglikán egyház így kínálja föl az imát. Egy társadalmi osztály vallása, egy sajátos réteg kultusza; - még csak nem is egy egész nemzeté, hanem a nemzeten uralkodó kisebbségé. Ez tartja őket össze ennyire szorosan mind a mai napig. A tanításbeli egység nem túl erős. A természetfölötti összetartozás pedig még kevésbé lehetséges olyanok közt, akik már nem hisznek a kegyelemben és a szentségekben. Egységük arra épül, hogy mereven ragaszkodnak saját társadalmi hagyományaikhoz, öncélúan és csökönyösen hozzátapadva saját életmódjukhoz és szokásaikhoz. Az anglikán egyház léte csaknem mindenestül az angol uralkodó osztály hagyományőrző összetartozásán nyugszik. Ereje nem a természetfölöttiben rejlik, hanem azokban a hatalmas, társadalmi és faji ösztönökben, amelyek e csoport tagjait egymáshoz fűzik. Az angolok úgy ragaszkodnak az egyházukhoz, ahogyan a királyukhoz és ősi iskoláikhoz. Az angol szívet megmagyarázhatatlan, édes, mindent elárasztó melegség önti el az ilyen tipikusan angolos dolgok puszta gondolatára, amilyen az angol tájék, régi házakkal és kastélyokkal, a krikett hosszú nyári délutánokon, teaparty a Temzén, marhasült és pipázás, a Punch és a londoni Times, meg ehhez hasonlók. "

Hát, ő ezt belülről látta... és akkor még nem voltak női püspökök sem.

Kétségtelenül nem könnyű őket komolyan venni. Egyetlen mentségük C.S.Lewis. Ő valóban nagy emberük volt.

Mondjuk érdemes elolvasni az életregényét, az Árnyékországot. Többek között egy házassági konfliktus körül forog az anglikán egyházzal. A vicc az, hogy katolikus szempontból mind ő, mind neye szabad állapotú lett volna, katolikus templomban simán összeadták volna őket. És még mi vagyunk vaskalaposak :-)

(Neye egy amerikai kommunista második felesége volt eredetileg, így az a házasság nyilvánvalóan érvénytelen volt. Ezek után Lewissel okiratilag megállapítható módon simán összeházasodhatott. De ezzel a dicső anglikánok nem is foglalkoztak, csak elvált asszony, és hüha...)

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a könyvére. Én még csak a Csűrcsavart és a Narniákat ismerem (és szeretem). De ezt mindenképpen elolvasom.

Szerintem is kiváló ember volt, és meggyőződésem, hogy nemzeti érzései miatt maradt az anglikán egyházban.

Ez valamelyik másik genitivus :-) Mármint az, hogy az "ő könyve", 3 dolgot jelenthet:
- az ő tulajdona
- ő írta
- róla szól

Az Árnyékország az utóbbi. Egy protestáns szerző írta, de ezzel együtt pont a házassági ügyben öntudatlanul is egy világos katolikus érveléssel bizonyítja, hogy az anglikánok hülyék voltak vele.

Sajnos az "Árnyékország" c. filmből ez nem jön ki, ezért a könyvet érdemes elolvasni.

Annyira jól amúgy nem végezte a pápa a dolgát. Először egy angol bíróságra utalta a házassági ügyet, és ezzel gyakorlatilag rábízta a királyra, hogy hogyan befolyásolja a bíróságot. Katalinnak azonban volt annyi esze (vagy ügyes ügyvédje), hogy egyből a pápához fellebbezett, így a labda visszapattant Rómába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés