Kétmilliárdos pótlás az egyházaknak

2014. december 8. 9:49

Soltész Miklós
Magyar Nemzet
Balog Zoltán miniszterrel egyetértésben államtitkárságunk pedig azt mondja: figyelembe kell venni az egyházak jogos kérését, hogy néhány éven belül ne változzon meg teljesen az egyházi törvény. Interjú.

Bölcskei Gusztáv azt is nehezményezte, hogy a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanokért kapott kárpótlás kamata is csökkent.

Ez matematika és infláció kérdése. Ha csökken az infláció, a jegybanki alapkamat, az jó az országnak, még ha adott esetben – mint most a református egyház – vannak »károsultjai« is. De újra hangsúlyoznám: a szentszéki megállapodás következtében milliárdokkal nőtt az MRE támogatása, ettől a kamattámogatás pár tíz milliós csökkenése messze elmarad.

Vagyis nem kell tartani attól, hogy veszélybe kerül a Bethesda-kórház működése, szünetel a cigánymisszió vagy elmarad a református zenei fesztivál?

Miután a reformátusok már elkészítették a költségvetésüket, nem számoltak a hamarosan elkészülő állami költségvetéssel, amelyről az Országgyűlés hamarosan szavaz. Ugyanakkor az az egyház saját döntése, hogy miket támogat. A Bethesda-kórházat az állam több milliárd forinttal dotálja, továbbá az intézményi kiegészítésből is bőven részesül az egyház.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a minap arról beszélt, hogy vita alakult ki az egyházak és a kormány között a tekintetben, mi alapján kellene az egyszázalékos felajánlásokat, illetve az azt kiegészítő állami támogatás összegét kiszámolni.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban évek óta létezik erre egy számítási mód; ugyanakkor ismételném, hogy az említett 1,72 milliárd forint kompenzáció ezt a kieső tételt is pótolja. A hívők között sok a nagycsaládos, ami örvendetes. Ugyanakkor a családi adókedvezmény bevezetésével ők nem tudják felajánlani az adójuk egy százalékát, így értelemszerűen az egyházak ezeknek a felajánlásoknak egy részétől elestek.

A bíboros hangsúlyozta: egyszer már kormányhatározattal elfogadott támogatások is hiányoznak a jövő évi költségvetésből, példaként a Szent Márton-évet említette.

A 2016-os Szent Márton-év külön támogatási keretből, EU-forrásból fog megvalósulni, ezért nem található a tétel a költségvetési sorok között. Megjegyzem, egy kormánydöntés tartalmazza, hogy a Szent Márton-tervet ötmilliárd forinttal támogatja a kormány. (...)

A honi történelmi egyházak tisztában vannak azzal, hogy a strasbourgi bíróság kifogásai miatt módosítani kell a jelenlegi egyházi törvényt, ugyanakkor közösen emelték fel szavukat az ellen, hogy az Országgyűlés teljesen új jogszabályt alkosson.


Ebben nincs közöttünk nézeteltérés, teljesen azonosan gondolkodunk. A kormányon belül van gondolkodásbeli különbség. Az egyik irány szerint egy teljesen új egyházi törvényt kellene alkotni. Balog Zoltán miniszterrel egyetértésben államtitkárságunk pedig azt mondja: figyelembe kell venni az egyházak jogos kérését, hogy néhány éven belül ne változzon meg teljesen az egyházi törvény. Azon vagyunk, hogy a strasbourgi ítéletnek megfelelő csiszolásokat elvégezzük. Hadd jegyezzem meg, hogy a magyar egyházi törvény az egyik „legnyitottabb” jogszabály a környezetünkben illetve az unióban. Sajnálatos, hogy a strasbourgi bíróság nem vette figyelembe a jogszabályok korábbi módosítását, így nem a hatályos szöveg szerint döntött, hanem egy korábbi változat alapján.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz mindig is csak a retorika szintjén támogatta az egyházakat, tekintette őket partnernek.

A Klik vezetői minden, az egyházakat érintő jogszabály tervezetet, módosítási indítványt már csak kész olvasatban adták oda az egyházak vezetőinek. Erdő Péter és mások is ez ellen többször felemelték a hangjukat.

Gazdagréten, az azóta már elhunyt Lipp László atya vezetésével épült fel egy új plébánia. Akkor a fideszes Juhos Katalin volt a kerületi polgármester. Ahol csak tudott, ott tartott be a templom építésnek. Lipp atya egyszer maga nyilatkozott a rádióban arról, hogy szocialista kerületvezetés alatt sokkal több támogatást, segítőbb emberi hozzáállást tapasztalt, mint a Fidesz alatt.

A kormány ma sem tekinti valódi partnereknek az egyházakat, azok csak a fügefalevél szerepét töltik be a "nemzeti-katolikus-keresztyén" zászlón. Ennek oka, hogy a Fidesz ma is alapvetően egy liberális párt.

Ez ilyen formában nem igazságos. A helyzet bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból rosszabb: a fideszesek egy észosztó élcsapat.

Van egy szellemi gőggel is, anyagi érdekekkel is összekötött belső magjuk, és ennek a belső magnak a szemléletmódjával találkozol bármely kérdésben, így egyházügyben is.

Az "agresszív kismalac" viccei jól leírják ezt a szemléletet.

Namost, nem lehetetlen, hogy ebbe az élcsapatba, vagy legalábbis a benne levők egy részébe szorult némi őszinte Istenfélelem, ennyiből mondom azt, hogy a helyzet bizonyos fokig jobb, mint ahogy látod. Ugyanakkor mindenfajta szervezeti önállóság irritálja őket, az egyházaké csak az egyik ilyen irritáló autonómia. Ennyiből meg a helyzet rosszabb.

Nagy baj a komolyan vehető politikai alternatíva hiánya, részemről az marad, hogy az egyéb társadalmi autonómiákat védelmezem, így főleg az egyházamét, merthogy annak tagja vagyok. Mindig tiltakozni fogok, ha a fideszesek elvtelen tapsoncként akarják használni az egyházat, azellen meg végképp, ha valamely egyházfink be is áll tapsoncnak.

SENKI nem tudja pontosan, hogy a magyar költségvetésből évente PONTOSAN mennyivel is részesülnek az egyházak. Több tucatnyi jogcímen, rengeteg forrásból szivárog el a közpénz egyháztámogatásra, és bármennyire is jajveszékelnek, valójában igen bőkezű az apanázs. Egyházi tulajdonú ingatlanokat újítunk fel állami pénzből (A Mátyás templomra eredetileg pár száz milla volt betervezve, a végén a teljes, sokmilliárdos összeget mi álltuk, miközben a hitközség zsebelte be a belépőjegy árát, sőt a tetőről leszedett Zsolnay cserepeket is 6.ooo FT/db árért adták el, saját zsebre. Az oktatási, egészségügyi intézményrendszerüket magasabb fejkvótával támogatjuk, mint amit az önkormányzatok kapnak. Ezen felül a szülőket, hozzátartozókat is megfejik busásan. Tevékenységük teljesen adómentes, a privát adományok, perselypénz, az egyházi szolgáltatások (stólapénz, temetés, keresztelő díja) kimutathatatlan.

"Mintha a falra írogatnék."
Látod téged senki se ért meg.

Az egyháznak pontos költségvetése van.
A perselypénzt az egyháztanács tag, számolja meg, nem a pap kezeli. Mindenről számlák. És elszámolás a hívek felé. Mi a fenének szólsz bele és keresel mindenhol sumákságot.
Rossz helyen keresgélsz.

Mert nem ért hozzá...:)
csak azt hiszi!

A BÁV Aukciósház a Falk Art Fórum művészeti fesztivál keretében a felújítás alatt álló Mátyás-templom 30 db mázas Zsolnay-tetőcserepét bocsátotta jótékony célú árverésre, elősegítve ezzel Budapest egyik legszebb templomának rekonstrukcióját. Az Aukciósház – egy igazi aukció hangulatát idézve – árverezővel, kényelmes székekkel és számozott tárcsákkal várta az érdeklődőket.
"A Mátyás-templom plébániája által sorszámozott formában és díszcsomagolásban megvételre kínált, Varjú Imre kanonok aláírásával ellátott cserepek ára volt, hogy 10.000 forintra is felkúszott. Az utolsó három darabra, egy sárga, egy fehér és egy zöld cserépre, melyet együtt kínált megvételre az Aukcósház, izgalmas licitálás alakult ki. Az eredetileg 10.000 forintért kikiáltott sorozatért hosszabb vetélkedés indult a közönség soraiban, míg végül a cserepeket egy fiatal pár vihette haza 34.000 forintért."

Mivel az épület tulajdonosa az egyházközség, jogilag eladhatja a cserepeit. Csak valahogy etikátlannak tartom, hogy ugynakkor a pótlás meg -súlyos milliókért- közpénzből megy.

De azért perselyezni szabad a miséken a Mátyás-templomban? Vagy azt is etikátlannak tartod?

Nem. Ezt az egy támogatást tartom etikusnak kizárólag. Mikor a hívő önkéntes elhatározásából, tehetsége szerint támogatja egyházát!

Ugyanakkor nem értem, miért nem mutatja be az egyház (egyik sem) az ilyen címen befolyt jövedelmeit! Mikor én kapok pl. részvényosztalékot, hiába vonják le azonnal belőle a forrásadót, mégis be kell vallani :)

Miért, a tetőcserepet kényszerből vették?

A perselypénzről egyébként minden plébánia évről évre beszámol a híveinek a szilveszteri hálaadásban. A képviselőtestület részletes bontásban is rálát. Hogy nem ismered az egyházi életet, az legyen a te problémád.

Plusz minden megye püspöke ellenőrzést tart. Például nálunk Erdő Péter. Ilyenkor szigorúan mindent átnéz az adott plébánián. Gazdasági, pénzügyi és egyéb dolgokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés