Pápai látogatás az egyházak közeledéséért

2014. december 8. 14:18

Kránitz Mihály
Magyar Nemzet
A II. Vatikáni Zsinat végén feloldották azokat a kiközösítő kijelentéseket, amelyek 911 éven át akadályozták a kapcsolatfelvételt. Nincs közös liturgia az ortodox és a latin rítusú egyházak között. Interjú.

Milyen eseményen vett részt Ferenc pápa I. Bartholomaiosszal?

Bár az érvényes eukarisztia és a püspökszentelés egyházzá teszi mindkét közösséget, a katolikus és az ortodox keresztényeket is, az ökumenikus párbeszédben még nem történt meg a teljes egység. 1965-ben, a II. Vatikáni Zsinat végén feloldották azokat a kiközösítő kijelentéseket, amelyek 911 éven át akadályozták a kapcsolatfelvételt. Nincs közös liturgia az ortodox és a latin rítusú egyházak között. Isztambulban egy közös (ökumenikus) imádságon vettek részt, beszédek voltak, a pátriárka pedig tett egy gesztust Róma püspöke felé, s latinul imádkozták el együtt a Miatyánkot, mivel a latin a nyugati egyház nyelve. A végső áldást mindenki a saját liturgikus nyelvén, görögül, illetve latinul adta. (...)

A hitvallás kérdése problémát okoz az egyházak között?

Igen, tisztán teológiai jellegű vita áll fenn a Szentlélek származásával kapcsolatban, miszerint a Szentlélek csak az Atyától vagy az Atyától és a Fiútól származik-e. A nicea–konstantinápolyi hitvallásban (381) már szerepel, de a latin egyház a toledói zsinat (589) rendelkezését elfogadva a 8. század óta használja az utóbbi változatot. Több hitvallás is ismert a római katolikus egyházban, például az Apostoli hitvallás, amelyben nem szerepel az »és a Fiútól« (filioque) kitétel.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez tényleg érdekes.
Minek köszönhető vajon? Tudnál erről írni valamit?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés