Közeledik egymáshoz Putyin és a pápa

2014. december 7. 11:52
A Vatikán és Oroszország közötti egyre intenzívebb kapcsolattartásról írt a Corriere della Sera olasz napilap, amely szerint a Vatikán szemében Moszkva segíthet a közel-keleti keresztények védelmében, és az orosz fővárosban is partnert látnak az argentin pápában.

A Corriere értesülései szerint novemberben Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Ivan Jurkovics oroszországi nunciust, de a találkozóról a Szentszék nem közölt részleteket. Az olasz napilap úgy tudja, Ferenc pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka rendszeresen leveleznek egymással. Tájékoztatják egymást a közel-keleti keresztények helyzetéről és a vallási fundamentalizmus terjedéséről.

Kétoldalú tárgyalások zajlanak a Vatikán és az ortodox patriarkátus között, amelyekre többek között Angelo Scola milánói és Crescenzio Sepe nápolyi érsek utazott Moszkvába. Mindkét bíboros a vatikáni diplomácia erős emberének számít. A Corriere úgy tudja, jövő nyárig esetleg Pietro Parolin szentszéki államtitkár is Moszkvába utazhat.

A Vatikán és Moszkva közötti kapcsolattartás azonban nem a katolikus egyházfő moszkvai útját készíti elő, hanem Ferenc pápa kéznyújtása Moszkvának, írja a lap.

A mai Oroszországban a Vatikán azon kevés országok egyikét látja, amely katonailag képes gátat vetni az iszlám fundamentalizmusnak Szíriában. Annál is inkább, mivel Szíriában jelentős létszámú orosz kolónia él. „Putyin mindent megtett, hogy mintegy keresztény cárként lépjen fel a Közel-Keleten, betöltve az európai államok és részben az Egyesült Államok által üresen hagyott helyet. A térség kisebbségei és vallási értékei védelmezőjeként ajánlkozott fel, és nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok védelmében is” — mondta egy vatikáni forrás a Corrierének.

A Vatikán Oroszországot ma már nem kommunista és ateista országnak, hanem szövetségesnek tekinti, jegyezte meg. Moszkva számára pedig a nem európai Ferenc pápa alternatív partnert képvisel az ellenséges nyugat-európai fronttal szemben. Az újság emlékeztet arra, hogy a Ferenc pápa vezetésével 2013-ban a Vatikánban tartott szíriai békeima alkalmával az egyházfő Putyin segítségét kérte a konfliktus megoldásában.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Putyin mégse az a patás ördög, amilyennek Brüsszel beállítja.

Putyinnak szilárd a hatalma.
Obamának nem. Nem is "ér rá" a keresztényekkel foglalkozni, nekik segítséget nyújtani. Őt csak az foglalkoztatja, hogy hogy tudná eladni Európának a palagázát.
Csak támadni tud, védeni, együtt érezni nem. Az neki nem jó nem biznisz.

Ez így nem igaz. Ha, csak a reneszánsz pápákra gondolsz, nem voltak politika mentesek, sőt alakították a politikát.
II. János Pál is, amikor Lengyelországba ment. És még sokan mások.
Egyháztörténelem.

Pont fordítva. Felcserélted ugyanis a sorrendet.
Putyin elvált, barátnője van. Kényszerítette a feleségét a válásra.
Ifjú KGB-s korában amikor Németországban éltek, rendszeresen verte, alázta a feleségét, pedig pici gyerekei voltak tőle.
Mivel lehallgatták őket nyilvánosságra is hozták. Különben sem csinált belőle titkot mások előtt sem.

Orbán Viktor pedig példás családapa és férj.

És Hollande is. Majd Mekel előbb Orbánéba, majd Putyinéba. Így megy ez a ballibsiknél.

Az USA háborúi - békés rendteremtő szándékai - nálam már évek óta kiveri a biztosítékot. Az USA a világ legnagyobb agresszora.

Az elmagányosodott tömeg feje felett zajlanak az események.
Sokan azzal sincsenek tisztában, ki, kivel van.
Nekik szólnak az irányított média-termékek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés