Tízezren léptek ki a finn evangélikus egyházból a melegházasság támogatása miatt

2014. december 6. 12:25
Miután november végén támogatta az evangélikus egyház a finn parlament azonos neműek házasságát támogató döntését, tízezren léptek ki az egyházból egy hétvége alatt.

Több mint tízezer finn lépett ki november vége óta az evangélikus egyházból az egyneműek közötti házassággal kapcsolatos állásfoglalások miatt az egyházból való kiválásokat nyilvántartó internetes oldal szerint.

 
A finn parlament november 28-án, pénteken jóváhagyta azt a kezdeményezést, amely engedélyezi az egyneműek házasságát. Az indítványt támogatta Kari Mäkinen érsek is.
 
Az érsek pénteken kijelentette: „szívből örül” a szavazás eredményének. A kijelentés azonban csalódást okozott az egyház legkonzervatívabb tagjai körében. November 28-a, péntektől 30-áig, vasárnapig több mint 13 ezer ember lépett ki az egyházból az erre a célra fenntartott eroakirkosta.fi internetes oldalon keresztül.
 
„Az érsek az egyházon belüli liberálisoknak szánta az üzenetét, de az az egyház ellen fordult” – fejtette ki Petri Karisma, az oldalt létrehozó Szabadgondolkodók Ligájának elnöke közleményében. 
 
Az eroakirkosta.fi adatai szerint vasárnap több mint 5200 ember hagyta el az egyházat.
Ugyanezen a napon az evangélikus egyház egy másik magas rangú vezetője kijelentette, hogy a parlamenti döntés nem változtatta meg a házasság fogalmát. Az ugyanis az evangélikus egyház szerint nő és a férfi között jöhet létre. Ez a kijelentés viszont a liberálisokat késztette az egyház elhagyására a Szabadgondolkodók Ligája szerint.
 
Jelenleg a finnek 75 százaléka tagja az evangélikus egyháznak, míg az 1970-es években még több mint 90 százalékuk. A finn alkotmány rögzíti az egyház és az állam különválását, de az egyház kedvezményezett közjogi státussal bír. Az adóhivatal egyházi adót szed számára. Az egyház elhagyásával az egyházi adó fizetése is megszűnik.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vég kezdete ez minden egyház részére.
Ezután már csak a pedofíliát kell elismerni.

Rokonság vagy nem rokonság, a finnek olyanok, mint a magyarok, csak sokkal jobbak!

Egyszer le fog áldozni a média mindenhatóságának is.
Nem tájékoztatnak, hanem (meg) vezetnek.

bárki nyomhat lájkot magának is és akárhányszor...

Miért és kiért rajongok én, Karcsi?
Erről mikor beszélgettünk?

carlos és hazai meleg társai bizonyára örömmel fogadják a hírt. Az egészséges magyarok meg csak sajnálni tudják a finneket.

Karcsikám, még nem írtad meg, hogy ki a rajongásom tárgya!

"Mintha valami "szeresd felebarátodat" lenne az alapelv, de valahogy nem igazán jön át az üzenet."

Magadban keresd akkor a hibát.

Nem értek valamit:mindenki a demokráciára hivarkozik, és a kisebbség érdekét követeli meg-sehol se kedves a melegházasság, és mindenütt erőltetik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés