Rettenet

2014. december 6. 16:47

Czene Gábor
Népszabadság
Úgy látszik, a nagy keresztény egyházak sincsenek kiváltságos helyzetben. A fideszes kurzus velük ugyanúgy nem hajlandó tárgyalni, ahogy senki mással sem.

Igazságtalan lenne azt állítani, hogy a Fidesz újbóli hatalomra kerülése, 2010 óta az egyházak soha semmilyen formában nem tiltakoztak – akár zárt ajtók mögött, akár nyilvánosan – kormányzati lépések ellen. De jóval többet is tehettek volna ennél, és nemcsak akkor, amikor saját érdekeiket érezték veszélyben. A szegényeket megalázó és a demokráciát megcsúfoló penetráns intézkedések sorát vették szó nélkül tudomásul.

Hallgatásuknak annyi haszna legalább volt, hogy mostani megszólalásuknak különös súlya van. A kormány váratlan helyről kapott találatot, védekeznie nem könnyű. Az egyházi vezetőkkel szemben hatástalan a szabadságharcos retorika. A Fidesznek – eltekintve a szépen gyarapodó klientúrától – lassan mindenkit sikerül magára haragítania. Olyan társadalmi és gazdasági csoportokat is, amelyek sokáig abban az illúzióban ringatóztak, hogy örökre szóló kegyenclétben lesz részük, ha hűséges csatlós módjára viselkednek.

Orbán Viktor közben komolyan elhitte, hogy egész életen át büntetlenül lehet pávatáncolni. Tévedett. A kormány mélyrepülésben van. Ha a Fidesz a természetes szövetségesének tekintett, a jobboldal iránt hagyományosan lojális keresztény egyházak ellen is frontvonalat nyit, akkor már tényleg csupán az a kérdés, hogy egyáltalán ki marad mellette. Legfeljebb az MLSZ, a CBA meg a békemenet. Bár – ahogy elnézzük Bencsik Gábor minapi kirohanását a kormány ellen – lassan ebben sem lehetünk biztosak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés