Búcsú Ferenc pápától

2014. december 2. 21:30

Balogh Gábor
Jobbegyenes
De párbeszédet javasolni az Iszlám Állam elvetemült vadállataival a legdöbbenetesebb árulás, amit az elmúlt századokban Péter trónján ülő ember elkövetett.

„A pápa még strasbourgi beszéde után nyilatkozta a vele együtt utazó újságíróknak: »bámilyen nehéz, szinte lehetetlennek tűnik« a párbeszéd a dzsihádistákkal, nem szabad kizárni azt, ha ezáltal »véget lehet vetni a térségben a szenvedéseknek«. Ahhoz vagy nagyon, de tényleg végzetesen ostobának, vagy nagyon gerinctelennek kell lenni, hogy valaki azt várja: az elmúlt évtizedek legaljasabb, legbetegebb tömeggyilkos hordájával lehet tárgyalni bármiről is. Pláne, hogy ezáltal az iraki és szíriai keresztények elleni népirtás megállítható.


Ilyet egészen egyszerűen nem mondhat keresztény ember, keresztény vezető pedig végképp nem. A pápától ilyet hallani pedig egyenesen vérfagyasztó.

Jó pár teológiai kérdésben eddig sem értettem egyet vele. De, hát, az ember mégis csak fegyelmezett katolikus, reménykedik, hogy majd csak meggondolja magát, vagy nem gondolja egészen úgy, vagy csak félremagyarázzák (erre azért tényleg volt példa). Nem éreztem magaménak a népszerű, de számomra sokszor a jó ízlés határait súroló jófejkedő celebkedést sem. De ez meg  éppen ama bizonyos  »jó ízlés« kérdése, ami valljuk be, eléggé relatív fogalom. A katolikus ember ezért még nem tagadja meg azt, akit a bíborosok Krisztus földi helytartójává választottak.

De Ferenc pápa most átlépett egy Rubicont. Hogy Törökországban megkoszorúzta a keresztények százezreit lemészároltató Atatürk sírját (aki amúgy török nemzeti vezetőnek kiváló volt, bár nekünk lett volna egy ilyen Károlyiék helyett), az még tekinthető a diplomáciai protokollbicikli túltolásának. Ez sem tetszik, de lenyeltem volna ezt is.

De párbeszédet javasolni az Iszlám Állam elvetemült vadállataival a legdöbbenetesebb árulás, amit az elmúlt századokban Péter trónján ülő ember elkövetett. Nincs az a jámbor békevágy, ami ekkora ostobaság kimondására ösztönözhet. Aki a katolikus világ lelki vezetőjeként ilyet tesz, az vagy azért alkalmatlan a hivatására, mert fogalma sincs, mi folyik a világban - vagy azért, mert nagyon is tudja, és már cinikussá, megkeseredetté vált. Mindkét verzió ijesztő és elfogadhatatlan. (...)

És most pont úgy érzem magam, ahogyan a megerőszakolt nők nagy része: én szégyellem magam. És én kérek bocsánatot meghurcolt, üldözött, meggyilkolt keresztény testvéreimtől, hogy nem elég a ISIS mészárosainak rémtetteit elszenvedniük - még Róma is arcul csapja őket.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én meg úgy emlékszem, hogy az amúgy nem éppen keresztény törökök ellen pont a kereszténység zászlaja mögé felsorakozva szálltak be szügyig az európai erők. Mert ezekkel akkor sem lehetett másképp, és most sem lehet másképp.

Az általad idézett gondolat a megbocsájtásról szól, mely a keresztény vallás alappillére és a keresztény ember békessége.
Ugyanakkor Mózes II. könyve 34. rész a következőket tartalmazza.

"Aki [ímj. Úr] irgalmas marad ezeríziglen; megbocsát hamisságot, vétket és bűnt: de nem hagyja a bűnöst büntetlenül, megbünteti az atyák álnokságát a fiakban, és a fiak fiaiban harmad és negyedíziglen."

Amennyire rajtatok áll, éljetek mindenkivel békességben. Ne szolgáltassatok magatoknak igazságot, szeretteim, hanem hagyjatok teret az Isten haragjának, hiszen írva van: „Enyém a bosszú, én majd megfizetek”

Ez egy bonyolult hatalmi játszma. Az USA és Európa szárazföldi erőkkel nem avatkozik be, mert félti az embereit. Törökország és Irán kivár, amíg nem éri el az ISIS a határaikat nem lépnek, mert az ISIS pillanatnyilag elsősorban a kurdok ellen harcol, akik nekik sem épp a barátaik...A pápa valószínűleg felmérte ezeket a lehetőségeket, és nem látott más kiutat.. (Más kérdés az, hogy jobb lett volna talán, ha inkább hallgat...)

Nem lévén katolikus, megértem a szerző felindulását. Ugyanakkor igen furcsa lenne egy harciaskodó pápa.

Az emberiségre legalább olyan veszélyes az elvallástalanodás, mint a fanatikus vakhit. Akik ugyanabban az Istenben hisznek, szót kell, hogy értsenek egymással.

Mondjuk annyi kijelenthető, hogy a párbeszédről nem csak dumálni kell.

Ha elmenne valahová az ISIS területére tartani ott egy szentmisét, utána leültetné a keresztényeket és a muszlimokat egy asztalhoz, és engedné, hogy a keresztények elmondják, hogy miért nem helyes most így 1500 év után elkergetni őket, akkor azt mondanám, le a kalappal.

Ha mindezek helyett lelövik, még inkább.

Szent Ferenc amúgy ténylegesen bement a muszlim táborba, és Krisztust hirdette a szultánnak. Aki a szent őrülteknek kijáró tisztelettel fogadta, és ha meg nem is tért, olyan kiváltságlevelet adott a ferenceseknek, ami miatt azóta is ők tudnak leginkább jelen lenni a Szentföldön a katolikus keresztények közül.

Szóval annyiból megértem a posztolót, hogy a párbeszéd, az valami, amit csinálni kell, és nem dumálni róla.

Balogh Gábor!
Jézus tanításából, cselekedeteiből, nem értesz te semmit.
Akkor mi a véleményed Assisi Szent Ferencről?
Elzarándokolt a keresztesháború helyszínére és meg akarta téríteni az iszlámot meg akarta téríteni a szultánt is.

Ferenc pápa olyan, mint egy nagypapa. Bölcs, jóságos, megértő és nem olyan heves, következetes, mint egy tapasztalatlanabb szülő. A hosszú élet tapasztalataiból látja, hogy mi a lényeges, és mi nem.
Nekem pedig az az "elfogadhatatlan", ahogy te nyilatkozol a Szentatyáról. Jézus ad választ neked.

"Eljött János, nem eszik, nem iszik s azt mondják rá, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik is, iszik is, s azt mondják rá, lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és bűnösök barátja. A bölcsesség azonban igazolja magát tetteivel." Mt 11,18

Fején találtad a szöget!

(Amúgy tapasztalatom szerint mindig a neofiták a legmilitánsabbak. Pl. a frissen kikeresztelkedett zsidók, katolikus ügyekben)

Tényleg magánügy.
Ha nem (katolikus) hívőként írná akkor kevéssé lenne az.

Se tárgyalni, se leállítani?
Kinek az érdeke?

Homokba dugni a fejünket, az az őrültség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés