A két Róma

2014. december 1. 7:26

Sitkei Levente
Magyar Nemzet
Tele vagyunk téveszmékkel az iszlám világgal és az ortodox keresztények kultúrájával kapcsolatban, s azt hisszük, a liberalizmus megoldja a problémákat.

Ha gesztusokat teszünk, vagy a pápa a mi nevünkben Mekka felé fejet hajt, az később akár gyümölcsöző is lehet, de vajon szabad-e az iszlám előtt ilyet tenni? Miért nyújtsuk ki mi a kezünket feléjük, mikor ők semmilyen hasonló lépést nem tesznek, sőt randalíroznak az utcáinkon, s emberek fejét vágják le az iraki sivatagban? Tele vagyunk téveszmékkel az iszlám világgal és az ortodox keresztények kultúrájával kapcsolatban, s azt hisszük, a liberalizmus megoldja a problémákat. (...)

Ha nem vagyunk tisztában saját értékeinkkel, kultúránkkal, képességeinkkel, addig nyitni sem tudunk mások felé.

Amíg nem értjük meg se a mozlimokat, se az óhitű keresztényeket, addig úgyse fogjuk érezni a gesztusok jelentőségét, addig politikának fogjuk fel a párbeszédet. Ebben az esetben pedig a tárgyalások olyanok, mint a palesztinok és az izraeliek között, feszültek, bizalmatlanság van mindkét oldalon, s az eredményeket is addig lehet csűrni-csavarni, amíg a szavak épp az ellenkezőjüket jelentik. Persze valójában sose értettük őket, s ők se minket. Ezer éve sem és ma sem. Ez sajnálatos, rengeteg háborút vívtunk emiatt, no meg az ebből fakadó érdekkülönbségek miatt, egész országok váltak pusztasággá a vallási-kulturális alapú, de gazdasági okokból kitört hadakozások miatt, de nem szabad feladni a reményt, törekedni kell arra, hogy stabil alapról tudjunk kezet nyújtani.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanazt az Istent imádjuk.

Egy Isten van három személyben. Az unitáriusok is csak egy Istenben hisznek, azért még keresztények.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában