A pápa és a pártok

2014. december 1. 9:07

Hegyi Gyula
Népszava
Ez a gondolata olyan távol áll a Magyarországon pusztító politikai kereszténységtől, annak gyűlölködő, a nem jobboldali hívőket kirekesztő, antidemokratikus szellemétől, hogy érdemes lenne a demokrácia képzeletbeli falára felvésni.

Ferenc pápát Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke hívta meg a testület strasbourgi ülésére, és a meghívással vállalt némi kockázatot. Akadtak szélsőbaloldali képviselők, akik az EP világnézeti semlegességével ellentétesnek gondolták a »vallási propagandát«. (...) A pápalátogatás ellen tiltakozó francia képviselőt pedig egy blogbejegyzés arra figyelmeztette, hogy Ferenc pápa tanítása progresszívebb, mint sok baloldali párt programja. (...)

Számomra mégis azok volt a pápa legrokonszenvesebb mondatai, amelyekben arról beszélt, hogy új életet kell lehelni az európai demokráciába. Vagyis nem azon kell siránkozni, hogy elavult, hogy nem működik, hogy valami »illiberális« sunyiság kell helyette. »A politikai pártok sokfélesége nagy érték«, amelyet meg kell védeni, mondta szó szerint. Ez a gondolata olyan távol áll a Magyarországon pusztító politikai kereszténységtől, annak gyűlölködő, a nem jobboldali hívőket kirekesztő, antidemokratikus szellemétől, hogy érdemes lenne a demokrácia képzeletbeli falára felvésni. Keresztény ember nem hiheti, valóban keresztény pap nem hirdetheti, hogy csak egyetlen párt, egyetlen kormány, egyetlen miniszterelnök testesíti meg a közjót. A közjó csak a demokrácián keresztül érvényesülhet, amelyet az egymással versengő, de egymást tisztelni is tudó pártok csak együtt, a maguk sokféleségében tudnak megjeleníteni.


Nagyon üdvös lenne, ha a tiszta és világos pápai útmutatás nyomán a magyar katolikus egyház is egyforma tisztelettel fordulna minden demokratikus erő felé.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Számomra mégis azok volt a pápa legrokonszenvesebb mondatai, amelyekben arról beszélt, hogy új életet kell lehelni az európai demokráciába. Vagyis nem azon kell siránkozni, hogy elavult, hogy nem működik, hogy valami »illiberális« sunyiság kell helyette. "

Honnan olvastad ki, hogy a pápa nem az illiberális demokráciára gondolt?

»A politikai pártok sokfélesége nagy érték«

Ezért szavazok a Jobbikra!

Hegyi Gyula az MSZP, ha jól tudom keresztény tagozatának az életre keltője. Ez olyan fából vaskarika - az MSZP és elődpártja történelméből, napi politikai gyakorlatából következően - mintha az NSDP annak idején létrehozta volna a zsidó tagozatát.

Másrészt meg Hegyi a saját politikai táborával ismertesse meg és gyakoroltassa a Pápa szavait, üzenetét. Az MSZP számára az egyházak - benne a katolikus is - változatlanul az ördögöt jelenítik meg.

Olaszországban, Franciaországban egy baloldali gondolkodású ember szabadon megélhette, s élheti ma is a hitét. Ellentétben az MSZMP, majd MSZP uralta Magyarországgal. Rákosi és Kádár börtönei után az MSZP szofisztikáltabb üldözésre váltott át, de a lényeg nem változott. S ennek szekundál napjainkig Hegyi is.

Ezért alakult úgy, hogy nálunk a vallásosság és a baloldaliság egymást kizáró két dolog.

A keresztényellenesség kifejezetten végig vonul az MSZP történetén. Az abból kivált DK pedig őket is túllicitálja e téren, már a napi gyűlölet szintjén kezelik a keresztényeket.

S bizony az MSZP és a DK egy akol.

Szerintem a katolikus egyház minden demokratikus erő felé tisztelettel fordul.

Az ÁVO-s gyilkosok utódpártja(i) nem tartozik(nak) a demokratikus erők közé.

Ferenc pápa tanítása progresszívebb, mint sok baloldali párt programja.

Elég ha beleolvasunk az MSZP szócsövébe, a Népszavába, amelyik hajdanában a munkavállalók érdekeit képviselte a munkáltatók túlhatalmával szemben.

Manapság azt látjuk, hogy ha például minimálbér emelés, vagy a vasárnapi nyitva tartás ügye szóba kerül, elkezdenek hangosan károgni.

Akkor ezt nem olvastam tőle, csak évek múltán.
Azóta is a legenyhébb szó, az, hogy fel vagyok háborodva, ezen az írásán, véleményén.
Egyáltalán, hogy jutottak ilyen gondolatok az eszébe?
Ezen nem tudok napirendre térni. Ez egy ördögi írás.

Hegyi Gyula!
Nem a keresztényeket rekeszti ki a politika?
A többször bérmálkozott Gyurcsány, aki szerint levette a kezét Mária az országról. És folyamatosan intrikál az Egyház ellen?
Csak, hogy tudd, a papok nem prédikálnak, nem hirdetnek semmit politikáról, pártokról, kormányokról.
Egy keresztény ember azt hiszi, hogy olyan pártot kell támogatni, amelyik nem az egyházak ellenségei, mint például a ballibsik.

A katolikus egyház szilárdan áll nem fog hajlongani egyik párt felé sem. Az ember felé fordul tisztelettel.
Melyek a demokratikus erők? "Elfelejtetted" felsorolni.

Szerintem is. Mi vagyunk az antidemokraták, magukat nevezi demokratának. Ez a varázsszavuk.
A demokrácia nevében meg akarja mondani, hogy mit csináljon a katolikus egyház. Mint a Kádár-rendszerben.
Ezek a "demokraták" képtelenek elviselni mások véleményét, cselekedetét és agresszíven reagálnak.

Szerintem is. Mi vagyunk az antidemokraták, magukat nevezi demokratának. Ez a varázsszavuk.
A demokrácia nevében meg akarja mondani, hogy mit csináljon a katolikus egyház. Mint a Kádár-rendszerben.
Ezek a "demokraták" képtelenek elviselni mások véleményét, cselekedetét és agresszíven reagálnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés