Kató Béla: Az erdélyi reformátusokat csapták arcon a Székely Mikó-ügyben

2014. november 26. 17:29
A 700 ezres erdélyi reformátusságot csapták arcul, nevezték hazugnak, csalónak, ezért az egyháznak újra kell gondolnia a román államhoz fűződő viszonyát – nyilatkozta Kató Béla erdélyi református püspök, miután a ploiesti-i bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot a református egyháznak visszaadó bizottság tagjait. Az ítélet ellen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Semjén Zsolt is tiltakozott.

A 700 ezres erdélyi reformátusságot csapták arcul, nevezték hazugnak, csalónak, ezért az egyháznak újra kell gondolnia a román államhoz fűződő viszonyát – mondta a közmédiának nyilatkozva Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházmegye püspöke szerdán, a Mikó-ügyben aznap kihirdetett jogerős ítéletre utalva.

„Huszonöt év jogállamiságába vetett hitünk dőlt meg ezzel ma, és olyan állapot állt elő, amivel a román állam jelezte a reformátusoknak, kisebbségeknek, hogy nem ugyanazok a jogok illetik meg, mint bárki mást” – jelentette ki a püspök.

Kelemen Hunor szerint veszélyes precedenst teremtett a ploiesti-i táblabíróság. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)elnöke az MTI-nek elmondta, az igazságszolgáltatás ítéleteit nem szokás kommentálni, de ebben az esetben kivételt kell tennie. 

„Igazságtalannak tartom az ítéletet az egyházzal szemben, azokkal szemben, akik a törvényt alkalmazták, azokkal szemben, akiktől a kommunista diktatúra ingatlanokat kobozott el. Az ítélet megnyit egy kaput, amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik. Veszélybe kerül mindaz, amit az elmúlt két évtizedekben tettünk a visszaszolgáltatás terén” – értékelte a Mikó-ügyben hozott ítéletet Kelemen Hunor.

Az ítélettel kapcsolatban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is megdöbbenését fejezte ki. Közleményében a kormányfő kereszténydemokrata helyettese kitért arra is: elfogadhatatlannak tartják, hogy egy korábban az egyháznak visszaadott intézményt újraállamosítsanak. Ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte, mind egyházi szempontból, mind a magyarság szempontjából, hogy Romániában a jogerősen visszaszolgáltatott egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítására törekednek.

Első fokon a bíróság 2012-ben a közérdek elleni visszaélésnek minősítette azt, hogy a háromtagú restitúciós bizottság 2002-ben, egy korábbi kormányrendeletet végrehajtva, visszaadta a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerületnek.

A ploiesti-i bíróság szerdai ítéletében jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett. A bizottság két, korábban letöltendő szabadságvesztésre ítélt tagja, Markó Attila és Marosán Tamás 3-3 éves büntetését ötéves próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta, a korábban 3 éves felfüggesztett börtönre ítélt Silviu Clim fellebbezését pedig elutasította.

 A három éve zajló Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében. 2012 októberében a történelmi egyházak és az erdélyi magyar pártok közös demonstráción tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön az első fokú ítélet ellen, amelyen egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítását célzó kísérletnek tekintik.

 
 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bezzeg, ha az ortodox egyházé lett volna, már rég visszaadták volna, sőt még jókora támogatásban is részesültek volna.

„Huszonöt év jogállamiságába vetett hitünk dőlt meg ezzel ma,"
Románia sosem volt jogállam.

Csak másodrendű állampolcárok az erdélyi magyarok Romániában derül ki az ítéletből.

Nem az iskolára értettem konkrétan, azért írtam, hogy volna.
Láttam az ortodox templomokat egymás hegyén hátán épülnek szó szerint.

Hagyd már a fenébe ezt a trógert.

Nekünk nagyobb trógerekkel kell foglalkozni: a román jogfosztással.

Behívatni a román nagykövetet:

Jegyzék.

Kiutasítani.

Strassburg.

Otthon tüntetés.

Mo-n lefoglalni minél több román tulajdonú ingatlant.

Az anyjuk kínját!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés