Pedofíliával gyanúsított papokat tartóztattak le Spanyolországban

2014. november 25. 15:13
Pedofília gyanújával vettek őrizetbe három papot és egy hittanárt Spanyolországban, Granadában. Az ügy felderítése nagyon nehéz, de a spanyol belügyminiszter szerint az egyház együttműködő.

Pedofília gyanújával vettek őrizetbe három katolikus papot és egy hittantanárt hétfőn a dél-spanyolországi Granadában. A rendőrség már régóta titokban nyomozott az ügyben – írja az Euronews.

 
Az ügyet egy Granadában élő 24 éves férfi robbantotta ki egy Ferenc pápának írt levéllel, amelyben arról számolt be, hogy gyerekkorában több pap is szexuális visszaéléseket követett el ellene. A fiatal férfi októberben egy granadai bíróságon tett feljelentést a szexuális bűncselekmények miatt.
 
A spanyol belügyminiszter szerint az egyház együttműködést tanúsít az ügyben: „el kell ismernünk: az egyház együttműködik a hatóságokkal, hogy eltávolítsa soraiból a pedofíliát. Reméljük, hogy az nem csak az egyház berkeiből, de a társadalomból is eltűnik majd”.
 
Spanyol sajtóértesülések szerint a katolikus egyházfő augusztusban személyesen felhívta telefonon az állítólagos áldozatot, és bocsánatot kért tőle a római katolikus egyház nevében. A granadai püspöki hivatal számos papot felfüggesztett hivatalából az ügy miatt.
 
A nyomozó hatóságok hangsúlyozták, hogy az ügy felderítése a bizonyítékok összetettsége miatt nagyon nehéz. A mostani őrizetbe vételek azonban azt jelentik, hogy a nyomozás egy új szakaszhoz érkezett. Eddig a botránnyal összefüggésben több mint tíz embert hallgattak ki, legtöbbjüket tanúként.
 
A visszaéléseket a gyanú szerint 10 évvel ezelőtt követhették el, akkor, amikor az állítólagos áldozat ministránsfiúként szolgált a granadai Juan María de Vianneimeno templomban.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés