Tradicionalista papok Franciaországban 2050-ig

2014. november 12. 1:00

Eingestellt von Centurio
Centurio
Igazán ironikus, hogy a tradicionalista mise lesz az az újítás, ami felváltja az új mise kihaló, korábbi „újítását”.

Christopher Gillibrand ötletéből kiindulva úgy döntöttem, hogy a jóslási módszerhez folyamodom a papok számát illetően a drámai francia helyzetet illetően. Először a szentelések utolsó elérhető adatait vettem, amiből 96 volt, majd a papság teljes számát Franciaországban, ami 14000, a francia püspökök honlapja szerint. Egy másik forrásból is vettem át információt, ami alapján az aktív 14000 pap átlagéletkora 75 év. Ezután egy még mindig optimista, 20 százalékos nyugdíjazási rátával számoltam. 


Az előző posztban hivatkozott számos forrás segítségével megállapítottam a jelenleg Franciaországban működő tradicionalista papok százalékát, amint azt az első táblázat mutatja.
 
 
Ezeket a százalékokat pedig az előző posztban említett tradicionalista papok számára alkalmaztam. 

A fenti számokból nyilvánvaló, hogy katasztrofális esésre számíthatunk a nem tradicionalista papok számát illetően Franciaországban. Az érdekes eredmény az, hogy 2038-ra a tradicionalista papok többen lesznek, mint az új misét celebráló papok. 
 
 
Egy másik táblázat is nagyon lenyűgöző, amely azt mutatja, hogy hány százaléka a papoknak lesz tradicionalista az előrejelzési időszakban. Ez a szám pedig a 2014-es 2 százalékról 56 százalékra növekszik egy S-alakú görbe dinamikájában. Az S-alak egyébként nagyon jellemző bevezetője („szórása”) az innovatív vagy földrengető elképzeléseknek. Igazán ironikus, hogy a tradicionalista mise lesz az az újítás, ami felváltja az új mise kihaló, korábbi „újítását”.
 
 
Egyszóval, végkövetkeztetésként: ha a római katolikus hitet megvédik a szekularizmustól Franciaországban, akkor ez az FSSPX, FSSP és az ICRSS olyan tradicionalista papjainak az eredménye lesz, akik a régi rítust celebrálják.
 
Források:
(1) http://www.eglise.catholique.fr/
(2) http://laportelatine.org/accuei 
 
2014. július 6.
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valszeg a tradicionalizmusban látják a világhoz való hígulás ellenszerét.

Az az igazság, hogy amit Franciaországban, és számos más Nyugat-Európai országban csináltak a II. Vatikáni Zsinatból, az tényleg nagyon halott, mert öntudat nélküli dolog.

Tényleg nem könnyű egy "bocsánat, hogy élek, ígérem, nem sokáig teszem"-típusú egyházi szellemiségre egy fiatalnak rátenni az életét. Mindentől függetlenül: te megtennéd?

A magam részéről párbeszédben reménykedem, és a II. Vatikáni Zsinat korrektebb interpretációjában. Magyarországon egyébként erre vannak esélyek, mint ahogy mindenütt, ahová lassabban jöttek be a zsinati újítások, és ahol ugyanakkor volt elégedetlenség a tridenti rítussal. Nálunk ez a nyelv miatt volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés