Orbán: Magyarország a tolerancia földje

2014. október 31. 14:33
A miniszterelnök szerint Magyarországon mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, de történelmünk és hagyományunk okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kereszténységnek a kijáró tiszteletet.

A reformáció napján fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a tolerancia földje – jelentette ki a miniszterelnök pénteken Soltvadkerten, az új evangélikus óvoda átadásán. Orbán Viktor kiemelte, hogy mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, de történelmünk és hagyományunk okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kereszténységnek a kijáró tiszteletet. A keresztény kultúrát a magyar nemzet összetartó erejének nevezte a kormányfő, amely szavai szerint „az állam belső lényegét és értelmét” adja. Azért dolgozunk, hogy ez az összetartó erő megmaradjon, és így a magyarok közössége és a magyarok hazája is fennmaradhasson – tette hozzá.

A miniszterelnök a reformáció wittenbergi indulására emlékezve kiemelte, hogy a magyarok hisznek „a közösségépítésnek abban a formájában is, amely lassan fél évezrede indult el”. Szeretjük azt a közösségi formát, amelynek alapjait a reformátorok és követőik rakták le a német fejedelemségekben, a svájci kantonokban, a tengerentúlon az Egyesült Államok későbbi államaiban, valamint a magyar Alföld mezővárosaiban – fogalmazott a kormányfő. Szólt arról, hogy a magyarok azt a demokráciát vallják magukénak, „amely a szabadsághoz a testvériség eszméjét is hozzárendeli”. Valljuk, hogy a társadalom nem emberek puszta halmaza, nem fogyasztói csoportok összessége, hanem szerves egység – fűzte hozzá. Az egyházakat a kormány fontos szövetségeseinek nevezte, mert olyan közös ügyekben dolgoznak együtt, mint „a családok, az idősek, az elesettek vagy éppen a fiatalok segítése”.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a soltvadkerti evangélikus óvoda felépítése a kormány számára több volt egyszerű költségvetési kérdésnél, mert erkölcsi kötelességnek érezték a támogatását. A miniszterelnök leszögezte: „az óvoda az alapja az oktatási rendszernek”, ezért fontos lépésként értékelte a Parlament egy évvel korábban meghozott döntését, amelynek értelmében 2015 szeptemberétől minden harmadik életévét betöltött gyermek számára elérhetővé teszik az óvodát. 

A köznyelv ezt kötelező óvodának mondja, ami csak annyiban igaz, hogy minden gyermeket be kell az óvodába iskolázni – mondta a kormányfő hozzátéve, hogy természetesen felmentést kaphatnak ez alól azok a szülők, akik maguk akarják nevelni gyermekeiket. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az óvodának fontos gazdasági szerepe is van, mert segíti az édesanyákat az elhelyezkedésben, valójában tehát a magyar gazdaság sikerének és fejlődésének szempontjából is fontos dolog.

Font Sándor (Fidesz-KDNP) a választókörzet országgyűlési képviselője, a helyi evangélikus egyházközség presbitere emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt 1989-ben Magyarországon elsőként Soltvadkerten indult meg a német-magyar nyelvű, evangélikus fenntartású óvoda. Visszaidézte, hogy 2001-ben kaptak 8 millió forintot az óvoda építésének a megkezdéséhez, amelyből azonban nem lett semmi, mert 2002-től az MSZP-SZDSZ kormány nem támogatott semmilyen egyházi közoktatási építkezést a térségben. Font Sándor hangsúlyozta: az új óvoda felépítését az tette lehetővé, hogy a második Orbán-kormány idején két sikeres pályázaton 146 millió forint támogatást kaptak.

Az átadási ünnepség előtt Orbán Viktor részt vett a kisváros központjában álló evangélikus templomban tartott istentiszteleten, amelyen Gáncs Péter püspök hirdetett igét. Az óvoda előtt tartott ünnepségen több mint ezren vettek részt. Az átadáson elhangzott, hogy a 7600 lakosú Soltvadkert evangélikus óvodája és általános iskolája minden gyermeket befogad vallási hovatartozástól függetlenül.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Magyarország a tolerancia földje"

Ez meg is látszik, mert van aki többször is bérmálkozik, miközben kurva országot vizionál. ;-)

A tordai országgyűlés Európát megelőzte a vallásszabadság kihirdetésével - a tolerancia magyar sajátság.
Ám aki mindet eltűr, arra rákapnak - az országg mocskolóinak be kell fogni a száját.

Nem fejeket takarnak ki, csak egy fejet, és aki ezt kitakartatta, már nincs a TV-nél, mert kirúgták.

Számold ki, hogy hány évig volt ellenzékben a jobboldal, azt nem kérem, hogy számold össze, hogy hányszor kaptak "provokatív" kérdéseket. Ha az ellenzék politikusait kérdezik, nyilván, hogy "húsbavágó" kérdéseket kapnak. Ez az újságírók dolga.

"köteles laci" na látod erről beszélünk. Hazudnak, csúsztatnak, rágalmaznak, mint a beszédét is. És ilyen jelzőt ragasztanak rá.
Az amerikaiak azt sem tudják, hol van Magyarország. Ez az ő szégyenük vagy a miénk. Nekem meg kell tanulnom az USA árubehozatalát, Brazíliából, Kanadából, Brazília kukoricatermelését, stb. ezek, meg azt sem tanulják, tudják, hogy hol van Magyarország? Milyen oktatás van náluk. Semmilyen, buták, mint a tök. Ami ész van náluk azt mind Európából szippantják ki.

Tudod te, hogy milyen volt a Rákosi cenzúra? Bizonyára nem, mert akkor nem pufogtatnád ezt a véleményedet.

Magyarországon igenis szólásszabadság van.
Vallásszabadság, pedig, ha az ellenzéken múlna...

Lásd Schiffer Andrásét az ATV-ben. De minden kormánypárti politikussal ezt csinálják. A műsoraikban, pedig jól kifigurázzák, kigúnyolják. És "természetesen" mindig az EU-nak, amcsiknak adnak igazat, a magyar ember magyar véleményével szemben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés