Ferenc pápa: Soha nem támadták annyira a családot, mint ma

2014. október 28. 9:49
A családot ütik-vágják, a családot támadják, a családot elkorcsosítják – mondta Ferenc pápa a Schönstatt Apostoli Mozgalom találkozóján, a hétvégén. Hozzátette: nem helyes, hogy „ma már mindent családnak lehet hívni”.

Ferenc pápa október 25-én a vatikáni VI. Pál teremben fogadta az alapításának százéves évfordulóját ünneplő Schönstatt Apostoli Mozgalom képviselőit. A világ 50 országából több mint 7500 zarándok – köztük magyar küldöttség is – érkezett a mozgalom október 23-án kezdődött találkozójára.

A mozgalom néhány tagja által feltett kérdésekre válaszolva Ferenc pápa megállapította: a házasságot soha nem támadták annyira mint napjainkban. A közelmúltban tartott püspöki szinódusra utalva megjegyezte, hogy a társadalomban a családot egyre inkább egyfajta „társulásnak” tekintik. 

Mint mondta: a családot csapások sújtják, lefokozzák, mintha egyfajta társulat lenne. Mindent családnak lehet nevezni. „Mennyi a megtört család, hány házasság ment tönkre, milyen relativizmussal tekintenek a házasság szentségének fogalmára!” A pápa sürgette a papokat, hogy legyenek közel a párokhoz, és a házasság zátonyra futása tragédiájának áldozataihoz, a gyermekekhez. 

Ferenc pápa rámutatott: jelenleg szociológiai szempontból és az emberi értékek szempontjából, csakúgy, mint a katolikus, keresztény szentség szempontjából a család válságban van. Mint mondta: a házasság szentségét egy szertartásra fokozzák le, ami társadalmi eseménnyé válik. A társadalmi tényező pedig elhomályosítja az alapvető lényeget, ami nem más, mint az Istennel való egység.

„Az, amit ma javasolnak, nem házasság, hanem társulás. Szükség van arra, hogy világosan nevükön nevezzük a dolgokat. A lelkipásztorkodás segít, de legyen személyhez szóló. Elkísérni a személyeket, nagy időveszteséget jelent. Jézus az időveszteség nagy mestere! Időt fordított arra, hogy elkísérje az embereket, hogy megérlelje a lelkiismeretüket, hogy ápolja a sebeket, hogy tanítson. Elkísérni annyit jelent, hogy együtt tesszük meg az utat” – fejtette ki a pápa. 

„Az újfajta együttélések teljesen pusztító jellegűek, korlátozzák a házassági szeretet nagyságát. Annyi együttélés, különválás és elválás van: ezért csak a személyes lelkipásztorkodás segíthet, prozelitizmus nélkül, mert ez nem hoz eredményt: elkísérni türelemmel” – hangzott a pápa bátorítása. 

A találkozó végén Ferenc pápa megáldotta a jelenlévők keresztjeit, misszióba küldve őket a világ öt földrészére. 

A schönstatti apostoli mozgalom egy katolikus lelkiségi mozgalom, amelyet 1914-ben alapított Joseph Kentenich pallottinus szerzetes. A mozgalom tagjai sok nevelési programban, szociális segítő projektben, misszionárius, kulturális és politikai területeken köteleződnek el, főleg közösen más lelki közösségekkel és egyházi kezdeményezésekkel. A mozgalom magyar központja a Balaton-felvidéki Óbudaváron található. Magyarországon 1983-ban jött létre a Schönstatt Családmozgalom, amely évente rendez egyhetes nyári családos lelkigyakorlatokat. Külön fiú- és lánymozgalom is létezik, a cél a fiúk és lányok gyakorlati családi életre nevelése.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma jobb, amikor mindenki maga választ és "jól" beválaszt?
Az a "vadidegen" az apának, nem volt vadidegen. Ezzel nem azt mondom, hogy jobb volt, de egy indiai példát hozok.
Megkérdezte valaki az indiai menyasszonyt, hogy nem ciki, hogy még nem is látta a vőlegényét?
Mire a lány "az apám szeret engem és nem akar rosszat nekem."
Megbízott az édesapjában.

A schönstatti mozgalom magyarországi tagjai példás családi életet élnek, sok gyermekkel. Nekik, mint ahogy sok keresztény családnak is a gyermek Isten ajándéka.
És ugyanígy tekintenek egymásra is.

Igen, furcsa módon gyakran jobb volt...

A család a legkisebb egysége a társadalomnak.
Azt, hogy ezt igyekeznek minden honnan szétverni, szétzilálni, észrevettük, évtizedek óta zajlik.
Az, hogy mi a véleménye az indiai menyasszonynak, nem oltja ki, azt, hogy verik-e a nőket vagy se Indiában. Ott engedelmesek a nők. Nem a hozomány miatt, verik, mert az előre le van rendezve. Indiában tradíció a házasság szülők általi rendezése. És ennek kevés kivétellel eleget is tesznek a fiatalok. A végén a szerelem sem marad el.
De, nem csak ott verik. Keleten patriarkális társadalom van, patriarkális családmodellel. Egy török vagy arab férfi, ha bemutatja a lányt akit feleségül akar venni és az apa azt mondja, hogy nem veheti el, akkor nem fogja elvenni a lányt, bármilyen szerelmes is. Engedelmeskedik az apjának.
Nyugaton is verik, a nőket, Magyarországon is verik. Az élettársi viszonyban pláne verik.
Sok "családban" hozza haza "anyuka" az újabb és újabb "apukákat" egyre rosszabbakat cipel haza és mutat be, vagy találkoznak vele reggel a szerencsétlen gyermekei. Egyedül érzi magát "férfi" nélkül és ennek az önző magatartásának isszák meg a gyermekei, de ő is a levét.

A Szentatya tényeket közöl és ezen nincs mit vitázni.
A családok védelméről Bíró László püspök atya családreferens is rengeteg előadást tartott már.

Miért vágtad volna el magad? Mondjuk ezt a mondatod, ha kifejtenéd: "A szentség ereje is néha mintha férj/főnök irányába hatna és a nőt hagyja magára."

Bocs, de majd holnap. Olyan csodálatos szentmisében volt részem, annyian voltak, hogy sokan le sem tudtak ülni.
Utána pedig egy szintén csodálatos Mozart Requiem előadásban. Csak kevesen mentek el a szentmise után, és helyettük özönlöttek az emberek a koncertre. Úgyhogy nem tudok, most negatív dolgokkal foglalkozni, mert feltöltődtem nincs hely bennem negatívumokra.

A Don Bosco zenekar játszott amelynek tagjai közt a Benyus testvérek énekelnek illetve muzsikálnak.
Ők egy tízgyermekes család, 34 unokával egyenlőre, mert folyamatosan gyarapodnak. Már felnőttek.
Egy fantasztikus példamutató keresztény család. Olvashatsz róluk a neten.

"Nem a szentségről mondtam itt rosszat kordart, hanem egyes kiszolgáltatóinak a magatartásáról és az életviteléről."

Ha szigorúan vesszük, akkor ki az aki áldozhatna?
Magához vehetné Krisztus testét?
Csak gyónás után és mennyivel?
Míg visszaér a padba, már elkövethet gondolati bűnöket.

Krisztus, nem bűntelen embereket választott ki és mondta nekik, hogy "Kövess engem!"
Az apostolok, Jakab és János - képzeld el a jelenetet - ott vitatkoznak út közben Jeruzsálem felé, hogy melyikük lesz a miniszter, vagyis a mennyek országában ki üljön jobb és ki a bal oldalán, a messiási királyságban, miközben Jézus arról beszél, hogy halálra fogják ítélni, meg fogják ölni. A többi apostol, pedig megharagszik, féltékenyek, a Zebedeus fiúkra, hogy protekciót kérnek.

A szentségekben isteni erő működik. Maga Jézus van jelen és fejti ki hatását és az ember közreműködése szükséges hozzá. A szentséget kiszolgáltató személy egyéni hite, és életszentsége nem befolyásolja, nem teszi függővé a szentség hatékonyságát. A felvevő, - vagyis mi akik befogadjuk, a szentséget, - hite és készsége a döntő jelentőségű.
Csak ott van a szentségnek hatása, ahol a felvevő, vagyis mi, nem gördítünk akadályt bűnös szándékkal a kegyelem útjába.

"...az emberi szív vágya ifjúkorától kezdve, hajlik a rosszra." Ter 8,21

Nincs ellentmondás.
Pap szavára a Szentlélek közreműködik és akkor is Krisztus teste lesz az ostya, ha az a pap éppen válságban van. Akár lelki, akár erkölcsi. Vagyis érvényes lesz az áldozás. Ez nem a paptól függ. A Szentlélek akkor is működik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés