XVI. Benedek: A vallásközi párbeszéd nem helyettesítheti a térítést

2014. október 24. 17:02
A vallásközi párbeszéd nem helyettesítheti az evangélium hirdetését a nem-keresztény kultúrákban – fogalmazott XVI. Benedek nyugalmazott egyházfő egy pápai egyetem hallgatóinak küldött üzenetében.

A vallásközi párbeszéd nem helyettesítheti az evangélium hirdetését a nem-keresztény kultúrákban, és a vallási igazságról alkotott relativisztikus elméletek „halálosak” a hit számára – figyelmeztetett XVI. Benedek nyugalmazott egyházfő a római Pápai Orbán Egyetem tanárai és diákjai számára küldött üzenetében a Catholic Herald szerint, amelyet Georg Ganswein, a pápai udvar prefektusa és a nyugalmazott egyházfő személyi titkára olvasott fel október 21-én a címzetteknek az egyetem felújított előadójának átadási ünnepségén. A Pápai Orbán Egyetem a Népek Evangelizációja Kongregációja alá tartozik, amelyet jelenleg Fernando Filoni bíboros vezet.

Joseph Ratzinger arra is felhívta a figyelmet üzenetében, hogy a missziós munka igazi motivációja nem az egyház méretének a növelése, hanem Krisztus ismerete örömének megosztása. Benedek pápa, aki tavaly februárban mondott le, emlékeztetett, hogy Jézus Krisztus is arra szólította fel a tanítványait, hogy „hirdessétek az evangéliumot minden népnek”. 
 
A volt pápa felteszi a kérdést: vajon érvényes-e még Krisztus felszólítása? Ma ugyanis sokan azt gondolják, hogy a vallásoknak pusztán tisztelniük kell egymást, és a dialógusban a béke közös erőivé válhatnak. Az ilyen gondolkodás mögött rendszerint az a feltételezés húzódik meg – hívja fel rá a figyelmet a nyugalmazott egyházfő –, hogy a különféle vallások egy és ugyanazon valóság különféle változatai. Így azonban az igazság „zárójelbe kerül”. Biztosra veszik, hogy a hiteles igazság Istenről végső soron megismerhetetlen, és a legjobb, amit felmutathatunk, az a kimondhatatlan bemutatása szimbólumokkal. Az igazságról való ilyen lemondás pedig hasznosnak és realisztikusnak tűnik a vallásközi béke szempontjából.
 
Ez azonban „kétségtelenül halálos a hitre nézve”. A hit ugyanis elveszti komolyságát, ha „felcserélhető szimbólumokra” redukáljuk, ami pusztán csak az isteni elérhetetlen misztériumára utal.
 
Az emeritus pápa szerint több vallás, főleg a törzsi vallások „a Jézus Krisztussal való találkozásra várnak”, ami ugyanakkor csak kölcsönös lehet: Krisztus is „vár a történelmükre, bölcsességükre, a dolgokról való látomásukra”. Ez a találkozás új életet adhat a kereszténységnek, amely „kifáradt” a saját szülőföldjén XVI. Benedek szerint, aki rámutat: a keresztényeknek kötelessége továbbadni, megosztani Krisztus örömét.
 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Benedek pápa folyamatosan képviselt és most is hirdetett gondolata : Jézus az Igazság / ahogy János evangéliumában ez expressis verbis el is hangzik / . Ugyankkor Ő a végetlen szeretet is , ezért türelmesen dialogizálunk mindenkivel .

Ostoba vagy, tiszteletlen és cinikus!

Egy pápa nem minden megnyilatkozásában , hanem csak akkor tévedhetetlen , ha egy helytelen döntés révén Isten egész népét a hittől való elpártolás fenyegetné . Tehát nem a pápa szuperségéről van szó , hanem a Szentháromság könyörülő irgalmáról .

Ezt már leírtad egypárszor itt a mandin. Ismerjük a véleményed.

1.Állítása igazolásához ismernie kellene az összes térítést...
2.A lényeg : a keresztény önértelmezés szerinti hiteles térítés mindig figyelembe veszi a térítendő szabadságát / pl. Jézus felkínálta a hitet a gazdag ifjúnak , de az eltávozott , s Jézus nem tartóztatta fel / .
3. II. János Pál hivatalosan bocsánatot kért az egyház által elkövetett összes bűnért .

1.Benedek pápa éles szemmel látja , hogy korunkban sokan hajlamosak azt állítani , hogy nincs kötelező és feltétlen igazság , amit mindenkinek el kell fogadnia . Akik azonban az igazság abszolut voltát tagadják , önellentmondást követnek el , mert az igazság abszolut voltát elutasító tételüket abszolutizálják...
2.A feltámadt Jézus nem egy vallásalapító a sok közül , hanem abszolut Úr , az egyetlen Isten emberileg is tökéletes kinyilatkoztatója . Ezt nem mi találtuk ki , hanem a szemtanúk erről számoltak be .

Ez igaz , de mi köze ennek a témához ?...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés