A Vatikán visszavonta a földrengést – Nem ezek Ferenc pápa legszebb pillanatai

2014. október 20. 13:21

Ezek az emberek nem bigottak vagy teológiai dinoszauruszok. De látják, hogy az Egyház szétesne, ha a német liberálisok ráerőltetnék elképzeléseiket a fejlődő világ püspökeire.

2014. október 20. 13:21
Damian Thompson
The Spectator

Istennek legyen hála – mondtuk katolikus kisgyerekként szívből jövő lelkesedéssel, amikor véget ért az aheti mise. A katolikus püspökök II. Vatikáni Zsinat óta tartott, legmegosztóbb ülése is véget ért vasárnap – különösebb károkozás nélkül. Leszámítva – sajnos, ezt kell mondjam – Ferenc pápa reputációját. Ugyanakkor igazi előrehaladás sem történt.


Délután közzétették a szinódus hivatalos záródokumentumát, ami, ha mondhatom így, törölte a hétfői, vitákat összefoglaló félidős jelentés által előrevetített „földrengést”. Az a jelentés a homoszexuálisok „ajándékainak és értékeinek” elismerésére és szexuális orientációjuk „értékelésére” hívott.

Ez a nyelvezet eltűnt a mai jelentésből – ami egy „munkadokumentum” a következő évi szinódus számára -, amelynek paragrafusairól szekciónként szavaztak. Helyén udvarias garanciák olvashatóak arra vonatkozóan, hogy a melegeket „tisztelettel és érzékenységgel” kell fogadni, de még ez sem nyerte el a szavazatok szükséges kétharmadát (frissítés: minthogy ez a kitétel semmi többet nem tartalmaz, mint amit eddig is megfogalmazott velük kapcsolatban az egyház, elgondolkodhatunk azon, hogy 62 szinódusi atya még ezt sem tudta támogatni). A pápa azonban elrendelte, hogy ezeket is tegyék közzé.

Ugyancsak nem fogadták el hivatalosan: a paragrafust, ami arra céloz, hogy lehetséges változás „nagyon egyedi körülmények közt” második házasságukban élők áldozására vonatkozó szabályokban – talán a semmisségi eljárás egyszerűsítése révén.

Így most „konzultációkra” és „lelki tisztánlátásra” várunk, mielőtt elkezdődik a 2015-ös szinódus. Ami, kénytelen vagyok megint rámutatni, nagyon anglikán ízű.

Némi különbséggel.

Az Egyház tanítása a házasságon kívüli szex bűnös mivoltáról ugyanis megváltoztathatatlan. A hívő katolikus mondhatnák, hogy ez Isten akarata, és aki nem így gondolja, az nem érti a Tanítóhivatal szerepét. A szekuláris megfigyelők juthatnak arra, hogy hétfőn volt egy pillanat, amikor a szabályok komoly megváltozására volt kilátás. De a bíborosok és püspökök, akik erőltették a változtatást, túllőttek a célon.

És azért tették, mert a pápa hagyta őket. Akár véletlenül, akár előre megfontoltan, nem tudjuk. Először is, hozta a szokásos, gondtalan és impulzív stílusát, hogy azzal bánjon el az Egyház intézményi eljárásait, és úgy tűnik, most az Egyház visszavágott.

A por még le sem ülepedett, de az máris világos, hogy az Egyház németek uralta liberális szárnya miként igyekezett irányítani az eseményeket. Pár pontban:

1. Water Kasper bíborost, az ökumenizmusért felelős pápai tanácsa nyugalmazott fejét és a bíborosi kollégiumban radikálisnak számító teológust felkérte Ferenc pápa, hogy nyissa meg a szinódust, elismételve arra vonatkozó ellentmondásos elméletét, hogy a második házasságukba élő katolikusokat áldozáshoz kellene engedni, ha az első házasságuk bizonyos kritériumok szerint vélhetően érvénytelen volt. (Szerintem jól értem: ez lelkipásztorilag összetett kérdés, enyhén szólva.) A liberálisok úgy interpretálták ezt, mint a szinódus kiindulópontja. De sosem volt az, mivel Kasper egyfajta Tony Benn-féle figura az Egyház baloldalán: régi motoros és sokan kedvelik, de benne ragadt a szektariánus hatvanas-hetvenes évek légkörében.

2. A „földrengés”-ről való kommunikáció, amit a félidős jelentés váltott ki, félrevezető volt, mert a jelentés maga elfogult volt. Nem mutatta be elég súllyal a a vezető bíborosok szenvedélyes ellenállását az elváltakra és homoszexuálisokra vonatkozó pasztorális szabályok lazítását illetően. A dolgok csak még rosszabbra fordultak a sajtótájékoztatóval, amin úgyszintén erősen lejtett a pálya a mérges liberálisok álláspontja felé.

3. A hétfő fiaskó után az Egyház legbefolyásosabb személyiségei közük páran – beleértve Müller bíborost, a Hittani Kongregáció fejét és Pell bíborost, a gazdasági ügyek felelősét – rendkívül hatékony visszavágást vezettek. Ezek az emberek nem bigottak vagy teológiai dinoszauruszok. De  látják, hogy az Egyház szétesne, ha a német liberálisok ráerőltetnék elképzeléseiket a fejlődő világ püspökeire, akik azt várták, hogy a szinódus a család szétesésére keres választ, ami pusztító az országaikban. Az afrikai és ázsiai bíborosok csatlakoztak a visszavágáshoz. Közülük csak nagyon keveseket lehetne úgy leírni, mint XVI. Benedek-féle tradicionalisták: inkább II. János Pál-féle konzervatívokról van szó.
 
4. Térjünk vissza Kasper bíboroshoz, aki egy, az elismert vatikáni tudósítónak, Edward Pentinnek adott interjújában azt mondta, hogy képtelenség a homoszexualitásról beszélni az afrikaiakkal, mivel a téma számukra tabu - „és nem nekik kéne megmondani, hogy mit kéne tennünk”. Ezek nem rasszista megjegyzések voltak, de mindenesetre atyáskodóak és lélegzetelállítóan oktalanok. A balos katolikus újságírók megpróbálták kihúzni Kaspert a csávából, de nem számoltak vele, hogy tagadni fogja a szavait. Pentin, miután az Egyház Hercege hazugsággal vádolta, azonnal közzétette az interjú hangfelvételét. De hát felvételen kívül mondtam, tiltakozott Kasper – ez nem igaz –, de ekkora a hitelessége már megtépázódott.

5. Péntekre a balesetek ezen sorozata egy kisebb csodához vezetett, habár nem olyanhoz, amilyet Ferenc pápa szeretett volna: a János Pál-féle „konzervatívok” és a Benedek-féle „tradicionalisták” félretették régóta fennálló ellentéteiket a liturgiát illetően. És elérték, hogy a mai dokumentum – akár az elváltakra és homoszexuálisokra vonatkozó kitételekkel együtt vagy azok nélkül – teljesen más tartalmú és hangvételű legyen, mint a hétfői volt.

6. Így aztán nem lesz földrengés egy év múlva sem – csak, maximum, a Ferenc pápa által előnyben részesített pasztorális hozzáállás mérsékelt újrahangolása, anélkül, hogy feleslegesen lebegtetnének és hogy elmélyítenék a teológiai megosztottságot az állítólag egyetemes Egyházon belül. A házassági semmítési eljárást vagy modernizálják vagy nem: némi rezgésről beszélünk a Richter-skálán. (Frissítés: a liberálisok számára az a bekezdés jelent némi fénysugárt, miszerint „a szentségekhez való járulás esetleges engedélyezését meg kell előznie a bűnbánati útnak” – de emlékeztetnünk kell magunkat, hogy ez a bekezdést nem kapta meg a kétharmados támogatást). 

Ami a melegeket illeti, akármilyen változás is lesz, az magával fogja hozni a jól bevált képmutatást és a téma szőnyeg alá söprését (frissítés: senki nem tudja pontosan, mit is gondol Ferenc pápa, de arra tippelek, hogy az áldozási tilalom inkább bántja őt, mint a melegek helyzete. Emlékszünk arra a kijelentésére még a pápasága előttről, miszerint a melegházasság eredendően „ördögi”?

Keresztbe tett a szinódus a pápának a melegek ügyében – írta a BBC az este, ami félrevezető és értelmetlen kijelentés. De attól tartok, ő kérte.
 
(2014. október 18.)
 
Damian Thompson a The Spectator vallási szerkesztője és bloggere, korábban a Daily Telegraph munkatársa és a konzervatív angol katolikus hetilap, a Catholic Herald szerkesztője volt. A London School of Economicsen végzett vallásszociológián, négy könyv szerzője.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. október 25. 21:41
"...Ezek az emberek nem bigottak vagy teológiai dinoszauruszok. De látják, hogy az Egyház szétesne..." - írja. Mégis csak jobb lenne, ha "bigottak" lennének. Mert azt nehéz lenne "Isten akaratának" betudni, hogy az egyházi szervezet, mint olyan, szétesik. Gondolom, Isten "elvi" alapon áll. (Máshol nem is tudna...) És az elvek nem Isten "szent építményét" - az egyházat, hanem Őt magát jelentik. A "szétesett" egyházat bármikor újra lehet építeni...
Senye Péter
2014. október 25. 21:41
Ha az Egyház sem küzdene a 'Sokasodjatok' parancs betartásáért, akkor ki?
Marhajó!
2014. október 25. 21:40
Nevetséges belső puccskísérlet volt. A komoly kérdések megválaszolása helyett tilitoliznak a bíborosok. És a világ már röhög.
Arma Gedeon
2014. október 25. 21:40
Az albigensek idején az Egyház még tette a dolgát. A Reneszánsz valóban analóg a mai helyzettel, amikor az ellenség elfoglalta a Vatikánt, de akkor csak egy időre. Meglátjuk, most mi lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik