Konzervatív ellenállás és fordulat a szinóduson?

2014. október 17. 15:56
A Rómában a család témájában ülésező rendkívüli püspöki szinóduson a résztvevők többsége Erdő Péter indítványára elérte, hogy a szinódus főtitkárának, Lorenzo Baldisseri bíborosnak az akarata ellenére közzétegyék a szinódusi munkacsoportoknak a hétfőn megjelent Vita utáni jelentést erősen bíráló javaslatait. A pápa egy afrikai és egy ausztrál főpapot is kinevezett a szinódusi titkárságba.

Nem akarta nyilvánosságra hozni csütörtökön a római rendkívüli szinódus résztvevői által alakított csoportok (Circuli Minores) véleményeinek összefoglalóit a szinódus főtitkára, Lorenzo Baldisseri bíboros. 

 
A szinóduson résztvevő főpásztorok tizenegy ilyen csoportban dolgoznak, három angol, két francia, három olasz és két spanyol nyelvűben. Ezek a munkacsoportok a szinódus második szakaszának munkabeszélgetéseinek lezárultával készítettek beszámolót javaslataikról. 
 
A szinódus főtitkára, Lorenzo Baldisseri azonban nem akarta őket nyilvánosságra hozni, azután, hogy hétfőn már nyilvánosságra került a szinódus addigi tevékenységéről készült Vita utáni jelentés, amely hatalmas felzúdulást váltott ki a résztvevőkből, mert mint kiderült, annak ellenére tartalmazott a meleg párok életmódjának „értékelésére” vonatkozó kitételeket, hogy (mint azt megírtuk) pusztán egy felszólaló érintette a témát az előző héten, és számos más területen is sokak számár elfogadhatatlanul fogalmazott. A jelentést Erdő Péter bíboros, főrelátor jegyezte, de a homoszexualitásra vonatkozó kitételeket Ferenc pápa által kinevezett helyettese, a liberális teológus, Bruno Forte olasz püspök jegyezte, aki arról ismert, hogy sokat foglalkozik a homoszexualitás kérdéskörével. 
 
A hírek szerint Baldisseri bejelentésére Erdő Péter és George Pell ausztrál bíboros, a nyolctagú pápai bíborosi tanács tagja is tiltakozott, rámutatva: ha a vita utáni jelentést nyilvánosságra hozták, akkor hozzák nyilvánosságra a munkacsoportok javaslatait is. Baldisseri először ellenállt a követelésnek, majd miután számos felszólaló csatlakozott Erdő és Pell felszólalásához, Federico Lombardi szentszéki szóvivő bejelentette: nyilvánosságra hozzák a munkacsoportok dokumentumait. Az ülésen nem volt jelen a progresszív nézeteiről ismert Walter Kasper német bíboros, Ferenc pápa pedig nem szólt hozzá a vitához.
 
A dokumentumokból kiderül, hogy a szinódusi atyák többségének komoly problémái vannak a vita utáni jelentésben foglaltakkal, Walter Kasper bíboros pedig nem mondott igazat, amikor a Zenitnek adott (általa tagadott) interjújában azt nyilatkozta, hogy a szinódusi atyák támogatják a német püspökök és az ő azon javaslatát, amely szerint áldozáshoz kell engedni az elvált és újraházasodott híveket. Inkább George Pellnek van igaza, aki azt nyilatkozta: az atyák háromnegyede fogalmazta meg aggályait a dokumentummal kapcsolatban. 
 
Ferenc pápa ezzel párhuzamosan kinevezte a szinódusi titkárságba, a zárójelentést összeállító testületbe a konzervatív nézeteiről ismert Wilfrid Napier dél-afrikai bíborost és Denis Hart melbourne-i érseket. Korábban a pápa azután nevezett ki hat hozzá közel álló, liberálisabb nézeteiről ismert főpapot a testületbe, hogy a munkacsoportok nagyrészt konzervatív relátorokat és moderátorokat választottak meg.
 
A püspöki szinódus rendkívüli ülését még 2013 októberében hívta össze mostanra a szentatya, hogy a püspöki testület megvitassa a családot érő kihívásokat. A számos megvitatandó témakör egyike, amely a legnagyobb érdeklődést váltja ki, az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdése, amelyet elsősorban a német püspökök szeretnének engedélyezni, élükön Walter Kasper bíborossal. Kasper Ferenc pápa egyik kedvenc teológusa, őt kérte fel a 2014 februári, a szinódust előkészítő bíborosi konzisztórium nyitóelőadásának megtartására is, azonban Kaspert akkor 85-15 arányban leszavazták a bíborosi kollégium tagjai. A mostani szinódust 2015 őszén követi egy rendes ülés. A püspöki szinódus intézményét VI. Pál pápa hozta létre a püspöki kollegialitás gyakorlására a II. Vatikáni Zsinat vége előtt, 1965-ben. A testület utoljára 2005-ben ülésezett XVI. Benedek vezetésével, akkor az Eucharisztia volt a téma. A püspöki szinódus döntést nem hozhat a pápa helyett, csak tanácsadói státusza van.
 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A II. Vatikáni Zsinat is ilyen módszerrel dolgozott : előkészítés , előterjesztés , vita , a kisebbség erőfeszítései , közös-harmonikus-kész dokumnetum , mely nem tökéletes - mi az ebben a világban ?... - , de alkalmas arra , hogy a hit támogatója legyen a világegyházban .

Családban nőttek fel ők is, és rengeteg házaspárral vannak lelkipásztori kapcsolatban. A balosok mondhatnák, hogy a papok objektív kívülállók a család ügyében.

Az Ön üresfejűségét minek kellett nyilvánosságra hozni ?...

Sok tájékozatlan és vallásilag műveletlen újságíró - tisztelet a kivételnek - a "konzervatív" és "progresszív" jelzőket kritikátlanul átveszi a politológiából , meg más tudományokból , holott az egyház valóságának adekvát leírásra ezek a fogalmak alkalmatlanok : itt a hitben testvérek beszélgetnek a hit és szeretet hatékonyabb megvalósítása érdekében . Nincsenek "szekértáborok" , különféle "pártok" , hanem Jézus barátai közösen keresik "az idők jeleit" , mert ez a megbizatásuk .

1. Naturalizmus az n-edik hatványon.
2.Ha ennyire nem ismeri a "témát" , inkább ne fogadjon...

Na, és miért kár egy ilyen egyházért? Ezt még sose válaszoltad meg.

Ez már megy 90-es évektől folyamatosan és nagy erővel. Azelőtt, ha karitászt hoztak volna létre az atyák, börtön lett volna a jutalmuk.

hakos, a Fletó név már foglalt!
Az egyház folyamatos megújulását láthatod élő adásban!

A "bűnösök szentegyházaként" értjük a bűnben vergődők szenvedéseit / magunkból is kiindulva / , s a Szentháromság végtelen szent Szeretete segít minket a Tőle kapott jóság továbbadásában .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés