Kasper bíboros tagadja az afrikaiakat lenéző interjút

2014. október 17. 15:10
Tagadja Walter Kasper bíboros, hogy interjút adott volna a Zenit hírügynökségnek kedd este, amelyben azt állította volna, hogy nem szabad az afrikai püspökökre hallgatni. Az újságíró azonban nyilvánosságra hozta a hangfelvételt.

Tagadja Walter Kasper bíboros, hogy interjút adott volna a Zenit hírügynökségnek. Mint a bíboros fogalmazott: „Meg vagyok döbbenve. Sosem beszéltem így az afrikaiakról, és sosem beszélnék.”

 
A Walter Kasperrel készült interjút szerdán hozta le a Zenit hírügynökség (mi itt írtunk róla), a bíboros tiltakozására viszont levették, így jelenleg teljes terjedelmében a Rorate Caeli blogon olvasható. Eszerint Kasper azt nyilatkozta:
 
„A végső cél egy általános egyházi irányvonal volna a kérdésben, egy általános kritérium, de Afrika problémáit nem oldhatjuk meg. Kell teret hagyni a helyi püspöki konferenciáknak is, hogy megoldhassák a problémáikat, ugyanakkor azt mondanám, Afrika problémáit mi nem tudjuk megoldani. De nem nekik kéne nekünk megmondani, hogy mit kell tennünk.”
 
Az interjút készítő Edward Pentin a bíboros tiltakozása után nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, amelyből kiderül, hogy Kasper mégis adott interjút, és azt mondta, amit korábban a Zenit közölt.
 
Mint Penin hozzátette: mivel több lapnak is dolgozik, az amerikai National Catholic Reporter munkatársaként mutatkozott be, de végül a Zenit hírügynökségen hozta le a beszélgetést, amelyet a szinódusi teremből távozó Kasper adott kedden este negyed nyolckor, egyszerre több újságíróval, rajta kívül még egy brittel és egy franciával beszélve. Pentin hozzátette: mindenki újságíróként mutatkozott be, ő jelezte, hogy felveszi a beszélgetést, Kasper pedig úgy tűnt, örül, hogy kérdezik. Az ilyen esetekben az alapállás az – tette hozzá Pentin -, hogy a kérdezett akkor jelez, ha nem akarja, hogy közzétegyék a szavait.
 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a hangfelvétel számít , hanem annak értelmezése . W. Kasper a saját gondolatainak hiteles interpretátora , nem az újságíró , vagy mások belemagyarázása .

Fogalmazzunk úgy, hogy W. Kasper alapos megfontolás után visszavonta a szavait.

Rendben, de ezért miért kell egy dolgát végző újságírót szívatni?

Neked meg miért kell egy olyan keresztény, katolikus főpásztort védelmezni, akinek a fogai kerítése mögül nem tud egy olyan egyszerű mondat kicsúszni, hogy "bocsánatot kérek, meggondolatlan voltam."?

Tanuljon hermeneutikát , aztán próbáljon oktatni ...

1.Ha bekiabál egy barlangba , módosítva hallja vissza a szavait ...
2. Elemi tapasztalat cáfolja Önt : egy köznapi beszélgetést is utólag lehet egészen másként érteni / pl."nem ebben egyeztünk meg" ... / .
3.Éppen a fordítottja is igaz lehet annak , amit ír : a teológiában amatőr újságíró másként értette W. Kasper szavait . Magam is tapasztalom , hogy a hittani kijelentéseket amatőr módon félreértik , mert nem értik a szavak pontos jelentését .
4. Tehát ne rágalmazza Kaspert .

Elvben ez mind igaz, csakhát van egy ellenőrizhető hangfelvétel, ugye. Ezek után kb. az a kérdés, hogy "Bíboros úr, Önnek higgyek, vagy a fülemnek?"

Elvben-gyakorlatban Gyurcsány öszödi beszéde : van hangfelvétel , s a DK-sok , meg a jobboldal ugyanabból egész mást hall ki...Melyik fül hall jól ?...

Hirtelen nem emléxem rá, hogy Fletó valaha tagadta volna, hogy elmondta azt a dicső beszédet.

Az értelmezés azután jön, hogy a tényt megállapítjuk: ez és ez elhangzott.

Kasper egyenlőre a tényt vitatja, és ez nem túl szerencsés pozíció egy hangfölvétel ellenében...

A beszélgetést Kasper sem tagadta...

Lusta voltam eredeti nyelven utánanézni, annyira nem találom fontosnak. Magyar szöveg szerint tagadta. Ha nagyon lovagolni akarsz a szavakon, azt tagadta, hogy interjút adott, de a nyilvánvaló lényeg, hogy akármilyen szituban elhagyták-e fogai kerítését azok a szavak, amik az afrikaiakra vonatkoznak.

A két fél egyszerűen másként értelmezte a beszélgetést ,s a hangfelvétel tartalmát . Tehát Kasper nem marasztalható el . Az újságíró erőszakos értelmezési monopóliuma , s az ebből fakadó hamis moralizálása ellen tiltakozott . S én is EZT az erőszakosságot , pimasz egyoldalúságot kifogásolom . Ez egy patthelyzet , Kasper állítása semmivel sem védhető kevésbé , mint az újságíróé .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés