Kasper bíboros tagadja az afrikaiakat lenéző interjút

2014. október 17. 15:10
Tagadja Walter Kasper bíboros, hogy interjút adott volna a Zenit hírügynökségnek kedd este, amelyben azt állította volna, hogy nem szabad az afrikai püspökökre hallgatni. Az újságíró azonban nyilvánosságra hozta a hangfelvételt.

Tagadja Walter Kasper bíboros, hogy interjút adott volna a Zenit hírügynökségnek. Mint a bíboros fogalmazott: „Meg vagyok döbbenve. Sosem beszéltem így az afrikaiakról, és sosem beszélnék.”

 
A Walter Kasperrel készült interjút szerdán hozta le a Zenit hírügynökség (mi itt írtunk róla), a bíboros tiltakozására viszont levették, így jelenleg teljes terjedelmében a Rorate Caeli blogon olvasható. Eszerint Kasper azt nyilatkozta:
 
„A végső cél egy általános egyházi irányvonal volna a kérdésben, egy általános kritérium, de Afrika problémáit nem oldhatjuk meg. Kell teret hagyni a helyi püspöki konferenciáknak is, hogy megoldhassák a problémáikat, ugyanakkor azt mondanám, Afrika problémáit mi nem tudjuk megoldani. De nem nekik kéne nekünk megmondani, hogy mit kell tennünk.”
 
Az interjút készítő Edward Pentin a bíboros tiltakozása után nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, amelyből kiderül, hogy Kasper mégis adott interjút, és azt mondta, amit korábban a Zenit közölt.
 
Mint Penin hozzátette: mivel több lapnak is dolgozik, az amerikai National Catholic Reporter munkatársaként mutatkozott be, de végül a Zenit hírügynökségen hozta le a beszélgetést, amelyet a szinódusi teremből távozó Kasper adott kedden este negyed nyolckor, egyszerre több újságíróval, rajta kívül még egy brittel és egy franciával beszélve. Pentin hozzátette: mindenki újságíróként mutatkozott be, ő jelezte, hogy felveszi a beszélgetést, Kasper pedig úgy tűnt, örül, hogy kérdezik. Az ilyen esetekben az alapállás az – tette hozzá Pentin -, hogy a kérdezett akkor jelez, ha nem akarja, hogy közzétegyék a szavait.
 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a hangfelvétel számít , hanem annak értelmezése . W. Kasper a saját gondolatainak hiteles interpretátora , nem az újságíró , vagy mások belemagyarázása .

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 19. 13:24

Fogalmazzunk úgy, hogy W. Kasper alapos megfontolás után visszavonta a szavait.

Rendben, de ezért miért kell egy dolgát végző újságírót szívatni?

Neked meg miért kell egy olyan keresztény, katolikus főpásztort védelmezni, akinek a fogai kerítése mögül nem tud egy olyan egyszerű mondat kicsúszni, hogy "bocsánatot kérek, meggondolatlan voltam."?

Válaszok:
péterx | 2014. október 19. 21:46

Tanuljon hermeneutikát , aztán próbáljon oktatni ...

1.Ha bekiabál egy barlangba , módosítva hallja vissza a szavait ...
2. Elemi tapasztalat cáfolja Önt : egy köznapi beszélgetést is utólag lehet egészen másként érteni / pl."nem ebben egyeztünk meg" ... / .
3.Éppen a fordítottja is igaz lehet annak , amit ír : a teológiában amatőr újságíró másként értette W. Kasper szavait . Magam is tapasztalom , hogy a hittani kijelentéseket amatőr módon félreértik , mert nem értik a szavak pontos jelentését .
4. Tehát ne rágalmazza Kaspert .

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 20. 8:57

Elvben ez mind igaz, csakhát van egy ellenőrizhető hangfelvétel, ugye. Ezek után kb. az a kérdés, hogy "Bíboros úr, Önnek higgyek, vagy a fülemnek?"

Válaszok:
péterx | 2014. október 20. 13:26

Elvben-gyakorlatban Gyurcsány öszödi beszéde : van hangfelvétel , s a DK-sok , meg a jobboldal ugyanabból egész mást hall ki...Melyik fül hall jól ?...

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 20. 14:06

Hirtelen nem emléxem rá, hogy Fletó valaha tagadta volna, hogy elmondta azt a dicső beszédet.

Az értelmezés azután jön, hogy a tényt megállapítjuk: ez és ez elhangzott.

Kasper egyenlőre a tényt vitatja, és ez nem túl szerencsés pozíció egy hangfölvétel ellenében...

Válaszok:
péterx | 2014. október 20. 17:37

A beszélgetést Kasper sem tagadta...

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 20. 18:22

Lusta voltam eredeti nyelven utánanézni, annyira nem találom fontosnak. Magyar szöveg szerint tagadta. Ha nagyon lovagolni akarsz a szavakon, azt tagadta, hogy interjút adott, de a nyilvánvaló lényeg, hogy akármilyen szituban elhagyták-e fogai kerítését azok a szavak, amik az afrikaiakra vonatkoznak.

Válaszok:
péterx | 2014. október 20. 19:55

A két fél egyszerűen másként értelmezte a beszélgetést ,s a hangfelvétel tartalmát . Tehát Kasper nem marasztalható el . Az újságíró erőszakos értelmezési monopóliuma , s az ebből fakadó hamis moralizálása ellen tiltakozott . S én is EZT az erőszakosságot , pimasz egyoldalúságot kifogásolom . Ez egy patthelyzet , Kasper állítása semmivel sem védhető kevésbé , mint az újságíróé .

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 20. 21:36

Hát, ha te ebből kihozod, hogy Kasper valójában megdicsérte az afrikaiakat következetes elvi szilárdságuk miatt, és újabb segélyszállítmányokat meg szabad európai bevándorlást ígért nekik, akkor tehetséges ember vagy :-)

Válaszok:
péterx | 2014. október 21. 5:37

Én csak azt hoztam ki - más célom nem is volt - , hogy az újságíró állítólagos abszolut bizonyítéka a hangfelvétellel , nem fordítható Kasper ellen , s a kiváló teológus - a németül tudóknak ajánlom a műveit - joggal tiltakozott .

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 21. 8:08

Én meg azt, hogy nincs igazad. Az értelmezést megelőzik az elhangzottak.

Válaszok:
péterx | 2014. október 21. 10:13

A véleményét nem kívánom kommnentálni , az az Öné...

Már megint "jobban tudja" azt , amit nem is ismer...

Nem azt mondtam : azt mondtam , hogy joga van vitatni mások belemagyarázását , s az eredeti , általa szándékolt értelmet ö ismeri a legjobban . Ettől még bárki vitathatja Kasper vélekedését .

Látom , a hermeneutikai tanulásra felhívó bejegyzésem igen feldúlta Önt . Nem akartam megbántani .

A valóság soha nem egyértelmű , hanem analóg , s ezért vannak a viták , a dialógus . Nem tudom , hogy ez a gondolat most az Ön mércéje szerint "önfényezés" volt-e ?

1.Lehet , hogy néha nehéz gondolatok közlése is szükséges , mert másképp nem tisztázható megnyugtatóan a probléma .
2.Közérthetőségre törekszem mert enélkül értelmetlen lenne kommentálni , hiszen nem magamnak írok . Természetesen előfordulhat , hogy mégsem közérthető a közlés .
3. Különben maga a "közérthetőség" is kérdéses : nem könnyen dönthető el , mi "közérthető" / ami valakinek érthető , az másnak nem az... / . 4.Írás közben próbálom eldönteni , mi közérthető / az "átlagfelfogás" számára /, de semmi garancia nincs a "telitalálatra"...

Túl megengedő vagy. Esetleg elképzelhető, hogy Kasper nem akarta tudatosan megsérteni az afrikaiakat, bár ebben sem vagyok teljesen biztos. Azonban amit mondott, az objektíve mindenképpen sértő rájuk nézve.

Ahogy írod is, szabad kezet követelt a német egyháznak a maga problémáiban, ugyanakkor egyáltalán nem reagált az afrikaiak hasonló fölvetésére.

Az afrikaiak azt mondták, ha a németeknél minden elvált és újraházasodott személy áldozhat, akkor Afrikában miért ne áldozhatna minden többnejűségben élő?

Kasper erre két mondatot szánt rá: "nem mi fogjuk megoldani az afrikai kontinens problémáit" és "ne írják elő nekünk, hogy mit csináljunk".

Ezt így együtt bicskanyitogatónak találnám, ha nekem mondták volna. Nem nekem mondták, de így is elég durvának tűnik.

1. Látom , még mindig feldúlt a hermeneutika miatt ...
2.Nem a sikerért , az igazságért írok .
3.Önellentmondás egy kommunikációs közösségi felületen a másiknak hallgatást parancsolni .
4. Ráadásul . az egyetlen "bűnöm" , hogy Önnek nem tetszik néhány hozzászólásom ...Az Ön szubjektív nemtetszése kevés a tiltáshoz ...

Én azt mondanám: tipikus német: Deutschland, Deutschland über alles...

Látom , nagyon vissza akarna vágni a heremeneutikai tudatlanságát szóvá tevő bejegyzésemért . Javaslom : normalizálja az érzelmeit , s akkor lehet értelmesen beszélgetni , addig nincs értelme .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés