Kasper bíboros: A pápa családjában is van probléma

2014. október 16. 16:03

„Afrika problémáit mi nem tudjuk megoldani. De nem nekik kéne nekünk megmondani, hogy mit kell tennünk” – nyilatkozta a Zenit római hírügynökségnek Walter Kasper német bíboros, a Rómában zajló rendkívüli püspöki szinódus egyik vezér alakja. Kasper hozzátette: csak a német helyzetet ismeri, de úgy tudja, még Ferenc pápa családjában is van példa az elváltak és újraházasodottak áldozásának problémájára. Kaspert már bocsánatkérésre szólították fel az afrikaiakra vonatkozó megjegyzései miatt.

2014. október 16. 16:03

„A végső cél egy általános egyházi irányvonal volna a kérdésben, egy általános kritérium, de Afrika problémáit nem oldhatjuk meg. Kell teret hagyni a helyi püspöki konferenciáknak is, hogy megoldhassák a problémáikat, ugyanakkor azt mondanám, Afrika problémáit mi nem tudjuk megoldani. De nem nekik kéne nekünk megmondani, hogy mit kell  tennünk” - nyilatkozta a Zenit római hírügynökségnek Walter Kasper német bíboros, a Rómában zajló rendkívüli püspöki szinódus egyik fő alakja, aki szerint egyre többen támogatják a javaslatát a szinóduson (más hírek inkább ennek ellenkezőjéről szólnak).

Walter Kasper az, akinek a vezetésével a német püspökök többsége az elváltak és újraházasodottak áldozásának lehetőségéért küzd. Kasper emellett köztudottan Ferenc pápa egyik kedvenc teológusa is, korábban viszont XVI. Benedek teológiai megközelítésével szemben állt. Kasper javaslata a szinódust előkészítő februári bíborosi ülésen csak 15 igen szavazatot kapott, 85 nem ellenében. 
 
A szinóduson a változások fő ellenzői közt ott vannak az afrikai püspökök, például Wilfrid Napier dél-afrikai püspök, aki szerint  feltehetjük a kérdést: ha az elváltak és újraházasodottak áldozhatnának, akkor milyen alapon utasítjuk el a poligámiában, többnejűségben élőket? Egy másik püspök úgy nyilatkozott: az afrikaiak az egyértelmű erkölcsi útmutatást szeretik, és ez átmegy az egyházon, akkor Afrikában a katolikus híveket el fogják hódítani a muzulmánok és a kis protestáns felekezetek. 
 
Kasper az interjúban a kérdésre, miszerint nem okoz-e álláspontja zavart a hívek közt, kifejti: „Csak a német helyzetet ismerem, ahol a túlnyomó többség nyitást szeretne a válás és újraházasodás kérdésében. Ugyanez a helyzet Nagy-Britanniában (…). Amikor világiakkal beszélek, köztük idős emberekkel, akik 50 vagy 60 éve házasok, akik sosem gondolkodtak váláson, mégis látják a problémát a kultúrájukkal, szóval minden családnak van problémája mostanában. A pápa is azt mondta nekem, hogy az ő családjának is, ő figyel a világiakra, és látja, hogy a többség az ésszerű, felelősségteljes nyitás mellett van.” (A német egyház katasztrofális helyzetéről lásd Beverly De Soto általunk lefordított elemzését.)
 
A Voice of the Family nevű nemzetközi ernyőszervezet azonnal bocsánatkérésre szólította fel Kasper bíborost az afrikaiakra vonatkozó megjegyzései miatt.
 
Kasper bíboros már került egyszer hasonló helyzetbe: XVI. Benedek angliai látogatás előtt egy olyan megjegyzést tett, miszerint a londoni Heathrow repülőtér olyan, mintha „a harmadik világba érkeztünk volna”. A megjegyzés miatt végül Kasper nem utazott a pápával Angliába.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. október 23. 17:07
Afrikai szokás, azt nem tudom, hogy mindenhol-e, de amiről írok ott igen. A férj jelölt, csak abban az esetben veszi el feleségül a menyasszonyát, ha az már jól láthatóan megfogant tőle. Lehetetlen megmagyarázni nekik, hogy a katolikusoknál ez nem így működik. Az utódlás a sok gyermek az első, ha fogamzóképes a nő elveszi, ha nem, akkor nem házasodik vele össze. Nem vesz el meddő nőt. Persze azt nem ismeri el, hogy ő is lehet "meddő", de az is lehet, hogy az afrikai férfiaknál ez nem is probléma, mert nem mérgezik magukat az antibiotikumokkal, hormonokkal és a "halacskák" vidáman, gyorsan és nagy tömegben fickándoznak. Nem így az európai férfiaknál.
péterx
2014. október 19. 23:51
"A" püspökök ?... Itt csak egyről olvashatunk , az sem "pletykás", hanem egyszerű tényt említ meg , óvatosan .
péterx
2014. október 19. 23:49
Lám , egy egyszerű interjú micsoda monumentális következtetésekre indíthat...
péterx
2014. október 19. 23:47
1.Walter Kasper kiváló teológus , a legjobbak között van . 2. Azonban ő sem orákulum ... 3. Az egyház megtalálja majd a legjobb utat .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik