Meghökkentő mentalitás

2014. október 16. 17:23

Czene Gábor
Népszabadság

A katolikus egyház mintha azt keresgélné, hol az a határ, ameddig hitelvei feladása nélkül elmehet.

„Nem mernénk határozottan állítani, hogy legalább megközelítőleg pontosan tudjuk, mi zajlik ezekben a napokban a Vatikánban. Csak annyi vehető biztosra, hogy magas szintű tanácskozást, szinódust tartanak a családokról. A rendezvény főrelátora – amolyan témafelelőse – Erdő Péter bíboros, a magyar püspöki kar elnöke. (...)

A szinódus főtitkársága is szükségét érezte annak, hogy rögzítse: a sajtó félreértette a történteket. Az Erdő Péter által felolvasott jelentés a tanácskozás eddigi felszólalásait összegezte, és nem a végleges döntéseket fogalmazta meg. Egyébként is túlzás lenne elvárni, hogy a szinódus mindent megváltoztathat, ami az azonos neműek közötti házasságot vagy az elváltak újraházasodását illeti. A záródokumentum összeállítása pedig még csak most kezdődik. (...)

Erdő Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a melegek és leszbikusok párkapcsolatai nem egyenjogúak a férfiak és a nők házasságával. A »társadalmi nem« tudománya (gender) pedig szerinte elfogadhatatlan. A mozaikot tehát nem könnyű összerakni. Egyfelől a nyitott és empatikus hangnem, másik oldalról a kategorikus elutasítás. A katolikus egyház mintha azt keresgélné, hol az a határ, ameddig hitelvei feladása nélkül elmehet.

Ingoványos a talaj, valószínűleg ebből is fakad a sok félreértés és félreértelmezés. A szinóduson Ferenc pápa is megjelent. Erdő bíboros jellemzése szerint roppant kedves és közvetlen személyiség. Nem bevonul, hanem bejön a terembe. Együtt kávézik a szünetben a tanácskozás résztvevőivel, közvetlen mindenkivel. Ami pedig a magukat kereszténynek nevező magyar politikusok számára különösképpen meghökkentő lehet: kíváncsi mások véleményére.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/14146