Szinódus

Erdő Péter: A család ideje nem múlt el

2014. október 6. 16:02

A mai család problémái korunk nehézségeinek jelei; az emberek nem hosszú távra terveznek, a pillanatnyi jólétet keresik – mondta Erdő Péter bíboros, főrelátor Vatikánban hétfőn kezdődött püspöki szinódus fő témáit bevezető beszédében. A bíboros rámutatott: a katolikus többsége ellenzi a nők és melegek diszkriminációját, ám nem támogatja a melegházasság intézményét és ellene van a gender-elméleteknek.

Erdő Péter főrelátor beszédével kezdte meg a munkát a Ferenc pápa által összehívott rendkívüli püspöki szinódus. A bíboros hangsúlyozta, „a család ideje nem múlt el”, és az egyház nyújthat segítséget a házasság elől menekülőknek és a szenvedéssel teli házasságban élőknek is. A mai család problémái korunk nehézségeinek jelei; az emberek nem hosszú távra terveznek, a pillanatnyi jólétet keresik.

 
A szinódusi vitát megelőző, egy órás felszólalásában (Relatio ante disceptationem) Erdő Péter összefoglalta a szinódusi munkadokumentum (Instrumentum laboris) pontjait, és a szinódus résztvevőinek ezekkel kapcsolatban előre megküldött véleményeit, javaslatait.
 
A bíboros mindenekelőtt arról beszélt, hogy a korunkban élő emberek számára „érthetővé kell tenni és aktualizálni kell” az egyháznak a házasságról és a családról való tanítását. A mai emberek nagy része „nem képes logikus gondolkodásra, nem tud hosszabb szöveget elolvasni; audio-vizuális kultúrában, az érzelmek világában él, tapasztalatait is érzéseire alapozza; s menekül a formális elvárásoktól, kötelezettségektől, bürokráciától, amellyel szemben elveszettnek érzi magát” – hangoztatta Erdő Péter.
 
Mindez azonban nem kell, hogy katasztrófahangulathoz, vagy mindenről való lemondáshoz vezessen. Az egyház számára lehetőséget ad arra, hogy új nyelven szólítsa meg kora emberét útmutatással segítve akár a fiatalokat a párválasztásban, akár a házastársakat családi problémáik megoldásában.
 
Erdő Péter kitért arra, hogy a szinódusi felmérés szerint a katolikusok többsége elítéli a melegekkel és leszbikusokkal szembeni diszkriminációt,  de az azonos neműek közötti házasságot nem tartja egyenjogúnak a férfi-nő közötti házassággal, valamint nem ért egyet a társadalmi nemeket hirdető gender-elméletekkel sem. Szólt arról, hogy a hívők sürgetőnek tartják a nőkkel szembeni diszkrimináció problémájának megoldását a nemek közötti különbségek tagadása nélkül. A bíboros megemlítette, hogy a szegénységben élő családokban elsőként a nők és gyermekek válnak erőszak áldozatává.
 
A főrelátor ugyanakkor hangsúlyozta: az elváltak és polgárilag újraházasodottak az egyházhoz tartoznak. Ami az elváltak és polgárilag újraházasodottaknak az áldozás szentségében való részesítését illeti, Erdő Péter arról beszélt, hogy megoldást az egyházi házasságok érvénytelenítésének egyszerűsítése jelenthetne. A bíboros az egyház tagjai által javasolt lehetőségek között említette, hogy az egyházi házasságok semmissé tételéhez elegendő lehetne az egyházi bíróságok első fokú ítélete. Vagy az egyházi házasságokat a helyi püspök is érvényteleníthetné, vagy a válást követő úgynevezett bűnbánási időszak után a felek újabb házasságot köthetnének, amiként ez az ortodox egyházak gyakorlatában is történik.
 
A főrelátor azt javasolta, mindenhol legyen olyan pap, aki az elváltakat és polgárilag újraházasodottakat segíti a számukra legmegfelelőbb út megtalálásában.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/14073