Beszólt az ENSZ-nek a Vatikán

2014. október 1. 21:58
Élesen kritizálja a Vatikán az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának februári jelentését, amely „kiforgatja” a gyermekjogi egyezmény szövegét, teljességgel félreérti a Szentszék nemzetközi jogi helyzetét és beleavatkozik a kánonjogba – írja a CNA.

Sajnálja az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, hogy a katolikus egyház továbbra is egymás kiegészítésére és a méltóságra helyezi a hangsúlyt a nőkről és férfiakról szóló tanításában, s arra kéri, változtassa meg tanítását az abortuszról – írja a CNA. A bizottság felszólította az egyházat, hogy távolítsa el a „nemi sztereotípiákat” terjesztő nézeteket a katolikus tankönyvekből.

 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága februárban tette közzé jelentését arról, hogy miként alkalmazza a Vatikán a gyermekek jogairól szóló egyezményt. A testület főleg a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszak ügyeire fókuszált, de már akkor arra kérte az egyházat, hogy változtasson tanításán számos kérdésben. 
 
Ugyanakkor a bizottság jelentése szerint szívesen látná, ha a Szentszék megszüntetné a házasságon kívül született gyermekek „diszkriminációját”; kifogásolja, hogy az egyház továbbra is azt tanítja, hogy a két nem kiegészíti egymást, amely tanítás különbözik az egyezmény egyenlőség-fogalmától; és hogy a katolikus iskolákban továbbra is a „nemi sztereotípiák” alapján tanítanak, annak ellenére, hogy ennek megváltoztatására már 1995-ben kérte a Szentszéket a bizottság, a gyermekjogi egyezmény pontjainak alapján. 
 
A bizottság egyenesen felszólítja a Szentszéket, hogy változtassa meg álláspontját az abortuszról, valamint „komolyan aggódik”, amiért a Szentszték „tagadja” a felnőttek fogamzásgátláshoz és „születésszabályozáshoz” való jogát. A bizottság aggódását fejezte ki a Szentszék múltbéli, homoszexualitással kapcsolatos kijelentései miatt is, amelyek elősegítik a „megbélyegzést”
 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága arra kérte fel a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig.  
 
A Vatikán szeptember 26-án reagált részletesen a bizottság jelentésére, rámutatva: a testület teljes mértékben összekeveri a Vatikánvárosi Államot a Szentszékkel és a katolikus egyházzal. A Vatikán által elfogadott gyermekjogi egyezmény ugyanis a Vatikánvárosi Állam területére vonatkozik, és nem érinti a Szentszéknek az egyes egyházmegyékkel való kapcsolatát. A Szentszék nem tud szerződést kötni a világ összes katolikusainak nevében, és nincs kötelezve arra, hogy bármilyen, a Vatikánvárosi Állam területén érvényes egyezménynek érvényt szerezzen más, szuverén országokban.
 
A Vatikán szerint a gyermekjogi egyezmény bizottság által nyújtott olvasata nem tiszteli a szerződés szövegét magát, és a bizottság következtetései a szövegben található fogalmak jelentésének kiforgatásából származnak, például amikor abból az abortuszhoz való hozzáférés biztosításának kötelezettségét olvassák ki. A bizottság által favorizált „családok különféle formái” kifejezés például nem szerepel a szövegben, ahogy a „gender” szó sem.
 
A Vatikán szerint a szerződés szövegét vallásos szemüvegen át is lehet olvasni, mint ami biztosítja a különféle közösségek vallásgyakorlatát. A bizottság ugyanakkor amellett, hogy „ideologikus módon” félreértelmezte a szerződés szövegét, jelentésében nem vette figyelembe a Vatikán által számára benyújtott dokumentumokat. 
 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Általában : itt egy megszüntethetetlen feszültségről van szó . Ugyanis a katolikus egyház Jézus folytatása a történelmben , Jézus jelenléte . Ahogy tehát Jézus vitázott a csak emberi szempontokat figyelmbe vevő kortársakkal ,ezt teszi azóta is , ma is - s az idők végéig - a mennyei Atya szeretetét elfogadni nem akarókkal .
2. "Ne ijedjetek meg az ellenfelektól"-tanítja szent Pál .
3. Az ENSZ Bizottság jelentése antropológiai bukfencekkel van tele , melyeket a józan ész szerint is bírálni kell / pl. "nemi sztereotípiák" , lásd : skandináv "semlegesnemű"/?/ emberek praxisa /.
4. Végülis , az emberi szabadság Isten előtti felelőssségének tagadása ez az ENSZ bizottsági jelentés /.

1.A "nem sztereotípiák" kifejezés egy egész / liberális / értékrend kifejezője . Annak , hogy az ember teljesen tetszőlegesen járhat el mindenben , minden csak megállapodás kérdése ...
2. Azonban , maga ez a - tetszőlegességet hirdető - álláspont is ELKÖTELEZETT ... Más szóval : önellentmondásos . Azt állítja , "legjobb" a " sztereotípia" feladása .
3.Magyarul : eleve a jó / Isten / követelménye alatt állunk , s ezt a válaszadásban is el kell/ene/ ismerni , azaz , a TEREMTŐ tervét kell megvalósítani nem a magunk ízlése szerint összetákolni egy álláspontot ...

1.Tanulságos szent Pál tanítása : meneküljünk ki a világból ? Isten őrizz ... Ez a világ a keresztények otthona / is / .
2. Akkor tehát kovásznak kell lennünk : a rosszat győzzétek le jóval ...Jézus keresztje a tanú rá , hogy ez a világ nincs rendben , de a feltámasztása meg igazolta , hogy nem reménytelen a küzdelmünk .
3. Végül : magunkat is reformálnunk kel a nagyobb szeretet felé . Ha okosan , jó érvekkel állunk elő , példásan élünk , legalábbis van esély a világ / az ENSZ / átalakítására , hiszen a jótetteink hatása elér másokat . Jézus pedig támogat : "veletek vagyok minden nap a világ végéig" !

1. Már Orwell megírta , hogy vannak "egyenlőbbek"...
2.A kommunizmus és a liberalizmus egyaránt féloldalas : a kommunizmus a személyt fenyegeti , a liberalizmus a szeretetet . A kereszténység szépen összehangolja az eredetit : minden ember Isten teremtményeinek közösségében él , de éppen a sajátos életével tud szolgálni , sokrétűvé tenni azt , ami eredetileg , kezdettől , a teremtéstől fogva összetartozik .

1.Ez tulajdonképpen az invesztitura-harc mai megjelenési módja : ki iktasson be , kit ? A püspök koronázza-e a császárt , vagy az egyház függjön a kegyúrtól ?
2. Ha az egyház azonosul a világgal , elveszti a "só" jellegét . Ha nem azonosul , egyedül marad...
3. A megoldás Krisztusban van : a keresztig menően azonosult az Atyával s EZÁLTAL a bűnös emberekkel . Vagyis : az egyház - ha kell - szenvedje el azt a világot , s okosságával , szereteteével , Jézus iránti hűségével érjen el annyi pozitív hatást , amennyit csak tud . Az idők végén pedig Krisztus Urunk "újjáalkot mindent" / Jelenések Könyve / . Ezt hisszük , ebben remélünk , ezért munkálkodunk szeretetben , okosan , MOST .

1. Nem ez a lényeg ... A világi hatalom már számon is kérte őket , s az egyház hatalmas összegű kértérítéseket fizetett , elismerve a felelősségét .
2. Még sok nem hívő is elismerte : a legtöbbet a katolikus egyház tette a bűnök kiiktatásáért/helyrehozataláért / , amennyire ez egyáltalán lehetséges / . Ez különben kötelességünk is .
3. Nem mentség , de tény : nem oly régen derült ki , hogy ez a betegség gyógythatatlan , s ezért az egyház "zéró toleranciát" hirdetett .

Előkészítik, sugallják, majd csak bekerül a közbeszédbe köztudatba és a végén pár év múlva, rábólintanak a német példára, tervezetre.

Német Etikai Tanács: Alapjog a vérfertőzés

1.Igen , lassú viz partot mos alapon ...
2.Az ellenszer : a következetes hűség Jézushoz , okos empátia , hogy megfeleljünk az ellenfeleknek / ahogy erre az első Péter levél is figyelmeztet / .
3. Ahogy írtad , az ellenfél módszerének felismerése is fontos .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés