Félreértés, belemagyarázás

Beszólt az ENSZ-nek a Vatikán

2014. október 1. 21:58

Élesen kritizálja a Vatikán az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának februári jelentését, amely „kiforgatja” a gyermekjogi egyezmény szövegét, teljességgel félreérti a Szentszék nemzetközi jogi helyzetét és beleavatkozik a kánonjogba – írja a CNA.

Sajnálja az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, hogy a katolikus egyház továbbra is egymás kiegészítésére és a méltóságra helyezi a hangsúlyt a nőkről és férfiakról szóló tanításában, s arra kéri, változtassa meg tanítását az abortuszról – írja a CNA. A bizottság felszólította az egyházat, hogy távolítsa el a „nemi sztereotípiákat” terjesztő nézeteket a katolikus tankönyvekből.

 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága februárban tette közzé jelentését arról, hogy miként alkalmazza a Vatikán a gyermekek jogairól szóló egyezményt. A testület főleg a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszak ügyeire fókuszált, de már akkor arra kérte az egyházat, hogy változtasson tanításán számos kérdésben. 
 
Ugyanakkor a bizottság jelentése szerint szívesen látná, ha a Szentszék megszüntetné a házasságon kívül született gyermekek „diszkriminációját”; kifogásolja, hogy az egyház továbbra is azt tanítja, hogy a két nem kiegészíti egymást, amely tanítás különbözik az egyezmény egyenlőség-fogalmától; és hogy a katolikus iskolákban továbbra is a „nemi sztereotípiák” alapján tanítanak, annak ellenére, hogy ennek megváltoztatására már 1995-ben kérte a Szentszéket a bizottság, a gyermekjogi egyezmény pontjainak alapján. 
 
A bizottság egyenesen felszólítja a Szentszéket, hogy változtassa meg álláspontját az abortuszról, valamint „komolyan aggódik”, amiért a Szentszték „tagadja” a felnőttek fogamzásgátláshoz és „születésszabályozáshoz” való jogát. A bizottság aggódását fejezte ki a Szentszék múltbéli, homoszexualitással kapcsolatos kijelentései miatt is, amelyek elősegítik a „megbélyegzést”
 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága arra kérte fel a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig.  
 
A Vatikán szeptember 26-án reagált részletesen a bizottság jelentésére, rámutatva: a testület teljes mértékben összekeveri a Vatikánvárosi Államot a Szentszékkel és a katolikus egyházzal. A Vatikán által elfogadott gyermekjogi egyezmény ugyanis a Vatikánvárosi Állam területére vonatkozik, és nem érinti a Szentszéknek az egyes egyházmegyékkel való kapcsolatát. A Szentszék nem tud szerződést kötni a világ összes katolikusainak nevében, és nincs kötelezve arra, hogy bármilyen, a Vatikánvárosi Állam területén érvényes egyezménynek érvényt szerezzen más, szuverén országokban.
 
A Vatikán szerint a gyermekjogi egyezmény bizottság által nyújtott olvasata nem tiszteli a szerződés szövegét magát, és a bizottság következtetései a szövegben található fogalmak jelentésének kiforgatásából származnak, például amikor abból az abortuszhoz való hozzáférés biztosításának kötelezettségét olvassák ki. A bizottság által favorizált „családok különféle formái” kifejezés például nem szerepel a szövegben, ahogy a „gender” szó sem.
 
A Vatikán szerint a szerződés szövegét vallásos szemüvegen át is lehet olvasni, mint ami biztosítja a különféle közösségek vallásgyakorlatát. A bizottság ugyanakkor amellett, hogy „ideologikus módon” félreértelmezte a szerződés szövegét, jelentésében nem vette figyelembe a Vatikán által számára benyújtott dokumentumokat. 
 
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/14041