Ferenc pápa Albániában: Isten nevében gyilkolni szentségtörés!

2014. szeptember 22. 10:23

A vallások közötti békés együttélést szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap Albániában. Az egyházfő gazdasági növekedést kísérő szolidaritást is sürgetett első európai látogatásán. Ez volt Ferenc pápa negyedik külföldi apostoli útja.

Albániába látogatott vasárnap Ferenc pápa.

„A vallások közötti békés együttélés Albániában szép példa az egész világ számára” – mondta Ferenc pápa már a Rómából Tiranába tartó repülőúton újságíróknak. A katolikus egyházfőt Edi Rama albán kormányfő fogadta a repülőtéren, majd Bujar Nishani államfő üdvözölte az elnöki palotában. 

 
Az albán államfőhöz és a politikai és vallási intézmények vezetőihez intézett beszédében az egyházfő ismételten azt hangoztatta: a muzulmán, ortodox, katolikus egységkormány vezette Albánia jó példája annak, hogy a keresztény-muzulmán együttélés nemcsak lehetséges, hanem megvalósítható és előnyös is egy ország fejlődése számára. A pápa egyúttal elítélte azt, ahogy a vallást kiforgatják az erőszak igazolására: „senkinek sem engedhető meg, hogy isteni igék hirdetésének álcájában erőszakos és elnyomó terveket szőjön és valósítson meg”
 
Albánia 3,8 milliós lakosságának mintegy 59 százaléka muzulmán, a keresztények a népesség 26 százalékát teszik ki. 
 
A mai Albánia fejlődését biztosító demokráciáról is szólva, Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy a fejlődésnek nem csak a lakosság egy részének a javát kell szolgálnia. 
 
„A piacok globalizálódását a szolidaritás globalizációjának kell kísérnie” – szorgalmazta, és többször hangsúlyozta azt is, hogy a fejlődésnek nem szabad háttérbe szorítania az embert övező környezet védelmét. 
 
A Teréz anyáról elnevezett tiranai téren délben tartott szentmisén Ferenc pápa kijelentette: „azért jöttem Albániába, hogy a reményt erősítsem országotokban. Láttam az utcákon, mennyi fiatal van nálatok, fiatal nép vagytok és ahol ennyi a fiatal, ott van remény! A nemzeti zászlótokon levő sasként szárnyaljatok!”  
 
Az egyházfő a kommunizmus időszakában „borzalmakat elszenvedő” és mártírként meghalt egyháziakról és laikusokról is szólt a mártírok földjének nevezve Albániát.
 
„Hány keresztény nem hajtott fejet a fenyegetéseknek!” – mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy a keresztények a világ számos részén ma is hasonló üldözéstől szenvednek. 
 
A Tirana utcáin nyitott pápamobillal végighaladó pápa útvonalát a kommunizmus időszakában meggyilkolt mártír papok és szerzetesnők óriási fényképei szegélyezték. A szentmisén 250-300 ezres tömeg vett részt, közöttük muzulmánok és ortodoxok is. 
 
A mise utáni vasárnapi Úrangyala-imádságot (Angelus) a pápa az albán fiatalokhoz intézte: „Tudjatok nemet mondani a pénz imádatára, az individualizmus kínálta hamis szabadságra, a függőségre és az erőszakra! Mondjatok igent a találkozás és a szolidaritás kultúrájára!”
 
A tiranai egyetemen a pápa a hat legnagyobb albániai vallási közösség, a muzulmánok, a muzulmán misztikus rendhez tartozó bektásik, az ortodoxok, katolikusok, evangélikusok és zsidók vezetőivel találkozott  
 
„A másik vallásban ne vetélytársat, még kevésbé ellenséget, testvért lássunk! – hangoztatta Ferenc pápa – Isten nevében gyilkolni szentségtörés, Isten nevében kirekeszteni a másikat emberellenes.”
    
Ferenc pápának Tirana új székesegyházában az albán kommunizmus évtizedeinek üldözését túlélő papok és szerzetesnők számoltak be szenvedéssel teli megpróbáltatásaikról. A pápa több alkalommal meghatódott. Az egyházfő könnyezve ölelte át a 84 éves Ernest Simoni atyát, aki azt idézte fel, hogy a 27 év börtön alatt elszenvedett kínzások ellenére sem tudták rávenni arra, hogy hitét megtagadja. 
 
Albániai látogatása utolsó állomásán Ferenc pápa felkereste a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központot, ahol gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozott.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/13964