Ferenc pápa Albániában: Isten nevében gyilkolni szentségtörés!

2014. szeptember 22. 10:23
A vallások közötti békés együttélést szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap Albániában. Az egyházfő gazdasági növekedést kísérő szolidaritást is sürgetett első európai látogatásán. Ez volt Ferenc pápa negyedik külföldi apostoli útja.

Albániába látogatott vasárnap Ferenc pápa.

„A vallások közötti békés együttélés Albániában szép példa az egész világ számára” – mondta Ferenc pápa már a Rómából Tiranába tartó repülőúton újságíróknak. A katolikus egyházfőt Edi Rama albán kormányfő fogadta a repülőtéren, majd Bujar Nishani államfő üdvözölte az elnöki palotában. 

 
Az albán államfőhöz és a politikai és vallási intézmények vezetőihez intézett beszédében az egyházfő ismételten azt hangoztatta: a muzulmán, ortodox, katolikus egységkormány vezette Albánia jó példája annak, hogy a keresztény-muzulmán együttélés nemcsak lehetséges, hanem megvalósítható és előnyös is egy ország fejlődése számára. A pápa egyúttal elítélte azt, ahogy a vallást kiforgatják az erőszak igazolására: „senkinek sem engedhető meg, hogy isteni igék hirdetésének álcájában erőszakos és elnyomó terveket szőjön és valósítson meg”
 
Albánia 3,8 milliós lakosságának mintegy 59 százaléka muzulmán, a keresztények a népesség 26 százalékát teszik ki. 
 
A mai Albánia fejlődését biztosító demokráciáról is szólva, Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy a fejlődésnek nem csak a lakosság egy részének a javát kell szolgálnia. 
 
„A piacok globalizálódását a szolidaritás globalizációjának kell kísérnie” – szorgalmazta, és többször hangsúlyozta azt is, hogy a fejlődésnek nem szabad háttérbe szorítania az embert övező környezet védelmét. 
 
A Teréz anyáról elnevezett tiranai téren délben tartott szentmisén Ferenc pápa kijelentette: „azért jöttem Albániába, hogy a reményt erősítsem országotokban. Láttam az utcákon, mennyi fiatal van nálatok, fiatal nép vagytok és ahol ennyi a fiatal, ott van remény! A nemzeti zászlótokon levő sasként szárnyaljatok!”  
 
Az egyházfő a kommunizmus időszakában „borzalmakat elszenvedő” és mártírként meghalt egyháziakról és laikusokról is szólt a mártírok földjének nevezve Albániát.
 
„Hány keresztény nem hajtott fejet a fenyegetéseknek!” – mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy a keresztények a világ számos részén ma is hasonló üldözéstől szenvednek. 
 
A Tirana utcáin nyitott pápamobillal végighaladó pápa útvonalát a kommunizmus időszakában meggyilkolt mártír papok és szerzetesnők óriási fényképei szegélyezték. A szentmisén 250-300 ezres tömeg vett részt, közöttük muzulmánok és ortodoxok is. 
 
A mise utáni vasárnapi Úrangyala-imádságot (Angelus) a pápa az albán fiatalokhoz intézte: „Tudjatok nemet mondani a pénz imádatára, az individualizmus kínálta hamis szabadságra, a függőségre és az erőszakra! Mondjatok igent a találkozás és a szolidaritás kultúrájára!”
 
A tiranai egyetemen a pápa a hat legnagyobb albániai vallási közösség, a muzulmánok, a muzulmán misztikus rendhez tartozó bektásik, az ortodoxok, katolikusok, evangélikusok és zsidók vezetőivel találkozott  
 
„A másik vallásban ne vetélytársat, még kevésbé ellenséget, testvért lássunk! – hangoztatta Ferenc pápa – Isten nevében gyilkolni szentségtörés, Isten nevében kirekeszteni a másikat emberellenes.”
    
Ferenc pápának Tirana új székesegyházában az albán kommunizmus évtizedeinek üldözését túlélő papok és szerzetesnők számoltak be szenvedéssel teli megpróbáltatásaikról. A pápa több alkalommal meghatódott. Az egyházfő könnyezve ölelte át a 84 éves Ernest Simoni atyát, aki azt idézte fel, hogy a 27 év börtön alatt elszenvedett kínzások ellenére sem tudták rávenni arra, hogy hitét megtagadja. 
 
Albániai látogatása utolsó állomásán Ferenc pápa felkereste a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központot, ahol gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozott.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A római egyház már túl fejlődte a harcias korszakot, ám a muzulmánok újra élesztik azt!!

Namost, képzeld el azt a számodra boldogító helyzetet, hogy megszűnik a pápaság. A kereszténység működik tovább, mindenféle cégekben a keresztények olvassák a Szentírást.

Egyszer csak valakik elkezdik gyilkolni a keresztényeket. A keresztények nevében valaki kiáll, és közli, hogy ez istentelenség. Mire leoltják, hogy "nade a pápaság idején a keresztények is gyilkoltak, úgyhogy kuss." És a gyilkolás békésen folytatódik...

Kb. ennyi értelme van annak, amit fönt írtál. A középkori egyházról annyi valóban elmondható, hogy az állami igazságszolgáltatással szorosan összefonódó egyháziak az állami igazságszolgáltatás akkori fonákságait is jóváhagyták, tétlenül tűrték.

Azután a középkori államok is megváltoztak, az egyháziak is, és az összefonódás is megszűnt. Fonákságok viszont ma is vannak, és ha egy pápa ilyet vél látni, miért ne lenne dolga megszólalni?

Te kis butuska! Látom, hogy figyelmen kívül hagyod a tényeket. Hát téged az sem zavar hogy, amikor az általad felsorolt és állandóan az orrunk alá dörgölt események történtek, abban ti is benne voltatok? Ti is ti ismeretlen protestáns álarcba bújt műveletlen tökfilkó!
Akkor még EGY SZENT KATOLIKUS ÉS APOSTOLI ANYASZENTEGYHÁZ volt.

Ami a zsidóüldözést illeti olvassál Luthertől, hogy mit írt a zsidókról.

Ha Luthert elolvastad, láthatod, hogy bizony nem volt mentes a kíméletlen haragtól, bosszúszomjas volt, és hajtotta az uralomvágy. Olvasd el azt is, hogy Zwingli kinek a nevében gyilkolt a csatatéren. Isten vagy a maga nevében. Meg is kapta méltó jutalmát.
És Kálvin, aki nem tűrte sőt tiltotta a családon belüli szórakozástis. Aki nem viselkedett rendesen kizárta a "egyházból" és kiszolgáltatta a világi hatóságoknak.
Személyes közbenjárására égették meg Szervét Mihályt akit ERETNEKNEK nyilvánított, személyes bosszúból és irigységből! 58 embert öletett meg rövid időn belül, vagyis hozott halálos ítéletet ellenük. Mindenki félt Kálvintól.

Ezek az emberek nem akartak pápai uralmat, mert magukat akarták a pápa helyébe tenni. Mindezt Isten nevére hivatkozva.


Na ezek a ti vallásalapítóitok!

Szanaszét szakadt a híres katolikus ellenes reformáció.
Ajánlom, mielőbb előbb ismerd meg a szektádat.

Az a probléma, hogy te költöztél a katolikus oldalra és még te akarod megszabni, hogy ki szólalhat meg és ki nem?
A másik, az, hogy nektek elölről kell elmagyarázni mindent amit már leírtunk, mert valahogy kimosódik, kilúgozódik a fejetekből.

Bizonyítsd be mikor náciztalak le, te kis rosszindulatú, buta perszóna.

Jobb, ja tudomásul veszed, hogy ezután is meg fogok szólalni Lumpenstikli.

Te keresztényellenes perszóna, Isten nevével a szádon üldözöd a keresztényeket?
Mi van kiengedtek a zártosztályról? Nem szabadott volna! Most megint itt garázdálkodsz. Már örültünk, hogy megszabadultunk tőletek, keresztényellenes csürhe.

Az első inkvizíciós perek, - amiben ti is benne voltatok - az ilyen szekták ellen volt, mint amilyen a tietek, és joggal.
A jegyzőkönyvek szerint a kivégzettek száma, NÉHÁNY EZER! Fogtad? NÉHÁNY EZER!

Te főinkvizítor!

Na látom megint "elfelejtettél helyesen írni te agymosott!


"gyulolkoso," ezt kijavítottad, de írtál helyette három másikat.

"katolkus" "leterdre." "Szegyelheted"

"katolkus" "leterdre" "Szegyelheted"

NEM MEGY EZ NEKED AGYMOSOTT!

Válaszok:
Csomorkany | 2014. szeptember 22. 18:17

Jó, jó, de minek idegeskedni? Dőlj hátra, tedd karba a kezed, és élvezd a műsort!

Válaszok:
Sulammit | 2014. szeptember 22. 21:42

Nem idegeskedek, időnként tényleg jól szórakozok rajtuk, pláne, ha önkritikát gyakorolnak. Pl.

"Helyesiras - egyes, tortenelem - egyes, illemtan - megbukott. Hittan - nulla. Mar nem is szamolom." vagyis az is egyes, mert azt sem tud szegényke.

Ne hülyéskedj! Ha a helyesírást kihagyja, hol marad a totális letámadás?

Vedd tudomásul, hogy egy katolikusnak semmiben, értsd semmiben, tehát semmiben nem lehet igaza. Ez az első paragrafus, és a második paragrafus, hogy ha mégis igaza volna, akkor automatikusan az első paragrafus lép érvénybe.

Amikor kommunikálunk velük, ezeket a törvényeket tudomásul kell vennünk. Röhögni szabad rajtuk, mert bohócok, de számonkérni rajtuk bármit?

Öregem, és még lájkot is kaptál! Haláliak vagytok.

No, ahol gyorsan el lehet dönteni a kérdést, az ez a link:

http://helyesiras.mta.hu/helye..

Örülök, hogy segíthettem.

Na jó, értem, hogy micsoda kihívás egy katolikus személy javaslata alapján utánanézni valaminek a Tudományos Akadémia honlapján, de ha a jövőben be akarod bizonyítani, hogy a Szentlélek sokkal jobb helyesíróvá tett, mint bennünket, akkor ezt most be kell vállalnod.

Válaszok:
Sulammit | 2014. szeptember 23. 20:58

Monty Pyton újratöltve. Köszönöm, tetszik a műsor.

Az Akadémia szótárát nekem ajánlgatta nem rég, hogy tanuljak meg helyesen írni.

De nem elképesztő, hogy állítólag van Bibliájuk, tudod, amit mi meghamisítottunk és abban számtalan helyen szerepel az imádkozás szó.
Na, ha olvasnák le is tudnák írni.

Fogalmam sincs, mit akarnak, de hogy szórakoztatóak, az biztos.

Na és mi lesz a helyesírással? Így cserbenhagyni a kabaréfogyasztó közönséget!

Tökéletes, köszönöm, nem csalódtam benned.

Vastaps.

A link természetesen nem ad találatot az "imátkozik" szóra, és természetesen ismeri az "imádkozik" alakot.

De én imátkozom azért, hogy ne hagyd abba, remek a műsor, és megint kaptál linket, hogy ne egyedül te légy a bohóc.

Ne csináld! Még elismeri, hogy hülye volt! Eddig semmi más szórakoztatót nem produkáltak, mint ez a helyesírási professzorkodás.

Válaszok:
Sulammit | 2014. szeptember 24. 21:58

"Altalanos iskola 2. osztaly, nyelvtankonyv."

Na végre kiderült, hogy miért nem tudsz helyesen írni. Miért nem szóltál előbb, akkor nem cikiztünk volna. Szegényke, hát még csak most lettél 2. osztályos?

Sajnos rosszul írtad a professzor szót. Tudod, hogy a Fekete Lovag nagybetűvel írja. Azt írta neked egyszer, hogy tanulj a "Professzortól".

Sebaj. Majd megtanulja egyszer, hogy mi a köznév és mi a tulajdonnév.
Habár, ezt, már elsőben is meg kellett volna tanulnia.

OK, semmi gond, rám ijesztettél, de ezek megbízhatóan hozzák a műsort.

Ha a helyesírás kapcsán csinálnak bohócot magukból, az legalább önfeledt szórakozást nyújt.

Igazából Besenyő Pista bácsira is hasonlítasz. Őt is nagyon szeretem a L'art pour Laar-ból.

Tudtál róla, hogy pimasz vagy?

A helyesíráshoz nem érteni kell, hanem azt tudni kell.

Válaszok:
Csomorkany | 2014. szeptember 26. 20:46

Ugyan már! Ez egy szerep, és jól csinálja!

Válaszok:
Sulammit | 2014. szeptember 27. 9:52

Szerintem meg nem. Rossz a műsor. Nem szeretem a ripacskodást. És ők nagy arcú ripacsok. Semmi több.

Válaszok:
Csomorkany | 2014. szeptember 27. 19:21

Azért akinek az orra alá dugnak egy weboldalt, és közli, hogy azon nem az van ott, ami ott van, és el tudja hitetni, hogy komolyan gondolja, az nagy színész. Meg kell becsülni.

Válaszok:
Sulammit | 2014. szeptember 27. 20:39

Azért rossz színész, vagyis csak színészkedik, mert velem, velünk, vagyis a közönségének kellene elhinnie, velünk kellene, elhitetnie. Nem elég, hogy ő mit hisz. Hiszen nekünk játszik.
Ha már itt játszadozik, csinálja rendesen.
Azért mindig meg tudnak nevettetni a bohócok.

Mondasz valamit: a vallás nyilván nem automatikusan fékezi meg az erőszakot, és erre találni itt remek példákat.

De ne feledd: az ateizmus sem. Az ateizmusból logikusan következik, hogy ha erősebb vagyok a másiknál, megölhetem, elvégre ki kérhetne számon?

Khmmm. Az "imátkozik/imádkozik" szó helyesírásánál az orrod alá tettünk két weboldalt, és azzal szórakoztatsz bennünket, hogy nem azt olvasod, ami oda van írva, ezért ragaszkodsz a hülyeséghez.

"már csak fegyver kellene a kezetekbe."
Van fegyver a kezünkben. A szó!

"Melyiktek üt vissza előbb?"
Hallottál már önvédelemről?

Most akkor neked higgyek, vagy a szememnek?

Sulammittal vitatkoztunk arról, hogy mennyire vagy jó színész, nos, velem elhitetted, hogy komolyan azt képzeled, hogy az "imátkozik" az helyes forma, és az Akadémia is téged igazol. Vastaps.

Tudod, azért kabaré az általad alkalmazott egész pályás letámadás, mert semmilyen mondanivalódat nem lehet komolyan venni, még megfontolni sem, amíg egy egyszerű, a neten jól dokumentált helyesírási kérdésben sem lehet téged a szemed kinyitására rábírni. Marad az, hogy kiröhöglek.

Ha óhajtod, föntebbről igazolom néhány idézettel, hogy te kezdtél a helyesíráson kötözködni, utána helyesírási egyeseket osztogatni, ezért kénytelenek vagyunk ezen a szinten kommunikálni veled, mert amíg ezen a szinten le nem zárunk kérdéseket, nincs értelme más, nehezebben eldönthető kérdésekről bármit is mondani.

A kérdés az volt, hogy az "imádkozik" vagy az "imátkozik" alak a helyes, és hogy melyiket támogatják az általunk lehivatkozott honlapok.

"Az a kerdes azt volt,"

"Az a kerdes azt volt,"

Rosszul tudod! Menj vissza az altalanos iskolaba!

Rosszul tudod! Menj vissza az altalanos iskolaba!


Kit küldesz te az Általános Iskolába?

Általános Iskola!
Így kell leírni, csak, hogy tudd! Nagybetűvel!

Jót nevettünk vidéki versenyzőnkön!

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 2. 19:55

Bocs, nem szívesen mondom, de csak akkor nagy Á és I, ha egy konkrét iskolára gondolsz, amit előtte a szövegösszefüggésben megnevezel.

Pl.
"A Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, Nagy Jenő elszavalta az Anyám tyúkját. Utána az Általános Iskola igazgatója, Kiss József dicséretben részesítette"

Ha nem egy konkrét iskoláról van szó, akkor az általános iskolába tényleg kis "á" val és "i"-vel küldik vissza az embert.

Válaszok:
Sulammit | 2014. október 2. 20:17

Jogos!
De, úgy tudom, hogy odagondolta az iskolád nevét. :(

Válaszok:
Csomorkany | 2014. október 2. 22:01

Ez innentől súlyos szövegértelmezési kérdéseket vet föl. Vajon a Szerző fejében megfordult-e az a konkrét iskola, amelyet végeztem, vagy pedig általánosságban hivatkozott az intézménytípusra. Mivel mindkét értelmezés mellett hozhatók föl érvek, erről hosszú tanulmányokat lehetne írni.

Sulammit "atyával" eddig még minden ilyet meg lehetett beszélni, és persze ennél súlyosabb kérdésekben is értelmesen meg tudtam vele beszélni dolgokat.

Ő simán, pusztán a szavamra elfogadta Ceausescu nevének helyes írásmódját éppúgy, mint itt most az általános iskola ügyét.

Téged az sem győzött meg az "imátkozik" alak téves voltáról, hogy az orrod alá toluk az Akadémia honlapját és egy másik helyesírási oldalt.

Ezek után nem Sulammit az, akin az egész mandi röhög, bár ami azt illeti, én nem vagyok meggyőzve arról, hogy ez a mi épületes párbeszédünk olyan sok embert érdekel...

Nézd már, hogy köhög a bolha!
"Sulammit atyat folosleges helyesirasra oktatni!"
Bizony, hogy fölösleges, mert már megtanult. És nincsen ember hiba nélkül. Örülnél, ha te csak ennyi hibát vétenél. Különben is mit balhézol itt? Az egész mandi tudja, hogy odagondoltad az iskola nevét. Most miért tagadod le?

Na de térjünk rá a te helyesírási hibáidra. Na nem az összesre, csak a legutóbbiakra.
"tanultalan"
"kettosen"
"Az a kerdes azt volt,"
"bezzed,"
"kettosen irod az ostobasagaidat?"
Te magadnál vagy? Ezek nem az én, hanem a te! ostobaságaid. Nem ismered fel a saját szavaidat? Nem mersz szembesülni velük?

"Intelligens ember nem dicsekszik vele milyen alulmuvelt es tanulatlan."
Aha! Akkor most ez egy önkritika volt ugye? Mert, hogy te dicsekszel vele folyamatosan, hogy az imádkozás szót "imátkozásnak" kell írni!
Hozzá teszem, ha jól írtad volna akkor sem fedeztem fel egy fikarcnyi intelligenciát sem nálad.


Fogadd meg Jézus tanácsát, és kezdjél hozzá a saját szemedből kiszedni a gerendát.

Nem "kettosen" írtam, hanem kétszer. Ezt így írjuk magyarul. Csak, hogy megtanuld.
Tehát KÉTSZER a te ostobaságaidat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés