Hálaadó istentiszteleten vett részt Balog Zoltán

2014. szeptember 14. 14:35
Balog Zoltán a budapesti Szilágyi Dezső téri református templom felújításáért tartott szombat este hálaadó istentiszteleten vett részt.

 

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, van-e értelme ennyire szétosztani a miniszter úr munkásságát.

Amennyire én katolikusként látom, a református egyház az Úr 2014-es esztendejében Magyarországon erős államegyházi allűröket mutat föl.

Ami azt illeti, ma már sokkal erősebbeket, mint a katolikus egyház, ráadásul a dolognak megvannak a történelmi gyökerei is, akár a török-kori Erdélyre gondolva, akár a XIX-XX: századi Magyarországra.

Nem baj, ha ez ébreszt némi prüszkölést berkeken belül is.

Ja, XIX. századi gyökereken pl. az episzkopális egyházvezetés visszaállítását értem, amit a másik posztban tárgyaltok. Annak semmilyen más értelme nem volt, mint hogy így lettek olyan elegáns református lelkészek, akik be tudtak ülni a katolikus érsekek mellé a Felsőházba.

Bár kétségtelenül katolikus forrást idézel, a definíciót némileg szűkösnek találom.

"Államegyház"-ról akkor beszélünk, amikor az állam és az egyház összefonódik, és egyfelől az állam a preferált egyház tisztségviselőit saját hivatalnokaiként kezeli, beleszól a kinevezésükbe, stb, másrészt a preferált egyház érdekében egyenlőtlenül bánik más felekezetekkel.

A katolikus egyház az államegyházi helyzetet a kora újkorban megörökölte a középkorból, amikor ez legalább két lényeges szempontból természetes volt:
- egyrészt a katolikus egyháznak nem volt szervezeti konkurrense
- másrészt az államoknak állami iskolarendszer hijján nem volt saját, egyháztól független írástudó hivatalnokrétege.

Ettől függetlenül a XIX-XX. században lényeges elmozdulások történtek az államegyházi helyzetből:

- Napóleon bukása után a katolikus egyház maga döntött úgy, hogy továbbra is a napóleoni konkordátum viszonyait kívánja fönntartani Franciaországban

- Az I. vatikáni zsinaton kinyilvánította, hogy a püspökkinevezéseknél a pápa akaratát tekinti döntőnek

- A II. vatikáni zsinaton kifejezetten üdvözölte a vallásszabadságot, a helyesen és a tévesen gondolkodó emberek egyenlő méltóságára való tekintettel.

Ennek megfelelően ma már tilos egyházi személyeknek állami tiszségeket elvállalni.

Miközben tehát a katolikus egyház tudatosan elfogadta az állammal való összefonódás megszüntetését, érdeklődve szemléljük református lelkész-miniszterek lelkipásztori tevékenységét...

Föntebb megbeszéltétek kgyulával, hogy Erdélyben igenis működött aktív lelkészként, csak az szerinted offtopic. Gondoltam, szólok, hogy szerintem nem. Részemről ennyi.

Egy palástban elmondott miniszteri prédikáció Erdélyben, miután épp a jelenlegi kormány tette - amúgy igen helyesen - szavazópolgárokká az ottani magyarokat, nagyon is világos államegyházi allűr.

Mondjuk az igazi probléma nem is az, hogy miniszterként lelkészi tevékenységet végez, hanem hogy lelkészként miniszterit...

Dehát valóban ti tudjátok. Részemről örülök az elmúlt évszázadokban kiizzadott katolikus szabályozásnak, és örülök annak is, hogy volt olyan református, aki kritizálta Balogh lelkészi megnyilvánulásait.

Csak egy kérdés: ha az erdélyi prédikációval minden OK, akkor miért kellett mindenképpen helyesbíteni ezt a cikket? Elvégre ugye na és ha prédikált volna...

Hát, ha arra gondolsz, hogy Orbán Viktor futballakadémiát alapít, mire Kiss-Rigó László is futballakadémiát alapít, akkor nehezen tudnék veled vitázni, és ami azt illeti, hasonló református szolgalelkűségre példát sem tudok, de Kiss-Rigó kapott már nyilvános bírálatot is Erdő Pétertől, és erre sem tudok református példát.

Kifelé elég egységesen FIDESZ-párti csapatnak mutatkoztok, nálunk meg legalább látszik némi üdvös megosztottság...

Már bocsánat, de Orbán Viktor futballakadémiája, még sehol sem volt, amikor Kiss-Rigó Lászlóé már megvolt.

Erre a bírálatra én is kíváncsi lennék.

A Mária Rádió valamelyik műsorát említették, sajnos a neten nem találtam.

Ami a futballakadémiák időrendjét illeti, legyen, de ha államegyházi allűrök a téma, akkor Orbán és Kiss-Rigó viszonya ékes katolikus példa.

"de ha államegyházi allűrök a téma, akkor Orbán és Kiss-Rigó viszonya ékes katolikus példa."
Ezt elmagyarázod, mert nem értem.

Most hadd ne írjam le itt mindazt, amit életkörülményeimből következően tudok róla, de az teljesen nyilvános, hogy föllép fideszes pártrendezvényeken, és beszédeinek rendszeres témája mindaz, amit a FIDESZ kampányközpont témaként kitalál. Amikor pl. államadósságot kellett csökkenteni, akkor az egyházmegye egymilliárd forintját fölajánlotta államadósságcsökkentésre, stb.

Véleményem szerint egy püspöknek egyszerűen nem szabad ilyen szinten exponálnia magát egy politikai párt mellett.

Amúgy írd be a gugliba, hogy "Kiss-Rigó" és hogy "FIDESZ".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés