Ezerötszáz éves Európa legrégebbi kolostora

2014. szeptember 1. 9:47
Ezerötszáz éves fennállását ünnepli az Ágoston-rendi Szent Mór-kolostor a svájci Wallis kantonban. A Nyugat legrégebbi, folyamatosan fennálló kolostorában szeptember közepén kezdődnek meg jubileumi ünnepségek.

Ezerötszáz éve ünneplik a liturgiát és imádkoznak a svájci Szent Mór-kolostorban. A jubileumi év záróakkordja és csúcspontja II. Tawadros kopt pátriárka látogatása lesz 2015 őszén, aki az alapítás tulajdonképpeni évfordulóján, szeptember 22-én érkezik az Ágoston-rendi szerzetesek otthonába.

 
St. Maurice a Verolliez síkságon fekszik. Az Unterwallisban található városka már a kelta időkben is ismert volt. Hírnévre azonban csak a római császárság idején tett szert, mikor Mór (Mauritius) és katonái, a thébai légió tagjai 300 körül vértanúságot szenvedtek a város falain belül. Szent Mór és katonatársai emlékére alapította Zsigmond burgund király 513-ban a Szent Mór-kolostort, melyet 515-ben a máig fennmaradt apátsággá bővített ki.
 
A jubileumi év szeptember 21-én nyílik meg a vasárnapi vesperás keretében. Ezt a város hagyományos körmenete követi, amikor körbeviszik Szent Mór és társai ereklyéit a város utcáin. Az ünnepi szentmisét Henri Schwery bíboros mutatja be. Filmpremierrel is készülnek a jubileumra: az elmúlt két évben forgatott Le sang et la seve (A vér és az életerő) című film az apátság történetét dolgozza fel, és bemutatja St. Maurice Ágoston-rendi szerzeteseinek mindennapjait.
 
Az ősz fő kulturális eseménye a régészeti körút és a teljesen megújult, az apátság kincstárát bemutató kiállítóterem megnyitása lesz. Ebben közel hatvan olyan tárgyat láthatnak majd az érdeklődők, amelyek a nyugati világ legértékesebb vallási műtárgyai közé tartoznak, köztük a párizsi Louvre eddig is nagy közönségsikert aratott 19 műtárgya.
 
Az apátság újkori történetében is vannak mártír szerzetesek, például Maurice Tornay (1910–1949), aki tibeti missziója során szenvedett vértanúhalált. Őt II. János Pál pápa 1993-ban boldoggá avatta. 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés