Inkulturáció

A kereszténység oszlik el legarányosabban a világban

2014. szeptember 1. 9:38
Kínában lakik a a buddhisták fele, Indiában a hinduk 94, az Egyesült Államokban és Izraelben a zsidók 81 százaléka. A legjobban az iszlám és a kereszténység oszlik el a világban – mutatta ki az amerikai Pew Research Center kutatása, amelyet a Vatikáni Rádió foglalt össze.

A világ lakosságának fele összesen hat országban él. Sok esetben a legfontosabb vallási csoportok még koncentráltabban vannak jelen, követőik fele vagy még többen egy-öt országban él – derül ki a washingtoni székhelyű Pew Researh Center kutatási eredményeiből. 

 
A Pew Research kutatói nyolc vallási csoport, köztük a buddhisták, keresztények, hinduk, zsidók, muszlimok, a népi vallások követői, valamint más vallásokhoz tartozók, illetve vallásokhoz nem tartozók földrajzi elhelyezkedését, demográfiai jellemzőit tanulmányozták. Arra jutottak: míg a keresztények és a muzulmánok élnek legelszórtabban a világon, a többi vallási csoport tagjai egy vagy két országban élnek.
 
A nem vallásos népesség Európában és Észak-Amerikában növekszik. Kína, a világ legnépesebb országa ad otthont a buddhisták több mint 50 százalékának és a népi vallások követői 73 százalékának. A nagy világvallások közül a hinduk aránya a legmagasabb egy országban: 94 százalékuk Indiában él (az ország a világ lakosságának 18 százalékának ad otthont). Indiában és Kínában találjuk a „más vallások” kategóriájához tartozók 63 százalékát. Ezek közé sorolják a kutatók többek között a taoizmus és a sintoizmus követőit is. 
 
Bár az iszlámot az amerikaiak még mindig a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához kötik, csak 20 százalékuk él ezekben a régiókban. A legnépesebb muszlim lakossággal rendelkező országok Egyiptom, Indonézia, India, Pakisztán, Banglades és Nigéria. E hat országban él a világ 1,6 milliárd muszlimjának 53 százaléka. Egyedül Egyiptom olyan ország ezek közül, ahol az arab a hivatalos nyelv. Viszont ez a hat ország a világ lakosságának csak 30 százalékát teszi ki. 
 
A zsidók gyakran vándorlásra kényszerültek, s emiatt erősen megoszlanak a világ térképén. A 14 millió zsidó 81 százaléka azonban így is az Egyesült Államokban és Izraelben él a Pew felmérése szerint. 
 
A keresztények jelentik azt a vallási csoportot, amely a legarányosabban oszlik el a világon – mutat rá a Pew Research kutatása. A 2,2 milliárd keresztény fele 11 országban él: az Egyesült Államokban, Brazíliában, Mexikóban, Oroszországban, a Fülöp-szigeteken, Nigériában, Kínában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Németországban, Etiópiában és Olaszországban. Ezek a nemzetek a világ lakosságának 38 százalékát adják. 
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés