Kereszténység

2014. augusztus 20. 9:45

Stefka István
Magyar Hírlap
Szent István óta soha nem volt ennyire fontos a keresztény kultúra, a keresztény erkölcs és a keresztény eszmeiség megerősítése, mint most.

„Ma mi szól a kereszténység mellett, mi szól a máról, Magyarországról, egyáltalán augusztus húszról? Elsősorban az, hogy kultúránk a kereszténységre épül és az évszázadok folyamán az ősi, több évezredes hagyományunk (szkíta, hun, kun, magyar, székely) beépült a keresztény kultúrába. Ezt próbálták elvenni tőlünk, de nem sikerült. A kommunisták, mint mindent a történelmünkben, ezt is meg akarták hamisítani. István királyunk szentté avatásának napját, augusztus 20-át átírták a kenyér ünnepévé, a magyar történelemkönyvekben elvették királyainktól, hercegeinktől a szent nevet, s csak úgy István, László királynak kellett nevezni őket vagy az Imre herceg, Margit hercegnő titulust kapták. Attól ők még szentek maradtak – joggal viselték, hiszen a katolikus egyházi liturgia szerint a pápák avatták őket szentté –, de a bolsevista történetírást ez nem érdekelte. A bolsevizmus bukása után ennek a századnak is szembe kell néznie a keresztényüldözés mindennél kegyetlenebb valóságával. Egyfelől az ateizmus, a hit nélküliség, a neoliberalizmus, a cinizmus és sok minden más »békésen« megpróbálja fellazítani a kereszténységet. A másik veszélyforrás a szélsőséges iszlám, a vallási fanatikusok – Irakban, Szaúd-Arábiában, Iránban, Szomáliában, Pakisztánban stb. – csaknem kétszázmillió keresztény életét veszélyeztetik. Most Irakban a legdrámaibb a helyzet, ahol népirtás folyik a jazidi keresztények ellen. Szerencsére az Európai Unió mély keresztény gyökerekkel rendelkező államfői – így Orbán Viktor magyar miniszterelnök is – szót emeltek a létükben üldözött iraki keresztény közösségek védelmében.

Ez érthető és természetes is. Divat, hogy az európai tagállamok többsége vonakodik hangsúlyozni a keresztény gyökereit, a keresztény kultúrából fakadó előnyöket, az európai fejlődést, a világ felfedezését. Az viszont mégis tény és elvitathatatlan, hogy több mint ezer éve az európai civilizáció motorja éppen a keresztény szellemiség és erkölcsiség volt. Nekünk sincs okunk megtagadni Szent Istvánt és örökségét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.A keresztény kultura , erkölcs és eszmeiség azért mindig időszerű , mert a kereszténység TÖBB mint kultura , erkölcs eszmeiség , vagyis a végtelen élet , a minden véges létet megalapozó Szentháromság kifejeződése .
2. Az Isten nem pusztán múlt , hanem jelen és jövő , időt hordozó és egyben felülmúló Örökkévaló !

1. Szekta VOLT , s hatalmas VILÁGVALLÁS lett belőle .
2. Mondjon bűntelen közösséget ...
3. Schopenhauerre ne nagyon hivatkozzon az ostobák kapcsán , mert irracionalista volt ...

1.Csak a keresztények tudják jól értelmezni a hitet , mert ők vannak élő kapcsolatban a Szentháromsággal .
2. "Istenről jól csak Isten tud beszélni" / Pascal / .

1.Nincs igaza : hiszen , most Ön is "kinyilatkoztatott" egy egyetemes állítást / ezt : " ne nyilatkoztass ki egyetemesen mindenkire" /...
2. Az igazságot valóban csak szabadon lehet belátni , de ettől még létezik "az" igazság , Jézus Krisztusban . S azért van ateizmus , mert a végtelen szeretet valóban szabadon hagy .
3. DE : a / türelmi idő , a földi élet / végén van számadás ...

1.Nem : az ember ugyanis közösségi lény IS .
2. MINDENNEK van közösségi vetülete / pl. a nyelv a személye-egyéni önkifejezésem , de másoktól kaptam ; lásd :"anyanyelv" /

Talán butaság ellen nem? Ne unalom ellen művelődjön. Hanem azért, hogy túl az előítéletességén legalább ne beszéljen ostobaságokat. Azért a történelem tanításunk nem ennyire gyatra.

Neked ment az üzenet.

Beszélgettünk, vitatkoztunk Istvánról és Koppányról. Jövő héten csütörtökön a Nemzeti nagyvizit című műsorban a Duna Wordon beszélgetnek a témáról a történészek. Ha tudod nézd meg.
Ma Attila, Árpád, Álmos volt a téma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában