Saját kereszténységet fejleszt Kína

2014. augusztus 7. 11:25
Olyan keresztény hittudományt alakítana ki Kína, amely összeegyeztethető a kínai típusú szocializmussal és nemzeti értékekkel.

Kína a kereszténység határokon belüli kibontakozásának fellendítésére törekszik, ennek része a „kínai keresztény teológia” kifejlesztése, amely „megfelel a kínai adottságoknak, beleilleszkedik a kínai kultúrába, s összeegyeztethető a kínai típusú szocializmussal” – fogalmazott Vang Cuo-an, a vallásügyekért felelős állami hivatal vezetője egy sanghaji szemináriumon a China Daily központi lap beszámolója szerint

A vallásügyekért felelős hivatal statisztikái szerint Kínában mintegy 23-40 millió protestáns hívő van, ez a teljes lakosság 1,7-2,9 százaléka, táboruk évente mintegy 500 ezer új hívővel gyarapodik. 

A nem hivatalos becslések a keresztény hívők teljes számát a hivatalosnál magasabbra teszik, az amerikai Pew kutatóközpont egy 2011-es jelentése 67 milliósra becsülte táborukat, de akad 80 millió körüli becslés is. Ennek nagy része protestáns, a katolikusok száma szerintük 3-5 millió körüli. A különbséget a vallásukat felvállalni nem merők adják, akik állásuk elvesztésétől vagy esetleges másfajta büntetéstől tartva titkolják hitüket.

A vallásgyakorlást Kínában a mai napig szigorúan szabályozzák, azt csak a kormány által felügyelt szervezetek, regisztrált vallási csoportok végezhetik, s kizárólag a regisztrált helyeken. A kormány az engedélyek kiadásának korlátozásával próbált határt szabni a tömegnek, ám azok – a növekvő igényeket kielégítendő – úgynevezett föld alatti templomokban vagy nem regisztrált magánházakban gyűltek össze. Ezekre az illegális összejövetelekre a kormány szigorúan lecsap, igaz, a társadalmi rend fenntartása érdekében az erről szóló hírek ritkán kerülnek be a kínai sajtóba.

Je Hsziao-ven, a vallásügyekért felelős állami hivatal korábbi vezetője egy 2009-es interjúban maga is elismerte, hogy a vallásosság terjedése „aggodalommal tölti el” a kínai vezetést, annak túlzott térnyerése és a vallási csoportok megerősödése ugyanis a párt bukásához is vezethet. Legutóbb a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme figyelmeztetett, hogy a vallásos eszmék terjedése az ország „ideológiai egységét és nemzetbiztonságát is veszélyezteti”.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Értem a poénkodásokat , természetesen lehet viccesen reagálni .
2. Ha valakik éppenséggel mégis komolyan veszik a hírt , azoknak írom : a VALÓDI-HITELES kereszténység az apostoli egymásutániságban szemlélhető . Vagyis , az egyházmegyében éppen hivatalban levő püspök történelmileg nyomon követhető módon , az apostolokig , s az ő közvetítésükkel Jézusig tudja a tanítását , köldetését visszavezetni .
3. A feltámasztott Isten-ember Jézus lehet a megmentőnk , mert Isten végtelen létét adja , emberi-világi-történelmi-itteni módon .
4. Ez a kínai elképzelés tehát tragikus , mert "corruptio optima est pessima" / a legjobb elzüllesztése a legszomorúbb" / ...

Válaszok:
Maddox | 2014. augusztus 7. 12:32

A valóban hiteles az lenne, ha ezek az elmebajnokok végre felhagynának azzal, hogy a képzeletbeli barátaikkal beszélgetnek, és az energiáikat valami értelmes dologra fordítanák.

Válaszok:
péterx | 2014. augusztus 7. 13:33

Ha jól megnézzük akkor Jézus is közelebb állt a szocialista elvekhez.

Ökumenizmus van : az apostoli egymásutániság a norma / mert a kezdetektől máig "kézzelfoghatóan" felismerhetővé teszi a mennyei Jézust a történelemben / , s éppen ezért tudjuk katolikusok és protestánsok kölcsönösen leépíteni a közeledés akadályait . Nem egy elvtelen kompromisszum értelmében , hanem az élő-hiteles-felismert Jézus körül összegyülekezve .

1.Ennek örülök : ha ugyanazt mondjuk , mint a világ , a nem-hívők , teljesen érdektelenek vagyunk . Minek egy unalmas duplum ?...
2. Jézust ugyanígy bolondnak/valláskárosultnak tartották : büszke vagyok arra , hogy "valláskárosultnak" néz / "nem nagyobb a tanítvány a Mesterénél" /.
3. Ez a kínai "népi-nemzeti" kereszténység-tervezet nem új : már Jézust be akarták skatulyázni "valamelyik prófétának" ...
De : kinek kell egy ócska , csak-emberi ideológia a sok más mellett ? Az örök üdv az Isten adománya , nem teremtményi pótszer .

Válaszok:
ÁrPi | 2014. augusztus 7. 18:10

1.A legértelmesebb az értelmesség teremtője , Isten .
2.Ezért lehetetlen tagadni az értelmességet / pl. minden értelmetlen - mondja valaki . De ezt az állítást mégis értelmesnek gondolja ... / !
3. C. G Jung házának homlokzatán ott volt aranybetűkkel : "Vocatus atque non vocatus , Deus aderit" / Híva , vagy hivatlanul , Isten jelen van / .

Válaszok:
Maddox | 2014. augusztus 7. 13:38

1. Képzeletbeli barátokhoz beszélni súlyos tudathasadásos állapotra utal.
2. Lehetetlen tagadni a nagy Spagettiszörnyet és Rézfaszú Baglyot is, de egészséges ember nem beszélget velük.
3. A házamon a nevem és a házszám van felírva, ahogyan az egészséges emberek esetében szokás.

Válaszok:
péterx | 2014. augusztus 7. 15:19
gwrf | 2014. augusztus 7. 16:37

1. Ez igaz .
2. Nem , mert ezeket ÖNELLENTMONDÁS NÉLKÜL lehet tagadni , az értelmességet viszont nem .
3. Szóval : C. G. Jung nem volt egészséges ?...

Válaszok:
Maddox | 2014. augusztus 7. 17:13

1. Schopenhauer nagy gondolkodó volt , de itt téved .
2. Ő maga erősen hajlott / a lékvándorlástan miatt / a buddhizmus felé ...
3. Íme, egy hívőknek lehetséges modell : hiszek , hogy ésszel értsek , s ésszel értek , hogy hinni tudjak " / Canterbury Anselm /
4. Tisztelem választását .

1. a vallásosságot vagy az Istenhez való fohászt, amit ezzel a vicces mondattal próbálsz jellemezni, sosem tartotta a pszichiátria súlyos tudathasadásos állapotnak.

Szóval ha már a kezdeti felvetésed marhaság, felesleges volt folytatnod.

Örülök, hogy kicsattansz az egészségtől, de szerintem tartsd fenn a lehetőségét, hogy nem súlyosas tudathasadásos az emberiség több, mint fele.

Válaszok:
Maddox | 2014. augusztus 7. 17:13

A mások számára nem látható, nem hallható, semmilyen módon nem érzékelhető entitással való kommunikáció bizony a paranoid skizofrénia klasszikus tünete. Az ilyen egyedekre az is jellemző, hogy nincsnek tudatában tudathasadásos mivoltuknak.

Válaszok:
péterx | 2014. augusztus 7. 17:43

Hogyan lehet a Spagettiszörnyet önellentmondás nélkül úgy tagadni, ahogy az elmebajotok alanyát, Istent nem?

Válaszok:
péterx | 2014. augusztus 7. 17:44

1.Amit ÖN NEM tapasztal , az attól még van ...
2. Olvasa el Andre Frossard volt ateista könyvét : "Isten van ,találkoztam vele" .

Ez a "Spagettiszörny"-asszociációja elég elmebajos ...

Válaszok:
Maddox | 2014. augusztus 7. 17:53

Nem kevésbé elmebajosabb, mint Istenhez vagy az űrteáskannához imádkozni. Megjegyzem, hogy amiért te nem tapasztalod ezek létét, attól még vannak. A különbség annyi, hogy az űrteáskannára hivatkozva a maffia nem zsarol közpénzeket, ahogy a vallási bűnszövetkezetek azt teszik. Úgyhogy nekem tisztább dolognak tűnikl.

Válaszok:
péterx | 2014. augusztus 7. 18:41

Különös dolgokat nyögnek be egyesek...


"Mi is így kezdtük. Kb 1000 éve."

Saját kereszténységet fejlesztettünk
Estván kerál idejében?

Szórakozgató ateista (vagy ami barmabb dolog: sátánista) vagy.

höhö

"már Jézust be akarták skatulyázni "valamelyik prófétának" ..."

A moszlimoknál (ezt talán Rasid al- Maghribi nikktöl emitt a mandi-n is olvastam)
Jessze-próféta; Az új nyugati buddhista irányzatok némelyikében pedig
a korabeli legnyugatibb bódhiszattva..:)

Válaszok:
péterx | 2014. augusztus 7. 18:45

" Mi az apostolok idejében fejlesztettük ki magunknak a szittyakereszténységet. "


Nem így van (és a konteóbullshit-generátort sem tudnád ügyesebben kattintgatni :-D)

te aljas elllenség, a szkíta-térítő apostolok : András és Fülöp. :-D

(Szent Andrást nem az iskuzzik (askenáz-ok) azaz szkíták hanem az ókor civilizáltjai
a Pátrai (pelponésszoszi) görögök (Aegeasz prokonzul egy amolyan "hitvita" után) végezték ki (András-)kereszten.)" László Gyula fel is tárta a honfoglalók sírjaiban a kereszt formájú ékszereket, tehát ez cáfolhatatlan tény."

Ez a mondatod nem érdemel cáfolatot :-DAz idiotikus és hisztérikus bullshit-konteósítás során a szimpla sírleleti tényeket is bagatellizálni igyekvő aljadék fajzat vagy Counter.

Te maradéktalanul annyit gondolsz a sírleleti keresztekről hogy azok teccetek a rabló-barbár ázsiai fajtájának s maga mellé ásatta mikor kimúlt.

Az élő-feltámadt Jézushoz milliárdnyian imádkoznak , egy holt-anyagi-emberi csinálmány teáskannához nem szokás : de ha ez ÖNNEK "tisztább" ...

A moszlimok valóban prófétának tartják Jézust / s ez voltaképpen jó irányba tett lépés / , de mégis kevés : a tanítványai , az apostolok kezdettől fogva a feltámasztott Isten Fiaként imádták , s minden ember Megváltóját látták meg benne . S ők voltak a közvetlen-hiteles SZEMTANÚK !

Köszönöm az X-et, mókázó bölcseskedő Counter.


Azt a szalmabábot , a konteóbullshiteskedést
azt te nyomtad ide - mókázgatva.
Sírleleti kereszteket úgy bátran nem gúnyoltál, csak gyáván konteóbullshitbe csomagolva.

És megsértődsz ha aljasnak titulállak.

Köszönöm az X-et, mókázó bölcseskedő Counter.

A keresztenyseg, az igazi, sose volt a fennallo rend ellen. Adjatok meg a csaszarnak, ami a csaszare.
A kizarolagossagra torekvo, materialista, ateista marxista ideologia viszont sose akart kiegyensulyozott viszonyt, sose akarta megturni a vallast, mivel ideologiai ellenfelet latott benne.

Ha ezen a hozzaallason Kina valtoztatni akar, rajtuk all, nekik kell kinyujtani a kezet.

Azért ez határeset. Az első ökumenikus, vagyis összbirodalmi zsinatot végülis ő hívta össze. Ez azért eléggé államvallási jelenség, nem?

A milánói ediktum az Nagy Konstantin pályájának a kezdete. Utána még élt 24 évet, és azalatt is történt egysmás. Pl. egy ökumenikus zsinat...

I. Theodosius a keresztények számára tette kötelezővé a Szentháromságtant, nem a pogányokat kötelezte keresztelkedésre.

Utánanéztem, igen, igazad van. Theodosius tényleg betiltotta a pogányságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés