Európai vallási vezetők szólaltak fel a közel-keleti békéért

2014. július 23. 21:33
Az ír püspökök, valamint francia vallási vezetők is felhívást tettek közzé a Közel-Kelet békéjéért, utóbbi esetben keresztény, buddhista, zsidó és iszlám elöljárók szólaltak meg közösen. A moszuli szír-katolikus érsekségi palotát az Iraki és Levantei Iszlám Állam szélsőséges iszlamistái égették fel a hétvégén, a városban már nincsenek keresztények.

Európai vallási vezetők emelték fel szavukat a közel-keleti békéért. Az ír püspökök szerint „a közel-keleti üldözött és fenyegetett keresztény közösségek drámai helyzete sajátságos kihívást jelent az egész világ számára.”

 
Súlyos konfliktusok támadtak Irakban, Szíriában, Palesztinában és Izraelben. A főpásztorok ezért arra szólítják fel a híveket: imáikban és szolidaritásukban egyesüljenek ezekkel a szenvedő népekkel, hogy a béke és az igazságosság megvalósuljon hazájukban.
 
A felhívásban esztelennek és végtelenül fájdalmasnak nevezik a Közel-Keleten zajló tragikus eseményeket. „Ezeknek a napoknak az erőszakos tettei és pusztításai rámutatnak: ha a hitbeli és identitásbeli különbözőségek elhomályosítják közös emberi mivoltunkat, rettenetes erők szabadulnak el” – fogalmaznak.
 
Az ír püspökök aggodalmuknak adtak hangot annak kapcsán is, hogy a háborúk elpusztítják a Közel-Kelet gazdag kulturális és vallási örökségét és mély spirituális jelentőségét. Kérik a nemzetközi közösséget, ne tűrje, hogy megtagadják az alapvető emberi jogokat, és nyújtson védelmet mindazoknak, akik a konfliktusok területén élnek, és akik életüket kockáztatják, hogy eljuttassák a rászorulóknak a szükséges humanitárius segélyeket.
 
Az főpásztorok többször is idézik felhívásukban Ferenc pápa szavait, és John McAreavey, az ír egyház Iustitia et Pax bizottságának elnöke vezetésével arra szólítottak fel minden hívőt, hogy személyesen és közösen, a szentmiséken is imádkozzanak a Közel-Keleten szenvedőkért, a térség békéjéért és igazságosságáért.
 
Július 23-án, szerdán délelőtt Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Charles John Brown érseket, Írország apostoli nunciusát.
 
Mialatt folytatódnak az összecsapások a Hamász és az izraeli hadsereg között a Gázai övezetben, a franciaországi vallási vezetők konferenciája (CRCF) szintén felhívást tett közzé a közel-keleti békéért, valamint az izraeli–palesztin konfliktus bármiféle manipulációja ellen.
 
A háború drámai elharapózása feszültséget idézett elő Franciaországban, ahol ezekben a napokban néhány tüntetésen összecsapásokra került sor a rendőrséggel, illetve támadást intéztek a párizsi zsidó közösség ellen.
 
A konferenciát alkotó keresztény, iszlám, zsidó és buddhista vallási vezetők július 21-én közzétett nyilatkozatukban határozottan elítélik ezt a szélsőséges reakciót. Kérik az igazságosság és a béke helyreállítását a térségben, és mindenkit a békéért való imára szólítanak.
 
A dokumentum aláírói között van a francia püspöki konferencia elnöke, Georges Pontier érsek, aki arra szólította fel a francia katolikusokat, hogy a július 27-ei vasárnapi szentmisén imádkozzanak a Szentföld és minden háború által sújtott térség békéjéért.
 
A moszuli szír-katolikus érsekségi palotát az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlámistái leégették – tájékoztatott Ignace Joseph III. Younan szír katolikus pátriárka, aki szombaton délelőtt találkozott a Vatikánban Dominique Mamberti érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával. Ferenc pápa nagy aggodalommal követi az iraki helyzetet, ahol a keresztények túlélése bizonytalan. 
 
Moszulban már nincsenek keresztények. Még jelen volt egy tucat család, de pénteken nekik is menekülniük kellett. Mindenüket elrabolták, inzultálták őket és minden vagyonuk, ingóságuk nélkül ott hagyták őket a sivatag kellős közepén. A kitelepült keresztények Kurdisztánban találnak menedéket, de a miniszterelnök már kijelentette, hogy nem képesek több menekült befogadására, mert vannak egyéb kisebbségek is, mint a síiták, a jázidok, akik szintén Kurdisztánba menekültek.
 
Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne megállítani a szélsőséges dzsihadistákat, a szír-katolikus pátriárka a következőket válaszolta: „Azonnal fel kell függeszteni a pénzügyi támogatást. Hogy honnan kapják a fegyvereket? A fundamentalista Öböl-államoktól, a nyugat beleegyezésével, hiszen nyugatnak szüksége van a közel-keleti olajra. Sajnos ez a helyzet. Szégyenletes!” 
 
A pátriárka leszögezte: „Azt kérjük a nemzetközi közösségtől, hogy legyen hű az emberi jogok, a vallásszabadság, a lelkiismereti szabadság alapelveihez. Mi, keresztények jelen vagyunk Irakban, Szíriában és Libanonban: nem importáltak bennünket, hanem már évezredek óta itt élünk, tehát jogunk van ahhoz, hogy emberként és ezeknek az országoknak az állampolgáraiként bánjanak velünk. Vallásuk nevében üldöznek minket és nem állnak meg a fenyegetőzésnél: valóra is váltják azokat: gyújtogatnak és öldökölnek”. 
 
Szíriában rakétatalálat ért egy ferences kolostort.
 
Ferenc pápa vasárnap felhívta a III. Younnan antióchiai szír-katolikus pártiárkát. Az Iszlám Állam módszereit az Iszlám Konferencia is elítélte. Giorgio Lingua érsek, aki Irakban és Jordániában képviseli a Szentszéket, felhívta a figyelmet a Bagdadban összegyűlt püspökök nyilatkozatára: „Most a szolidaritás konkrét és bátor gesztusaira van szükségünk mindenki részéről”
 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés