Krisztus-központú fesztivál: kezdődik a Szélrózsa

2014. július 15. 18:13
Szerdán kezdődik és vasárnapig tart az evangélikus Szélrózsa ifjúsági fesztivál, amelyet az idén Soltvadkerten tartanak. A találkozón vendég lesz Németh László egykori miniszterelnük, Fabiny Tamás evangélikus püspök és György Péter is.

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a Magyarországi Evangélikus Egyház kétévente megtartott, Szélrózsa nevű ifjúsági fesztiválját, amelyet az idén Soltvadkerten tartanak.

Az idei, tizedik találkozó témája a szárnyalás, a résztvevők öt napon keresztül vehetnek részt előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, lelkiségi programokon, hallgathatnak koncerteket, nézhetnek színdarabokat. 
 
A rendezvényről július 9-én tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Balázs lelkész elmondta, a program kialakításakor a szervezők fontosnak tartották, hogy „a Szélrózsa, bár fesztiválszerű alkalom, mindenképp egy Krisztus-központú fesztivál”. A rendezvény nem a többi, világi fesztivállal szeretne vetélkedni, hanem az egyházi közeget szeretné bemutatni. 
 
A sajtótájékoztatón Gáncs Péter, az egyház elnök-püspöke hangsúlyozta, az idei találkozó nemcsak azért fontos, mert a 10., hanem azért is, mert a 25 éve lezajlott rendszerváltozásnak szimbolikus eseménye volt az első, 1996-os Szélrózsa találkozó. Ami ugyanis a politikában és a társadalomban 1989-ben, az az egyházban némi késéssel, 1996-ban történt meg tette meg. 
 
A rendezvényen a rendszerváltozás eseményeire Németh Miklós akkori miniszterelnök emlékezik pénteken, majd Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton. Beszélgetőtársuk Prőhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára lesz.
 
A szerda esti fórumbeszélgetés témája az Auschwitz utáni kor, ezen Fabiny Tamás evangélikus püspök György Péter egyetemi tanárral, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete vezetőjével a holokauszt-emlékévből kiindulva keresi azokat a lehetőségeket, amelyek továbblépést jelentenek a feldolgozásban és a közös gondolkodásban - olvasható a programban. 
 
A csütörtök délelőtti fórumbeszélgetés témája a cigányság helyzete lesz, Bódis Kriszta dokumentumfilmes beszélget majd Bakay Péterrel, az Evangélikus Cigánymissziói Szolgálat vezetőjével.
 
Ugyancsak kerekasztal-beszélgetésen lesz szó az egyháznak a társadalomban betöltött szerepéről és hitelességéről. 
 
A zenei programokon fellép többek között a Kaláka, a Vodku együttes, az Ocho Machó, a Mrs. Columbo, a Bohém Ragtime Jazz Band, az Indigó és a Kávészünet zenekar. A nagyobb világi koncerteket minden alkalommal megelőzi majd egy egyházi együttes fellépése.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Melyik ország ellen tervezel hadüzenetet az akkori ellenfelek közül?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés