Brit konzervatív politikus lett a vatikáni kommunikáció vezetője

2014. július 14. 17:00
A vatikáni Gazdasági Titkárság vezetője, George Pell bíboros a vatikáni kommunikáció vezetésével egy brit politikust, Lord Pattent bízta meg.

A vatikáni Gazdasági Titkárság vezetője, George Pell bíboros a vatikáni kommunikáció vezetésével a brit politikust, Lord Pattent bízta meg.

Christopher Francis Patten korábban a BBC elnöke volt, jelenleg az Oxfordi Egyetem rektora. A brit konzervatív politikus volt Hongkong utolsó kormányzója, az ő irányításával zajlott a városállam 1997-es átadása Kínának. 

1999 és 2004 között az Egyesült Királyságot képviselte az Európai Bizottságban, ezután foglalta el az oxfordi egyetem rektori posztját. 

A katolikus politikus irányította XVI. Benedek 2010-es angliai látogatásának előkészületeit. Idén februárban a brit kormányt képviselte a Vatikánban, amikor Vincent Nichols westminsteri érseket bíborossá nevezték ki.

Az új vatikáni rendszerben a pénzügyi intézmények feletti ellenőrzés a George Pell ausztrál bíboros vezette Gazdasági Titkárságon összpontosul. A Gazdasági Titkárság főtitkára Alfred Xuareb prelátus lett, aki az IOR vezetőségének egyházi tagja is.

Februári látogatásakor Lord Patten interjút adott a Vatikáni Rádiónak, melyben úgy fogalmazott: az egyház vezetőinek a közösség legnehezebb helyzetbe került tagjaival is foglalkozniuk kell – ha nem törődnének a szegényekkel, migránsokkal, nehéz helyzetben lévőkkel, akkor az Újszövetség legfontosabb tanításait hagynák figyelmen kívül.

A brit konzervatív politikus felhívta a figyelmet arra az összetett helyzetre, hogy Európában a világ népességének 7 százaléka él, a megtermelt javak 20-25 százaléka itt jön létre, és a világon szociálpolitikára fordított összeg 50 százalékáról Európában születik döntés. Kiemelte a migránsok helyzetét is, amelyről a katolikus egyháznak és más keresztény egyházaknak is ki kell alakítaniuk a maguk álláspontját.

Mint az MTI tudósításában elhangzott, a Lord Patten által vezetett nemzetközi laikus-egyházi bizottságban helyet kapott Giovanni Maria Vian, a L'Osservatore Romano szentszéki napilap főszerkesztője is. A bizottság feladata a szerteágazó vatikáni médiahálózat (napilap, rádió-televízió, internet, közösségi portálok) egységes arculatának kidolgozása lesz. Az új vatikáni kommunikáció tervezetének kidolgozására a bizottság tizenkét hónapot kapott. Pell bíboros ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a cél a vatikáni médiakiadások csökkentése, de ez nem fogja károsítani az információszolgáltatást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés